reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kaciki dla naszych dzidzioli...

Prosze bardzo:

LISTA RZECZY DO SZPITALA

DLA MNIE
- dokumenty - karta ciazy, ksiazeczka RUM (lub karta chipowa w zaleznosci od meijsca zamieszkania), ostatnie wyniki badan krwi, GRUPA KRWI!!!
- telefon + ladowarka
- aparat fotograficzny + zapasowe baterie (ew. ladowarka do baterii)
- kubek, talerz, sztucce
- chusteczki higieniczne
- miekki papier toaletowy i recznik papierowy
- podkladki sedesowe
- recznik
- kosmetyki (szczotka, pasta, krem, szampon, plyn, Tantum Rosa itp)
- kolo poporodowe do siedzenia (z dziurka)
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- koszule nocne (2-3 sztuki)
- majtki jedno lub wielorazowe
- stanik do karmienia
- skarpetki (2 pary)
- wkladki laktacyjne
- oslonki na piersi
- ew. laktator
- podklady poporodowe
- ew. podklad na lozko
- woda mineralna (np. 2 butelki 0,75)
- biszkopty, herbatniki
- Paracetamol (Apap) - zeby nie prosic sie pielegniarek

DLA DZIECKA

- mala paczka pieluch jednorazowych
- ew. chusteczki nawilzane
- ubranka - 2 zmiany (kaftanik, spiochy, body, skarpetki, niedrapki, czapka)
- kocyk
- kombinezon na wyjscie
- pielucha tetrowa (1-2 sztuki)
- pielucha flanelowa (1-2 sztuki)
- smoczek
- ew. butelka

to sa rzeczy, ktore podczas poprzedniego porodu (niecale 3 lata temu) mi sie przydaly.
Przy niektorych rzeczach jest opcja "ewentualnie" - butelki nie musicie miec - ja nie mialam, potem okazalo sie ze Jas nie chcial ssac (pomimo oslonek Aventu) a mi pokarm zanikal, wiec dokarmialam Bebikiem szpitalnym - po 4 dniach znudzilo mi sie bawic strzykawka i kazalam M przyniesc butelke z domu (wygotowana).
Chusteczki nawilzane jak uzylam to Jasia uczulily (wtedy jeszcze nie wiedzialam tyel co wiem o firmie Johnson :-p) no i u nas generalnie to do mycia pupy uzywalo sie gazikow zmoczonych woda.
Wiele zalezy od szpiatla - u nas kosmetykow dla dziecka miec nie trzeba bo kapia polozne, a krem sie dostaje. Po kapieli smarowalo sie dziecko parafina plynna.
Podklady poporodowe byly na sali w szafce, ale moze lepiej miec wlasne (ja biore 1 paczke, ew. 2 M doniesie bo to sporo miejsca zajmuje. Tak samo mozna z pampersami - miec ok. 10 sztuk i potem M doniesie.
Podklad na lozko u nas byl zbedny - dostalo sie 1 po porodzie, a potem jak chcialam zmienic to powiedzialy mi pielegniarki ze to jest niezdrowe i daly mi po prostu dodatkwoe przescieradlo.

Polecam kolo poporodowe do siedzenia - rewelacyjna sprawa!!! :tak: No i recznik papierowy do wycierania sie po prysznicu.

W domu w widocznym miejscu mozna miec rzeczy ktore M bedzie donosil - zapasowe koszule nocne (mozna miec mniej albo i wcale - w zaleznosci od szpitala), dodatkowe podklady, recznik na zmiane itp.Aha - i ubranie na wyjscie!!!!! Byl przypadek ze babce odeszly wody, pojechala do szpitala, maz wzial jej mokre ubrania do domu i potem jej te same przywiozl na wyjscie :-D.
Generalnei to dorbze jest oswiecic mezow gdzie co jest w razie czego :tak:

