reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kaciki dla naszych dzidzioli...

reklama
To zalęzy..tak naprawde warto w domu mieć jedno i drugie...ja kupiłam krem alantan bo sprawdził się za pierwszym razem i nie uczula poza tym używają go w szpitalu...potem dobrze jest miec puder czy zasypkę..ja mam linomag w pudrze, też sprawdzony!

A do porodu jest potrzebna legitymacja ubezpieczeniowa? czy jak ktoś nie ma ubezpieczenia to i tak rodząca ma za darmo szpital i potrzebną opiekę???

No nie do końca... każda kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej, łacznie z tymi które nie mają ubezpieczenia. Teoretycznie w szpitalu nie maja prawa uzalezniać przyjęcia od okazania takiego dokumentu, powinnien wystarczyć jakikolwiek dokument potwierdzający fakt bycia w ciąży np. książeczka przebiegu ciąży. Oczywiście praktyka bywa inna...
Tym bardziej że legitymacje od tego roku nie sa wyrabiane więc nie mamy obowiazku ich posiadać. Teoretycznie mozemy okazać w szpitalu legitymacje, druk RMUA, książeczke przebiegu ciąży albo decyzję z gminy o uprawnieniach do świadczen zdrowotnych. Niestety kobiety które nie maja ubezpieczenia pewnie musza sie przygotować na tłumaczenie w szpitalu dlaczego okazują tylko kartę ciąży :/

u nas nie pozwalały w body czy pajacyki ubierać. Tylko same kaftaniki, a dziecko zawinięte jest w rożek. Tam jest tak ciepło, ze nie ma potrzeby pajacyków zakładać. A koszulki dlatego polecają, a nie body, zeby sie pępuszek wietrzył i goił. Nawet pampersy tak wywijają żeby był na wierzchu. Tak nas też na szkole rodzenia uczyli :confused:

reklama
Do góry