reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie butlą

My karmmimy sie butla i daje co 3,5-4h. Wbrew pozorom Liwia nie jest wielka zwolenniczka jedzenia bo wypija zwykle 120ml, czasem 150 ale to zwykle jak juz pora karmienia minie. Do picia podaje herbatke koperkowa na przemian z wodą, zwykle dziennie wypija ok 130ml picia. Mysle ze lepiej dopajac czesciej woda niz czesto butle podawac bo latwo modyfikowanym dziecko przekarmic

reklama
My tez karmimy butlą i od jakiegoś tygodnia co około 4h 180 ml. Z chęcią pewnie zjadałby więcej, ale pediatra mówi, ze 180 to max na takiego maluszka i ma tyle dostawać żeby nie rozepchać żołądka. Po 150 ml jest płacz i jest nienajedzony. Waży już ponad 6 kg (urodzeniowa to 3210) ale nie jest tłuściutki na szczęście, bo urodził się długi a szczupły:) Poza tym od 1 mca je ze smoczka trójprzepływowego, bo jesteśmy na tym mleku gęstym (AR), więc zjada całość w 10 minut:)

Aha i dziennie wypija około 400 - 500 ml (z zalecenia pediatry) wody i herbatki (na przemian) po to żeby usunąć 1 posiłek bo zjadał 7x180, teraz zjada 6x180

Ostatnia edycja:
My tez karmimy butlą i od jakiegoś tygodnia co około 4h 180 ml. Z chęcią pewnie zjadałby więcej, ale pediatra mówi, ze 180 to max na takiego maluszka i ma tyle dostawać żeby nie rozepchać żołądka. Po 150 ml jest płacz i jest nienajedzony. Waży już ponad 6 kg (urodzeniowa to 3210) ale nie jest tłuściutki na szczęście, bo urodził się długi a szczupły:) Poza tym od 1 mca je ze smoczka trójprzepływowego, bo jesteśmy na tym mleku gęstym (AR), więc zjada całość w 10 minut:)

Aha i dziennie wypija około 400 - 500 ml (z zalecenia pediatry) wody i herbatki (na przemian) po to żeby usunąć 1 posiłek bo zjadał 7x180, teraz zjada 6x180

To faktycznie ci rosnie szybciutko. Moja wazy 6200g ale urodzeniowa 4950g. Ja sie obawiaam czy nie za malo je ale polozna powiedziala ze ok, jest duza wiec nic jej sie nie stanie jak bedzie jadla mniej.

bo latwo modyfikowanym dziecko przekarmic
ja wiem ze butla tak jak i cycem mozna "przekarmic". Pozatym malec nigdy nie zje wiecej niz jest w stanie. A nawet jezeli to nadmiar zawsze uleje i nie siedzi w jego zoladku wiecej niz powinno. Wiec co macie na mysli mowiac "przekarmie"?

To faktycznie ci rosnie szybciutko. Moja wazy 6200g ale urodzeniowa 4950g. Ja sie obawiaam czy nie za malo je ale polozna powiedziala ze ok, jest duza wiec nic jej sie nie stanie jak bedzie jadla mniej.

Ja się obawiałam w przeciwną stronę i dlatego poszliśmy do lekarza, ale powiedziała, że widocznie takie ma potrzeby. Tylko kazała 180 nie przekraczać puki co,dawać więcej picia, a po 3 mcu kleik dodawać. No i w sumie przybrał prawie 3 kg w 2 mce:)

asiunia czasem u maluchów potrzeba ssania jest bardzo silna i jak pozwala się im ssać, kiedy tylko chcą, to przecież leci w czasie tego ssania mleczko np. z piersi. I dziecko obciąża sobie nadmiernie żołądek, rozciąga go, tyje, a ukł pokarmowy nie jest jeszcze na tyle wykształcony, by być ciągle na wysokich obrotach i non stop trawić to, co podczas, zdawałoby się niewinnego, ssania się do niego dostaje

asiunia cycem nie przekarmisz, podobno, a co to znaczy? To ze dzieciaczek bedzie mial nadwage, tak mądrzy ludzie mowia a czy nadmiar uleje?? Sprzeczalabym sie, dziecko sie brzyzwyczaai raczej do wiekszych ilosci ale moge sie mylic

wybaczcie lamerskie pytanie o dopajanie :) wodę podajecie w takiej temperaturze jak mleko czy troszkę chlodniejszą? z glukozą lub cukrem czy samą? a herbatkę koperkową dosładzacie czy nie? a rumiankową można podać?

i jeszcze z innej beczki - ile może stać mleczko mm po przygotowaniu bez lodówki tzn w temperaturze pokojowej?

Ostatnia edycja:
wybaczcie lamerskie pytanie o dopajanie :) wodę podajecie w takiej temperaturze jak mleko czy troszkę chlodniejszą? z glukozą lub cukrem czy samą? a herbatkę koperkową dosładzacie czy nie? a rumiankową można podać?
ja wode podawalam w tem pokojowej. Tyle ze moj i mleko pije takie bardzo letnie niz cieple.

Wode czysta, herbatki koperkowej nie dosladzać bo juz sama w sobie jest slodka, a rumiankowa jest chyba od 1miesiac+ wiec jeszcze poczekaj.
i jeszcze z innej beczki - ile może stać mleczko mm po przygotowaniu bez lodówki tzn w temperaturze pokojowej?
masz napisane na opakowaniu.
Zwykle jezeli masz mleczko 'ready to eat' czyli takie gotowe w tych malych kartoniczkach to 1h.
Jezeli przygotowujesz mleko takie "normalne" czyli dosypywane do wody to nie dluzej jak 2h. :-)

reklama

Ja wodę podaję czystą, bez dodatków, robię w temp takiej jak mleko, ale zanim wypije to już dostaje tez w temp pokojowej. Najlepiej nie dosładzać, nie przyzwyczajać do slodkiego do cukru. A rumiankowa tez jest od 1 tygodnia tak jak koperkowa. Ta ułatwiajaca trawienie jest od 1 mca:)

A mleko na opakowaniu powinno byc napisane. Bebilon np może stac nie więcej niż godzinę (przynajmniej te AR)

Do góry