reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

kasiula tak jak pisze flaurka niech tata spróbuje gdzieś nawet słysząłm ze dziecko z butelki powinien wpierw tata próbować podawać bo chętniej zje mame kojazy z cycuchami :-) więc się łatwo oszukać nie da ;-) ja akurat bebilon polecam za to nan dla dzieci z alergią odradzam nawet ten ha bo mieliśmy po nim problemy z kupą żadko się pojawiała i była mega zielona ( duzo żelaza w nim) nawet tu na forum duzo mam z niego rezygnowało z tego co pamiętam

ja mam do was dziewczyny pytanie nie wiem czy się z mała do lekarza nie wybrać je mi coraz mniej niby przybiera na wadze nie jakoś szaleńczo ale tyje ale je coraz mniej jak była mała jadla 7 posiłków po 90 pózniej 7 po 100 i tak zwiekszalismy teraz dużo śpi i je 5 po 150 ale ich nie dojada wręcz jak by to zliczyć to tak około 120 -150 ml dziennie zostawia. Kiedyś darła się o jedzenie a teraz musi być mega głodna żeby płakac. Noi jak to jest jak jej robię mleko 150 ml wody 5 miarek mleka i zagęszczacz robi mi się prawie 180 ml to liczyć że zjadła 150 czy 180 ml ?

reklama
Pytalam sie pediatry czy mam zmienic mleko,powiedziala,ze jak dziecku nic po nim nie jest je toleruje to mam nie odstawiac,kazde dziecko jest inne i co dziecko to inne mleko,takze Kasiula napewno dobierzesz odpowiednie dla Adasia.

Kingutek-wydaje mi sie,ze liczyc 180 tyle ile zjadla

Flaurka mleka nie piję bo nie przepadam ale jem z nabiałem wszystko... a skórę ma ładną...
A mały z butelki jak mu ściągnę mój pokarm to je ale dziś druga próba podawania bebilonu i nic z tego trzeba było dać cycka krzywił się jak nie wiem i udawał na początku że nie umie ciągnąć z butelki ...Z czego co pamietam to nan podawali mu w szpitalu to i ja kupiłam jak wróciłam ze szpitala by mieć w razie czego ale tylko raz użyte i do wyrzucenia i to samo z tym bebilonem będzie a to cholerstwo nie dobre i drogie..
niuska tak jak mówisz każde dziecko inne ... trzeba próbować ...

dziewczyny kupiłam mojemu małemu w końcu mleko lekarka kazała spróbować bebilon ha bo niby miał mały tą alergie ale teraz nie widzę żadnych oznak ...a no i zrobiłam mu to mleko ale nie chciał pić wypił z 2ml . Jakie radzicie kupić mleko z tych normalnych??
adziś jakiś nie jadek z niego
bo te ha to podobno takie niedobre w smaku ....moj pije bebiko;-)

a jak dla mnie jak nalewasz wody 150 ml to tyle sie liczy a nie dokad sie podniesie.... druga sprawa mi nigdy sie nie podnosi do 180 ml:dry: ewentualnie jest duzo piany ....zawsze do ok 160 ml sie podniesie....

Ostatnia edycja:
kasiula, ja dokarmiam mojego enfamilem premium lipil i bardzo mu smakuje i nic mu po nim nie jest. i nie ma problemu z tym czy ja karmie czy ktos inny. i tez niby ma skaze a to mleko jest normalne, nie zadne dla alergikow i mu pasuje. jak ja sie napilam ostatnio kawy z odrobinka mleka krowiego to caly policzek mu wysypalo. a poza tym to polubilam mleko kozie :szok: i jego przetwory
u nas dokarmianie caly czas, ale przewaznie na wieczor i max. 200ml na dzien. czasami jest taki dzien ze wydaje mi sie ze cyce pelne i ze nie trzeba bedzie dokarmiac ale jednak na noc Malemu brakuje.

Kasiula - moj pije Bebilon HA, najpierw pił Nan (uczulenie wylazło+kolki), kupiłam Bebiko, ale lekarka kazała zmienić na HA. Krzywił się lekko przy pierwszej butli, teraz zajada bez problemu, kolek już nie ma (czasami pierdki go pomęczą, ale nie jest tak, jak było) no i kaszka z buzi zniknęła. Po 6 miesiącu przechodzimy na normalny Bebilon. Co do ceny, zgadzam się, drogi strasznie i występuje tylko w puszkach 400 g :dry: nie ma większego a szkoda :-( Ja na Twoim miejscu spróbowałabym Bebiko podać :) Albo Bebilon, tylko nie HA - o niebo lepszy w smaku będzie :) a zielone kupy po HA u nas też są, nic na to nie poradzę :-(

Natalka - mnie do 170 ml się podnosi, jak dodam 5 miarek na 150 ml wody :dry: teraz wody leję 140 ml i daję 4,5 miarki, robi się 150 ml. z tego, bo większą ilość wsuwał i ulewał, a teraz przestał, więc chyba miał za dużo :sorry2:

edit: aaa przypomniała mi się ważna rzecz, mleko HA należy podawać dziecku, jeśli chociaż u jednego z rodziców jest alergia... a, że my oboje alergicy jesteśmy to cóż, jak widać nie było wyjścia, szkoda tylko, że wcześniej nikt o tym nie powiedział i tak się męczyliśmy...

Anik bebilonu ha nie chciał krzywił się jak nie wiem a dzis przed wieczornym karmieniem było mu mało z cyca ... to pojechałam do biedronki i kupiłam nan 1 dostawał to po urodzeniu...na poczatku nie chciał ciągnąć z butelki tego nan tez ale w końcu pochłonął 60ml bo tyle rozrobiłam i poprawił cycem ja go do odbicia a ten zwrócił i to sporo ...ale teraz śpi twardo i nie było kłopotu z zaśnięciem ... ciekawe jaka noc będzie i czy wystapi jakaś reakcja (aż się boje)
A my nie mamy zadnej alergii więc może bedzie ok

Kasiula - bo tu są dwa pojecia - alergia i nietolerancja białka krowiego - Leszek i ja alergii nie mamy a mały nie toleruje białka, najprawdopodobniej wyrośnie z tego, jak większość dzieci. Dziś rozmawiałam z naszą pania doktor i w naszym przypadku mały musiałby dostawac mleko HA - sprawdziłam czy wciąz go sypie po piciu mleka przeze mnie i tak - calutki w krostki białe, lekarka go obejrzała. Nie pamietam jakie Twój synek miał objawy po piciu mleka przez Ciebie (przetwory mleka juz są ok, bo białko jest w nich już częściowo przetworzone, tak jak w mlekach HA) - ale po zwykłym mleku mm może tez miec objawy takie jak po piciu mleka przez Ciebie - obserwuj.

No właśnie będę obserwować co się bedzie działo on miał plamy czerwone w zgieciu rączek i pod szyją a tak to więcej nic...ale w sumie nie piłam mleka a też wychodziły czasem te plamy i zaraz znikały takie jakieś to dziwne... może już starszy i mu przechodzi...

reklama
Kasiula - zwrócił bo pewnie zjadł za dużo... być może u Ciebie kwestia nie leży w ilości, ale jakości pokarmu... może nie jest na tyle treściwy, by nasycić, a jest bardziej wodnisty...

Do góry