reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kąpiele maluszka

cześć!
bardzo dziękuję za pomysły. niestety zestaw zabawek i stara wersja i całkiem nowiusie nic nie pomagają.wczoraj to w ogóle jak mała usłyszała wieczorem ,że ma iść do kapieli się rozpłakała.ewentualnie jak już wejdzie do łazienki to po to żeby z kims umy rączki(to bardzo lubi) lub żeby wrzucić zabawki do wanny,ale zaraz potem ostry odwrót i ucieka:-D. nie wiem co poczać..mam nadzieje,że to nie bedzie długo trwało, bo tych płaczów i ucieczek z wanny nie przeżyję. może faktycznie potraktuje ja jak noworodka i na początek bede ja tylko mokrym recznikiem myła a resztę jakos w umywalce. samego prysznica też sie boi mimo tego,że bardzo lubi jak strumień wody uderza o jej małe raczki:-)

reklama
My kąpiemy Szymusia o 20.00 czasem o 21.00, a potem jedzonko, po kąpaniu dziecko zawsze jest głodne, a i szkoda by było żeby zwymiotował jedzonko do wody;-)

ja kompie malego podobnie jak reszta dziewczyn okolo 19.staram sie zeby maly byl przed jedzeniem tak z godzine lub pol godzinki bo jakjest bardzo glodny to mi placze przy ubieraniu a tak to spokojnie zdaze go umyc zanim zglodnieje no i oczzywiscie po mleczku idzie zaraz spac :-)

Ja kąpalam malego ok 7 czy 8,w zaleznosci jak jadl,tylko tez nie odrazu po jedzeniu,jakies 3o min bo dziecko czuje sie nie najlepiej jak zaraz po jedzeniu bedzie kapane,teraz ma 4 miesiece i nadal kapie go ok 8,potem jedzonko i spi

u nas kapiel od początku była o 19:30 potem jedzenie i do wyrka czasem jak był głodny przed kapielą to dawałam mu pierś troszke odczekałam i do kapieli dziecko nie powinno być głodne rzeczywiście bo bedzie płakało ja karmiłam tylko tyle zeby synek zaspokoił troche głód a prawdziwą kolacje dostawał juz po kąpieli

Jako ze u nas kapiel wiaze sie z gimnastyka, glaskanie , przewracanie i turlaniem Hania nie moze byc zaraz po jedzeniu , bo wtedy by jej sie ulewalo. Generalnie je o 18 , ok 19-19.30 kapiel ktora trwa z 45 minut i potem papusianko. Nastepne juz na spiocha ok polnocy i w ten sposob Hania przesypia praktycznie cale noce( czasem pobudka o 5), bo po pluskanku jest wymeczona acz zrelaksowana i najedzona

My kapiemy się od urodzenia ok godz. 19.
Wg mnie warto wprowadzić pewien rytuał i nie ma co zbyt często zmieniać pory kapieli.
Kąpiel relaksuje i odpręża, jest okazją do zabawy i przytulanek (już po) z mamą. Dlatego my kąpiemy się wieczorkiem, przez co później lepiej małej się śpi:-)

reklama
Ja też kąpie Niunię o 19.30 potem cycuś i do łóżeczka. Moja też sama zasypia. Od początku tak było. Teraz troszkę postękuje ze względu na wyrzynające sie ząbki ale posmaruje jej żelem i moment jest cisza. Następne karmienie jest mamy około 5ej ... także nie jest źle :-)

Do góry