reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

Mitaginka masz racje. I wlasnie najgorsze u nowej mamy jest to zeby rozpoznac kiedy je kiedy tylko bawi sie cycem jak to nazwalas. Niestety do tego trzeba czasu ;-) ale polozna tez mowi ze nawet przy butli czy przy cycu karmienie nie powinno trwac dluzej niz 25min. Jezeli trwa dluzej to cos jest nie tak. I miala racje. Zmienilismy smoczek na wiekszy i je w 15minutek, a wczesniej ślęczał 45min jak nie i dluzej.

reklama
Ja na początku dawałam 40-60, ale mała potrafiła godzinę lub półtorej na cycu, potem butle i ciągle głodna. Teraz po cycu wypija nawet 90! Raz ściągnęłam w dłuższej przerwie 90 ml z cyców, dałam jej a ona wydudniła to w trzy migi i dalej głodna, musiałam dać butle:(

o kurde! to ja naprWDE nie mam nic w tych cyckach:-(, 90ml to dla mnie na chwile obecną abstrakcja.
A po czym wnioskujesz ze głodna nadal, płacze??, czy szuka???

antonina moj maly zjada z dwoch cycow na kazdy daje mu ok 20min jesli caly czas je, jesli zdarza mu sie przysnac to wiadomo dluzej...jak juz nic nie ma to on sie zlosci bierze i wypuszcza...potem daje butle 60ml czasami troche zostawi czasami zje wszystko...nie wiem czy nie zjadlby wiecej bo nie dorabialam
dopoki nie dokarmialam odlozenie go trwalo wieki bo zaczynal znowu plakac teraz zjada i spi albo sie rozglada :-)

Ja karmie co prawda tylko cycem, ale mój wypija wszystko w około 10 do 15 minut i głodny nie jest.

ale skąd wiesz, że wypija wszystko? tzn. po czym to poznajesz? ;)
mitaginka u mnie bylo tak ze jak organizm sie juz wyregulowal z Josha karmieniami to cyce byly pelne twarde i bolace zaraz przed karmieniem. Jak skonczyl to mialam obwisle flaki ktore juz nie bolaly i tylko dyndały na wietrze :-D hihi

a tak wogole to mi sie przypomnialo ze polozna mi ostatnio powiedziala ze dzieci maja takie etapy w okresie
2-3, 6-8, 12-14 i jakos tam dalej gdzie maja wieksze zapotrzebowanie na jedzenie. Mowi ze u dziecka na butli to ciezko wyczuc bo poprostu oprozni cala flaszke albo mu sie dorobi i tyle, a na cycu to ciezej przychodzi bo slęczą dzieci czasami godzinami i to jest troche bolesne dla mamy :-)

U mnie mleko leci, ale mała nie najada się:( Na cycu najlepiej zasypia:)
Nie wiem co w takiej sytuacji robić? Póki śpi ściągać do butli? To jest dodatkowa robota... Cyca i tak prosi, ale podejrzewam raczej jak smoka przytulankę. potem domaga się butli, więc kiedy śpi próbuję ogarnąć wszystko. A tu siedź i ściągaj. No jeżeli trzeba, to będę. Czy ktoś tak robi?

moja też przy cycu zasypia...ale jak jej go wyciągnąć, to chwila i już nie śpi...
ściąganie jest żmudne i mnie np. bolą sutki- kilka razy ściągnęłam i przestałam...
poza tym w ciągu dnia mała tak mało sypia, że nie miałabym kiedy jeszcze siedzieć z laktatorem
wyzwaniem jest zjedzenie czegoś, nie mówiąc o innych czynościach...
bb jak wisi na cycu, ale niewiele rzeczy można w tej pozycji zrobić...

Ja większość ściągam, bo mały zasypia przeważnie przy cycu, a własnie jak odstawię to jest płacz, więc teraz co ok. 3 godz odciągam z jednej piersi i mam na nakarmienie, młody to zjada w 5 min i idzie spać albo się rozgląda ale jest spokojny, wieczorami ma tylko większe zapotrzebowanie to dodatkowo czasem dostanie butlę mm i śpi jak zabity 5-6 godzin, potem w nocy pobudka dostaje moje odciagnięte potem ja odciągam i ide spać, musiałam sobie przez to kupić mini electric z medeli bo na ręcznym nie wyrabiałam, trochę jest zabawy z wyparzaniem butelek ale jakoś dajemy radę na dwóch lovi, zresztą ja tak jak asiunia nie bawię sie w super sterylność tylko wyparzam we wrzątku, składam i butelka czeka aż będzie potrzebna :) młodemu nic się nie dzieje, a mnie nie chce się trzymać go "pod kloszem" w sterylnym świecie...
dzięki temu, ze tak robie to jakoś się w dzień ustabilizowało wszystko i jestem w stanie spokojnie posprzątać, ugotować obiad porobic pranie i wyjść spokojnie na spacerek z młodym i jeszcze mam chwilę dla siebie :) przedtem było bardzo ciężko, bo wisiał non stop na cycu, mnie bolały brodawki a on i tak płakał bo nie dojadał...

reklama
ja w nocy karmię tylko piersią i jest ok, wystarcza to Tysi. Spi około 2-3 godzin. W dzień jest gorzej, ale odciągać mi się nie chce. Jak jest potrzeba to wolę dać mm

Do góry