reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kąpiele maluszka

Ja uzywam Nivea baby zel nutri sensitive i szampon do wlosow hypoalergiczny. do niedawna dodawalismy do wody Oilatum, ale jak juz sie skonczylo to przestalam. po kapieli smaruje mala kremem z la roche-posay baume ap.

reklama
ja od poczatku uzywalam johnnsons and baby i obserwowalam czy zadnych wyspek nie dostaje. Bylo wszytko okey,wiec kosmetyki zostaly,ale no moja mama kupila sobie kiedys oliwke tej firmy i dostala uczulenia,takze na pewno trzeba obserwowac,bo jednemu bedzie sluzylo,a drugiemu nie.

Koleżanka ma podobną - bardzo sobie chwali.

Co do kosmetyków - używamy Penaten i Hipp.

W życiu bym dziecka do wiadra nie włożyła. Sama byś chciała być tak kąpana? Zresztą fizjoterapeuci są przeciwni takim beznadziejnym praktykom.
A to tylko ze strony tommytub http://www.tummy-tub.pl/zdaniem.html
tam sa opinie specjalistów też fizjoterapeutów. Bez przesady. Jak bym była noworodkiem to pewnie bym chciała, ale nie jestem więc co ja tam wiem :)

Teraz jest cała masa dziwnych wynalazków dla maluchów, moja córa ma 12 lat i nawet nie myślałam o żadnych akcesoriach do kąpieli typu poduszka, dla mnie osobiście to dziwne dodatki choć pewnie pomagają przełąmać niepewność rodzica. Ale gdy będę jeszcze miała okazję z całą pewnością przetestuję wiaderko do kąpieli, uważam że daje dziecku niesamowite warunki do rozluźnienia i wzbudzenia poczucia bezpieczeństwa podczas kąpieli. Noworodek wyrwany z łona matki znajduje się przecież w totalnie nieznanym otoczeniu i jest przerażony, dlatego trzeba zapewnić mu maksimum komfortu i poczucia bezpieczeństwa. Nasze dzieci są przecież w pierwszych miesiacach a nawet latach od nas uzależnione, nie były by w stanie samodzielnie przeżyć w tym nowym, nieznanym świecie.

Taka poduszka jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla samotnych mam lub rodziców, którzy kąpią maluszka bez pomocy partnera. Można wtedy bezpieczniej wykąpać swoją pociechę. Samemu jest o wiele trudniej równocześnie trzymać dziecko i je myć, zwłaszcza w przypadku brzdąców, które już lubią poszaleć, ale nie siedzą samodzielnie.
Co do wiaderka, moja siostra takie zakupiła. Nam akurat zalegała wanienka, więc zostaliśmy przy starej metodzie kąpania. O wiaderku rozmawiałam z położną i pediatrą, bo dla mnie to było coś troszkę dziwnego, by dzieciaczka kąpać w wiaderku. Za granicą bardzo chwali się wiaderka, właśnie ze względu na poczucie bezpieczeństwa i możliwość odprężenia się, co przy dzieciach kolkowych jest bardzo dobre. I rzeczywiście Mateuszek jak miał napad kolki uspokajał się przy kąpieli i ból mijał mu szybciej.

reklama
Do góry