Masa tego, co????? :cool2: Reakcja poloznej na izbie przyjec oczywista - "na wczasy sie pani wybiera??? :-D"

reklama
Ja to spakuję odrazu torby, który mi Ł będzie dowoził, bo znając jego to przywiezie mi wszystko na odwrót, nawet jak mu powiem jaki kolor, to on nie rozróżnia hehe:-p Także ja spakuję 3 torby, a Ł mi je weźmie gotowe:tak:

Witam, jak ja tak czytam te listy... Ehś.. :p
Muszę przyznać ze dużo rzeczy jeszcze nie mam, tzn dla dzidzi mam ,dla siebie raczej nie ;p I widze ze zupełnie zielona jestem w tym co tak naprawde potrzebne a co nie ;p całe szczęście, ze szpitala do domu 5 minut drogi, raz dwa mi może ktoś coś donieść ;p ;]

hmm a ja spakowałam dla dzidzi :1 pajac, 1 śpiochy, 2 koszulki, 3 body, 3 tetrowe pieluchy, pampersy, rożek, kocyk i to wszystko bo wiecej nie mam ubranek chyba wystarczy :-:)-:)-(

Czapeczki możesz kupić w PEPCO są niedrogie 1,99 i 2,99, pajacyki od 7zł. Były też kocyki po 10zł i ręczniczki z kapturkiem za 19.90.Na szczecińskim infoludku jest sporo ogłoszeń, mozna kupić używane rzeczy dla dziecka.Zobaczhttp://infoludek.pl/ogloszenia/?akcja=zobacz&ID=271529&&strona=

Ostatnia edycja:
candy 6 - moim zdaniem spokojnie wystarczy - w razie czego ktos ci doniesie, no a moze beda szpitalne? Ja swoje biore glownie z mysla o wyjsciu i ew. zdjeciu (u nas przychodzi fotograf z gazety :-D no i potem sie zdjecia maluszkow ukazuja w sobote w GW i lokalnej gazecie tez - fajan pamiatka :tak::tak::tak:).
Pepuszki smaruja gencjana ktora jest nie do zmycia wiec tak naprawde to swoich ubranek szkoda... :no:

a u mnei na 100% tak - mam naoczny slad w postaci zdjecia - w ten dzien posmarowali Jasiowi pepek gencjana i on jakos wierzgnal a ze bylo jej duzo to mu zalalo uda no i na zdjeciu bez spiszkow ma kaftanik, pampersa i fioletowe udka :-D

Dziewczyny wklejam listę dla dziecka od mojej koleżanki. Może którejś z Was się przyda :-)

ZWERYFIKOWANE przez życieJ

Spanie:

Łóżeczko
Materacyk (mamy kokosowy, bo gryka wydawała mi się nieprzyjemna jak dotykałam... )
Ceratka na materacyk
Prześcieradełko (frotte z gumka najwygodniejsze) 2 szt.
Wypełnienie – kołdra + poduszka
Ochraniacz na łóżeczko (na początku jest dekoracją, przydaje się dopiero jak dziecko samo się przemieszcza po łóżeczku)
Pościel – 2-3 szt.
Kocyki – jeden miałam cienki polarowy, a drugi gruby (przydał się głównie do wózka)
Rożek (był grubości kołderki i młody spał w nim do końca 3 mies. zamiast kołdry)

Na łóżeczku miałam (i to wygoda)
Przewijak – bardzo praktyczna sprawa.
Jak dziecko było małe, nie sięgało nogami do końca łóżeczka i nie właziło mi pod ten przewijak i nie grzebało tam to miałam pod przewijakiem wszystko do przewijania – stosik pieluch, chusteczki do tyłka i koszyczek z kremami i sprawami higieny, które też wykonuje się na przewijaku.

