reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Ja wczoraj dałam Wojtkowi 30 ml soku marchewkowego z Hippa i nawet mu smakował ale dałam mu z butelki bo z łyżeczki wszystko uciekało bokiem:-D a dzisiaj ugotowałam marchewkę na parze i wcinał ze smakiem była słodka więc mniej się krzywił niż przy jabłku:-)

Margana ja dawałam 6 dni jabłuszko, 7 dnia soczek marchewkowy i 8 czyli dziś marchewkę. Mały nie ma jeszcze skończonych 4 m-cy więc wole na spokojnie. Następnie planuje dodać ziemniaczka do marchewki za ok 4-5 dni.

Ostatnia edycja:
reklama
margana my przez tydzien bylismy na soku z jablek a teraz tydzien papka z jabluszka, dopiero potem marchewka z jablkiem. Zupki pewnie za miesiac dopiero a moze wczesniej troszke kaszki zobaczymy. tak czy inaczej nowy produkt podaje okolo tygodnia.

Ja nie chce sie trzymac sztywno schematow.... Tak karmilam Macka zgodnie ze schematem zywienia w ksiazce i efekt taki ze majac 18msc zaczol mi wybrzydzac, wszystko bylo na NIE i ma tak do tej pory :( Calkiem zniszczylo mi to karmienie Macka i teraz mam wiecej zmartwien w tym temacie niz wtedy gdy mu roszerzalam diete o nowe produkty....
Tak wiec ucze sie na wlasnych bledach.
Kuba wszystkiego sprobuje wczesniej, i jak zauwazylam po znajomych mi osobach dzieci ktore maja mozliwosc wczesniej sprobowac nowych smaczkow sa chetniejsze do jedzenia :)

ja dawałam marchew,ziemniak alanowi smakowało, dziewczyny czy wy dodajecie trochę soli do tego? Bo ja nic

ja do marchewki też nie dawałam soli i do ziemniaka też nie będę dawać, jedynie troszkę wody dodałam bo marchewka była bardzo gęsta

ja czytałam,że można dać wywar ja gotuje ziemniak obrany i marchew daję porę i miele z tym wywarem i wychodzi konsystencja jak w słoiku

można też dodać trochę masła lub trochę oliwy z oliwek lub oleju sojowego ja będę dodawać jak skończy 4 miesiące i sama będę już przygotowywać jedzonko
ja od niedzieli podaję marchewkę dziś też jeszcze podam, później przejdę na jabłuszko po jabłuszku marchewkę z ziemniakiem:tak:

Ja ze "słoiczkami" jeszcze chwilę czekam... ale już kupuję, jeszcze śliniaki muszę kupić!!!
Soli do jedzonka dawać nie wolno, cukru też nie, a oliwę z olivek czy masełko(dobre-nie margarynę) należy dodać bo niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach...

Dziewczyny ja jeszcze do tej kaszy manny(mannej)... bo mnie doprowadzi do szału gotowanie 2 łyżeczek... Podobno są słoiczki już z dodatkiem kaszy???

No z maselkiem lub oliwa lepiej smakuje.

Soli nie dawalam nigdy do papek.

Ale mozna uzywac niektorych przypraw aby zmienic smak - pamietam ze np do obiadku z ryba dawalam majeranek ale to dla starszego niemowlaka.

I taka wskazowka - zupka z kalarepa świetnie smakuje. jest slodka :)

A jesli chodzi o konsystencje to ja zawsze robilam polplynne czyli miksowalam warzywa razem z woda w ktorej byly gotowane. Jesli wychodzilo za rzadkie to dodawalam kleiku lub kaszki.

anna
ja zawsze gotowalam kaszke manne zwyczaja, ale wiesz robilam to tak ze zagotowywalam zupke papkowa w malym garnku do ktorej wrzucilam odrobine kaszki manny (pół łyzeczki lub łyzeczke) i to poprostu razem gotowalam przez moment, nie tak zeby kaszke manne w osobnym garnku czy cos....

Ostatnia edycja:
reklama
AnnaJ007 ja będę dodawać kleik ryżowy nie trzeba go gotować
nie wiem jak z tą kaszą manną czy można dodawać taką surową a słoiczki muszę zobaczyć czy są z kaszką manną :tak:

Do góry