reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

mam kolejne pytanie z serii głupich: a jeśli wybieracie się gdzieś i wiecie, że powiedzmy za dwie godziny trzeba będzie dzidzi nakarmić butlą, to jak przygotowujecie jedzonko, żeby zabrać ze sobą? jeśli mleczko może w temperaturze pokojowej postać godzinkę, to zmrażacie je i w termoopakowanie czy jak?

reklama
mam kolejne pytanie z serii głupich: a jeśli wybieracie się gdzieś i wiecie, że powiedzmy za dwie godziny trzeba będzie dzidzi nakarmić butlą, to jak przygotowujecie jedzonko, żeby zabrać ze sobą? jeśli mleczko może w temperaturze pokojowej postać godzinkę, to zmrażacie je i w termoopakowanie czy jak?

woda w termosik, mleko w AVENT POJEMNIK NA MLEKO W PROSZKU TRÓJDZIELNY (1628466729) - Aukcje internetowe Allegro butelka ze sobą i robie na miejscu tam gdzie jestem.

o kurcze justi :eek:nie wiedziałam żę takie coś na mleko jest też:eek:

ja nie karmie mm ale szwagierka zawsze miała wode w termosie albo w butelce zależy czy jest możliwość podgrzania tam gdzie idziesz a proszek w pojemniku małym

a ja biore odmierzona wode w butli w termoopakowanie i mleko w pojemniku aventa, ale tylko dlatego ze jest na tym typu 'comfort' jak przejdzie na normalne to przestane sie tak bawic i bede robic tak jak z mlodym - kupowalam te gotowe w kartonikach, tylko przelewasz do butli i gotowe :-D
Breastfeeding is best for babies tu na zdjeciu jest.

pytanie do mam "butelkowych" ile teraz zjadają wasze maluchy i jakie porcje??? mój dostaje 120ml (120wody plus mleko wiec 130) tak co 3 godziny ale nie zawsze tylewytrzymuje lub czasem wydaje mi sie ze zjadlby wiecej przepajam tez herbatka to wypija tak po 40-50ml ok 4-5razy....
lekarz nasza twierdzi ze teraz powinno mu nawet 100ml mlekastarczac na 3,5godz..... co jest absurdem jak dla mnie bo on te 120 to do konca wypija z apetytem..... jak jest u was?? i jak zwiekszacie porcje co ile??

U nas Filip jeszcze do niedawna zjadał 6 x 180, teraz jak przesypia noce zjada 5 x 180. W dzień je co 4h a na noc jak zje pare minut po 20, to budzi się dopiero pare minut przed 5 na jedzonko. My zwiększaliśmy stopniowo porcje, na początek dostawał 120,ale mało było później 150 ale jak skończył to kończyło się płaczem a teraz ma 180. NAm pediatra powiedziała, ze widocznie ma takie zapotrzebowanie. Tłuścioszkiem nie jest. A wypija około 400-500 ml wody i herbatki na dobe

aha dodam, ze jak miał 1,5 mca to już zjadał 150, więc jak Twoje odczuwa, ze to za mało to moim zdaniem spokojnie możesz zwiększyć dawkę a i pewnie rzadziej będzie jadł. Najpierw spróbuj te 150 wprowadzić na noc, zobacz jak się będzie czuł - czy nie będzie wymiotował etc jak będzie ok tzn że spokojnie możesz mu tyle podawać.

Ostatnia edycja:
pytanie do mam "butelkowych" ile teraz zjadają wasze maluchy i jakie porcje??? mój dostaje 120ml (120wody plus mleko wiec 130) tak co 3 godziny ale nie zawsze tylewytrzymuje lub czasem wydaje mi sie ze zjadlby wiecej przepajam tez herbatka to wypija tak po 40-50ml ok 4-5razy....
lekarz nasza twierdzi ze teraz powinno mu nawet 100ml mlekastarczac na 3,5godz..... co jest absurdem jak dla mnie bo on te 120 to do konca wypija z apetytem..... jak jest u was?? i jak zwiekszacie porcje co ile??
po pierwsze jak dziecko Ci oprozni butelke do konca, az do powietrza, zawsze powinnas zaoferowac wiecej. Tak wiesz czy ma juz wieksze potrzeby czy to jednorazowy wybryk.

Ja jak oprożni 120ml to dorabiam 30ml i daje dalej, czasami z tego dorobionego tylko z 10ml wypije czasami wiecej, czasami wszystko.
Tyle ze ja mam juz poszykowana przegotowana wode w butelkach w podgrzewaczu wiec w 30sekund dorabiam.

Jak okaze sie ze juz kilka razy pod rzad musialas mu dorabiac to na nastepne karmienie odrazu przygotuj 150ml. Ot i cala filozofia.

ja robie 120 ale w nocy zwykle wszystkiego tego nie zjada a rano zjada 150..inna sprawa ze przez kolki to wogole je na raty...
na opakowaniu mleka pisze ze dziecko 4-8tyg powinno jesc 5x150 wiec 750ml dziennie...moj maly rzadko tyle zjada a juz napewno nie je 5razy tylko wiecej :-D
moze tu powtorze moje pytanie :-) jakich smokow uzywacie? 1 czy 2? :-)

ja robie 120 ale w nocy zwykle wszystkiego tego nie zjada a rano zjada 150..inna sprawa ze przez kolki to wogole je na raty...
na opakowaniu mleka pisze ze dziecko 4-8tyg powinno jesc 5x150 wiec 750ml dziennie...moj maly rzadko tyle zjada a juz napewno nie je 5razy tylko wiecej :-D
moze tu powtorze moje pytanie :-) jakich smokow uzywacie? 1 czy 2? :-)

Po 1 mcu można już chyba 2, nie pamiętam bo my używamy trójprzepływowego , bo Filipek jest na mleku AR - to jest gęste i pzrez zwykły smoczek nie przechodzi. Ale do wody herbatki daje 1.

Aha a u mnie na bebilonie jest napisane, że 2-3 mc 6x120 , dopiero 4 mc 6x150, ale tak jak pisałam to jest te gęste AR

reklama
My uzywamy 'medium flow' czyli nr 2 z TT. On jest niby od 3m+ ale nasz na mleku 'comfort' wiec musielismy. Wode tez podaje z 2 i nigdy sie nie zaksztusil. Mysle ze po 3mc przejdziemy na 3 jezeli zostaniemy na tym mleku. Jezeli mleko uda nam sie zmienic na normalne to zostane przy 2 :-)

Do góry