reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

Jak dobrze was rozumiem nie zapomne jak w szpitalu, kazda polozna i pielegniarka na zmianie dogryzala mi ze to moj wymysl ze mleka nie mam, no kurcze nie mam jak maly sie drze w nieboglosy i spada na wadze caly czas to chyba jasne i za kazdym razem byl komentarz jak szlam po butelke. Tylko nieliczne tzn 2 kobitki rozumialy ze nie mam po dusily cyca i przyznaly racje kazaly przystawiac malego ale dokarmiac butla bo widzialy jaki glodny byl. terazmam mleko za to maly albo mniej pije albo ja mam tego mleka tak duzo ze zostaje w tym cycu. Mnie jakos po szpitalu wstydliwosc przeszla wszyscy wszystko widzieli.

reklama
akkm my też jesteśmy na bebilonie praktycznie od pierwszych dni życia,jak mała byłą w szpitalu to ją nim karmili i nie było wyjścia bo mnie w nocy przy niej nie było,no i się przyzwyczaiła jola ma racje co z tego że będe płakać i karmić jak więcej stresu w tym mleku będzie niż to warte.
dzięki bebilonowi moja Oliwka szybko nabrała na wadze i jest najedzona,a tak na marginesie to ja praktycznie nie miałam mleka tak samo było z pierwszym dzieckiem katowałam się miesiąc i pediatra kazała przejść na butle.
fakt to chyba dziedziczne bo moja mama też nie karmiła piersią,
mi lekarz powiedział że w pierwszym miesiącu dawać butle na żadanie a potem co 3 h,moja już je przeważnie 90ml
no i ja już przepajam ją rumiankem

ile macie butelek ? czy macie osobne do mleka i do herbatki ?
u nas tommee tippee sie nie sprawdziły Maja się bardzo krztusiła i wydawało mi się ze łyka dużo powietrza jak z nich jadła i teraz jestesmy na avencie i nie ma już tych problemów mamy 4 małe 125 ml i nieraz jak jest trudny rączkowy dzień to brakuje bo mama nie ma czasu umyć i wysterylizować.

beata zgadzam się z tobą w 100% podajesz zwykły bebilon? ja przepajam wodą i raz dziennie herbatke plantex daje teraz juz zapobiagawczo przed kolkami i zaparciami bo mała ja z chęcią pije.
a jaka kupkę robi twoje dziecko po bebilonie bo u nas teraz zielona jest od momentu jak przeszlismy na comfort.

Ja też zakupiłąm zestaw startowy Tommee tippee, ale nie jestem aż tak zadowolona. Mam na razie 4 buteleczki. Może jeszcze dokupię. My zaczynałyśmy od Bebilona, jeszcze w szpitalu, połozna poradziła Gerbera. Wprowadziliśmy parę dni temu, zobaczymy. Na razie ją nie dopajam, bo jeszcze cyca daje. Ale zapytam pediatrę, dzisiaj będzie o 12.

Macie sterelizator? Na razie marzy mi się jeszcze karmienie piersią, więc nie kupowałam. Gotuję butelki i smoczki po 5 min i trzymam w dużym garnku.:(

my mamy 4 małe butelki i 4 duże ,m kupił razem 8 żebym w razie czego miała na cały dzień jednorazowo jak nie zdąże wysterylizować,i mamy avent bo tak mi pediatra w szpitalu poradziła,a kupki mamy musztardowe(jesteśmy na normalnym bebilonie)plantex też stosujemy ten duo
a sterylizator kupiliśmy bo wiedzieliśmy że mała będzie na butelce
STERYLIZATOR PHILIPS AVENT IQ 0%BPA FV GW24M SKLEP (1597176935) - Aukcje internetowe Allegro bardzo dobry polecam

Niestety ja również poniosłam klęskę w karmieniu piersią. I chyba moim problemem tez było to, że byłam nastawiona tylko na cyca. Młody urodził się duży i był głodny. W szpitalu go dokarmiali i mówiły, że ma większe potrzeby a ja pokarmu miałam coraz mniej. Ale ta presja karmienia piersią mnie doprowadziła do tego, że dzień i noc wyłam, że muszę go dokarmiać. Zaparałam się i godzinami siedziałam z młodym przy cycu w efelkcie czego całe sutki i brodawki w strupach, krew się lała, nawet ropa zaczęła. Dostałam też gorączki. Musiałam odstawić dziecko do wykurowania. Potem chciałam wrócić ale mleka ciągle za mało. W końcu zaczęłam karmić tylko butlą ale początkowe dni były tragedią. Wyłam przy każdym karmieniu, że zła matka jestem bo własnego dziecka wykarmić nie umiem itp. Teraz już mi lepiej i tak o tym nie myślę, choć zdarza się czasem z tego powodu zapłakać.

Co do dziedziczności to chyba prawda bo i moja mama i siostry pokarmu nie miały i od wczesnych dni życia dzieci musiały karmić butlą. Więc chyba i na mnie to ma oddźwięk.

Co do mleka to używamy bebiko, ale zastanawiam się czy nie zmienić na NAN bo młodego męczy brzuszek i nie wiem czy to może nie przez mleko ? Co myślicie? :)

A wypija różnie. Czasem 60, czasem 90 a raz wypił 140!! :)

ja ma sterylizator taki tani z canpolu ale nie jestem zadowolona po pierwsze mogę wsadzic tylko 3 butelki ze smoczkami , ma długi czas pracy i musze sterylizowac przed samym zastosowanie butelek bo maja krótki czas trzymania butelek sterylnych bez otwarca pojemnika wiec o d...p rozbic taki sterylizator.
beata ile zmiescisz buteleczek na raz i ile czasu trzyma sterylne ?

ja bym zrezygnowałą z bebiko bo podobno ma najwięcej cukru spróbuj bebilon

akkm ja też mkiałam najpierw tani ale faktycznie był do d...
w tym zmieści się max 6 butelek takich dużych aventu 260 ml i jeśli nie jest otwierany to on sam pracuje i masz sterylne butelki non stop a jak jest wyłączony i nie otwierany to do 24 h jest to inwestycja ale jednak warto

reklama
ja mam 7butelek w tym jedna malutka 150ml.

Buteli i sterylizator od TT. Niby zamkniety trzyma sterylny 24h ale ja i tak wszystkie wyciagam i skladam odrazu. Potem nalewam do kazdej po 120ml i trzymam w podgrzewaczu gotowe w kazdym momencie ;-) tez nie przesadzam z ta sterylnoscia bo u nas w domu sie nie da. Nie raz przylapalam jak chociazby Josh wyjąl mlodemu smoka w buzi sam go oblizal i znowu mu go wsadzil :dry::sorry2:

nasz wypija od 60 do 120/130ml, zalezy jaki ma dzien i ochote. Nie karmie na sile, chociaz nie powiem ze u nas karmienia trwaja bardzo dlugo. Health Visitor poradzila kupic wiekszy smoczek (chodzi o dziurke) bo moze to jest problem ze karmienie trwa srednio 45min.

a no i tez jestesmy na mleczu typu comfort bo z kupkami szlo nam ciezko na zwyklym mleku. Byly raz na 4dni a teraz mamy od 1 do 3 dziennie - żółte takie troche jablkowo-zielone :-D

Do góry