Bzdury reklamowane, o których nie należy myśleć:
monitor oddechu,
sterylizator do butelek,
specjalny kosz do zużytych pieluch z workami

Kąpiel/higiena noworodka

- Wanienka
- Stelaż (ewentualnie)
- 2 reczniki z kapturkiem
- Myjki – nie uzywałam, do tej pory myje go ręką
- Termometr do wody
- Gruszka do nosa lub Frida – polecam Fridę, ją się tylko przytyka do nosa, a efekt jest większy niż z gruszką, jeżeli nie przeraża Cię, że pociagasz z jego nosa ustami – ale tam sa filtryJ
- Nożyczki do paznokci
- Szczotka do włosów – dopiero od niedawna używamy, czesaliśmy się tylko jak przez chwile w 2 mies. miał ciemieniuchę, a teraz często zpominamyJ
- Mydełko/płyn do mycia (to temat rzeka i każdy ma inne poglady, więc nie pisze bo trzeba o tym dyskutować)
- Cos do smarowania – podobnie jak z punktem wyżej
- Bagietki (niekoniecznie dla dzidziusiów, bo to pic na wodę)
- Pudru nigdy nie używaliśmy
- Sudocrem do pupy (najlepszy), a jak nie będzie miał kłopotów z odparzaniem, potem można stosować coś innego, tańszego, np. my teraz używany Nivea przeciw odparzeniom
- Spirytus 70% do pępka - trzeba rozcieńczyc zwykły, potem przyszła połozna i powiedziala, że pioktanina na spirytusie lepsza i tym smarowaliśmy
- Gaziki i sól fizjologiczna do przemywania oczu

Karmienie

Stanik do karmienia - 2 szt. co najmniej
Koszula nocna do karmienia (lub piżama, po prostu musi się rozpinać z przodu)
Wkładki laktacyjne
Laktator - mąż kupił dopiero jak byłam w szpitalu - Lovi senso (sprawdził się)
Butelka 250 ml. – 1 szt. (ale jak bedziesz karmiła piersia długo sie nie przyda, ja miałam w komplecie z laktatorem)
Butelka 125 ml – 1 szt. na poczatek w zupełności wystarczy
Szczoteczka do mycia butelek
Smoczek uspokajający – 1 szt (0-3m) – młody zkceptował tylko Avent, choc przerobił wiele...
Lańcuszek do smoczka
Smoczek(i) do butelek (0-3m)
Termoopakowanie na butelki - taki styropianowy termos- (jak będziesz karmiła piersią długo sie nie przyda)

Nie miałam i można żyć bez: Sterylizator - przesada i wyjaławianie dziecka, Podgrzewacz do butelek - mleko robie świeże, a jak cos to mikrofalówka, słoiczki z zupkami podgrzewam w małym garnuszku

Pieluchy

a) tetrowe - te pieluchy mogą przydać się do kąpania (dziecku milej jak cos w wanience jeszcze pływa), wyłożenia przewijaka (chłopcy często po ściągnięciu pampersa sikają), przykrycia ramienia na którym się trzyma bobasa, żeby się na przykład nie mieć plamy jak uleje. Zastosowań jest mnóstwo - do wycierania, zamiast śliniaka ok. 10 sztuk
b) flanelowe - nie musza być białe, przydają się do wyłożenia wózka, rożka i innych takich, do lekarza, przykrycia jak gorąco itp. ok. 3 sztuk - ja miałam 5 i dokupiłam potem jeszcze 5, żeby ciągle nie prać i nie prasować:)
c) pampersy new born
d) mokre chusteczki do pupci

Inne duperele:

Wózek z gondolą
Fotelik do samochodu 0-13kg (chyba, że wózek będzie 3 częściowy)
Torba do wózka (może w komplecie)
Parasolka do wózka (później) (może w komplecie)
Folia przeciwdeszczowa do wózka (może w komplecie)
Śpiworek do wózka (może w komplecie)
Leżaczek - na początku nie mieliśmy i leżał w domu w wózku, potem dostaliśmy, ważne jak już jest troche kontaktowy i cały czas nie śpi, możesz go wtedy np. zabrać z sobą do kuchni, on Cię widzi.
Termometr elektroniczny

reklama
Do góry