reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kaciki dla naszych dzidzioli...

Proponuje zebysmy sie przeniosły z ta dyskusją do odpowiedniego wątku- kobietka i prawo czy jakos tak :) nie zasmiecajmy bo tutaj o wyprawkach ma być :-)

reklama
dziewczyny mam pytanie:
chcę kupić Pampersy na początek, tez do szpitala, ale nie wiem który rozmiar:
1 (2-5 kg)
2 (3-6 kg)
???
boje się, że albo 1 będzie za mała, albo 2 będzie za duża?
Wy kupujecie dwa rozmiary?
czy też już wiecie, że wystarczy np. 2?
dajcie znać
będę wdzięczna za pomoc :tak::-)

dziewczyny mam pytanie:
1 (2-5 kg)
2 (3-6 kg)
???
dajcie znać

Mi bardziej doświadczona kuzynka powiedziała żeby te 2 kupić, bo te pierwsze mogą być zamałe.

dziewczyny mam pytanie:
1 (2-5 kg)
2 (3-6 kg)
???
dajcie znać
My z M kupiliśmy malutką paczkę tych 1 (2-5 kg) Myślę, że dla takiego dzieciaczka z wagą trochę ponad 3kg będą akurat. A jak nie to M kupi 2 i już;-):-)

A tutaj rzeczy potrzebne do szpitala, które kazała wziąć ze sobą moja kuzynka (rodziła rok temu), odrazu dziwczyny z Lublina mogą się sugerować tym, co trzeba wziąć do naszych szpitali. Podzieliła to na 3 torby (bo ona wzieła jedną wielką i jej nie pozwolili jej wziąć ze sobą i jej mąż latał z nią wszedzie): 1- którą zabierzemy jadąc rodzić, 2- którą przywiezie nam mąż odbierając nas ze szpitala, 3- którą przywiezie nam mąż jak urodzimy.

1 torba:
dla siebie:
szlafrok,
koszula do porodu(taka ktorej ci nei bedzie szkoda wyrzucic w razie cos i najlepeij rozpinana od gory),
2 koszula taka sam moze byc nawte komplet koszulka spodenki anwet wygodniej jak ma sie gigantyczne podpaski po porodzie:), kosmetki podstawowe wiadomo zel itp,
recznik gorszy zeby umyc sie po porodzie i lepszy ajkis na poznij,
wklady poporodowe ( kilka reszte dowiezie pozneij mąż),
krem na brodawki bo dzidzio moze pogryzc na poczatku,
termometr,
kubek, sztucce,
klapki anjlepeij takei zebys mogla wejsc w nich tez pod prysznic,
bielizna- ja mialm jednorazowe majtki ale one sa pzrezroczyste wiec radze brac koszule ciemne bo babka u ans miala biala koszule i wszytsko bylo widac:)

dla dzidzia: rozek-koniecznei bo daja ale takie spanachane,
polecam pajace zamiast spiochow wygodniejsze 100razy ze soba wez 2 ( reszte dowiezie maz), r
ekawiczki niedrapki 2 bo dziecko wklada je do buzi i wymiotuje na nie wiec tztreaba prac,
pampersy - jesli maż nast dnia pzryjedzie szybko to wystarczy ci ok 10, bo na poczatku dziecko wydziela taka czarna maz i ida pampersy bardzo,
nawilazajce chusteczki,
recznik papierowy,
puder do zasypywania pupy po kazdej zmianie pieluchy,
pieluchy tetrowe lub flanelowe-lepsze do wycierania po kapaniu i wycierania buzi jak sie bedzie ulewac, czapeczka,

2 torba
ubrania dla siebie an wyjscie- wez lepiej ciazowe bo brzuch odrazu nie opada, bielizna buty itp, no i dla dziecka na wyjscie rzezcy czyli ubranka: pajac czy tam spiochy, skarpetki ajkies, czapki ze 2 jedna tak cieniutka wiazana zeby zatkac dobzre uszy a druga gruba, i albo kombinzeon albo spiwor dla dziecka [plus koc zeby okrecic

3 torba
nast dnia po porodzie neich maz doniesie ci pampersy, ubranka dla dzidiza ze 3-4 komplety bo moze ci sie zasikac itp, jedzenie dla ciebie:) i wklady poporodowe bo leje sie niestety po porodzie

moniazuber - ja kupiłam duużo 1. Filip jak sie urodził miał 4 kg wagi, był mocno zbudowany, a 1 były i tak wielgarne. Pod pachy sięgały. Nie mmam tutaj zdjęć, ale jak do męża komputera sie dostanę to zamieszczę.
Ale jak się boisz ze będą za małe to kup jedną małą paczkę "1" i paczkę "2". "2" na pewno sie nie zmarnują, bo dzidzia szybko do nich dorośnie. :tak:

Dziewczyny nie straszcie tymi pampersami 2, ja mam juz gotowe te New Baby 1 i one są do 5 kg więc na sam szpital chyba wystarczy???:baffled:

I kilka jej rad z doświadczenia:
krem do buzi najlepszy "nivea" taki w tubce
do pupy najlepsza zasypka (nie krem tylko zasypka i na odparzenia też zasypka bo krem sie zluszcza poza tym mokra pupa jest po kremie) "nivea", bo inne potrafią mieć grudki,
pieluchy "pampers", bo są najbardziej chłonne i nie uczulają,
staników używała zwykłych, bo jej zdaniem te do karmienia są beznadziejne i ich nie użyła wkoncu. Na początku, tylko bez drutów, bo cyce bolały, a potem już się do drutów przyzwyczajają, a mówiła, ze bluzkę i tak trzeba rozpiąć, czy podwinąć, więc można i biustonosz odpiąć;-)
chusteczki nawilżające na początek "dzidziuś" albo "pampers", bo bella i huggies mogą uczulać, a i kupowaćchusteczki najlepiej w 4-pakach, bo najtaniej wychodzą.

Nie wiedziałam o co ją jeszcze pytać, bo sama nie wiem co i jak, wiec jak macie jakieś pytania, to piszcie, a ja chętnie się jej spytam, bo sama mam 100 pytań do, tylko wszystko wychodzi z czasem.

reklama
hmm a ja spakowałam dla dzidzi :1 pajac, 1 śpiochy, 2 koszulki, 3 body, 3 tetrowe pieluchy, pampersy, rożek, kocyk i to wszystko bo wiecej nie mam ubranek chyba wystarczy :-:)-:)-(

Do góry