reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

dzięki dziewczyny, Alan już śpi, pił jak wstanie dam mu ten czopek i naszykuje herbate rumiankową, biedny malec, mam nadzieję,że po nocy dojdzie do siebie

margo mydełko do pupci ;) dzięki temu zrobił trochę tej twardej kupki

reklama
andrzelika kochana myslalam o was w nocy na nocnym karmieniu :D
Powiedz mi, czy ty lekarzowi powiedzialas ze dawalas dziecku Danonki? Bo mnie tak oświeciło... że skoro po Danonkach mu nic nie bylo ( a zawieraja spora ilosc bialek mleka krowiego) to jakim cudem winny uczulemniu moze byc MM z nr2? Cos mi mowi ze lekarz pospieszyl sie z ta diagnoza, zwlaszcza ze mleko bebilon 2 dawalas mu przez tydzien nim wyszlo uczulenie? I tak najgle mialby sie od tego uczulic? To mi nie pasuje...

Gotujesz sama zupki czy dajesz sloiczki?
Jesli dalas mu cos wlasnorecznie przyrzadzonego to dany owoc lub warzywo moglo byc pryskane lub nawożone i wywolac uczulenie - Kuba mial nieraz wysypke po tym co ja mu ugotowalam, a po sloiczkach Gerber te same warzywa przetrawil wiele lepiej :)

A na zaparcia polecam slioczek - szpinak z ziemniakiem, albo jabluszko z suszona śliwka, ewentualnie jablko z morela lub gruszka. One lepiej rozluzniaja kupki. Banan choc poprawia trawienie to ieraz tez zadziala zapierajaco.

Powodzenia!

Tez slyszalam ze kawaleczek mydelka w pupcie pomaga na zaparcia,u nas pomaga sok jablkowy albo tak jak nimfii pisze szpinak,u nas po daniu ze szpinakiem w tym samym dniu jest kupa :tak:
No ale u nas sie juz wszystko tez fajnie unormowalo i Sami wali kupy juz codziennie i nie meczy sie przy nich juz tak jak kiedys :-)
andrzelika zgadzam sie z nimfii cos lekarz dal kiche z ta diagnoza bo jak po danonkach nic mu nie bylo to tym bardziej po MM nic mu nie powinlo byc.

Dziewczyny, ale uczulenie na białko mleka kroweigo często pojawia się dopiero po jakimś czasie, niekoniecznie po kilku dniach, tygodniach. Znam dziecko niespełna 2-letnie, które teraz ma stwierdzoną skazę białkową, wcześniej nie było objawów.

ssabrinaa Kuba to kupe robi od razu jak tylko szpinak zje :p ledwo skonczy sloiczek i juz kooopa wielka ;)

Dowiedzialam sie dzis od lekarza ze jestesmy troszke do tylku z rozszerzaniem diety. Wg niej mlody powiniem juz zjadac 3 posilki mleczne i dwa bezmleczne.
No a jako ze my obiadki jeszcze testujemy to dostaje ich niewiele i miedzy mlecznymi posilkami. Z czego wychodzi ze pije mleko z 5 razy dziennie (bo jeszcze nocne karmienie ok 4-5 rano) :-p

Na marchewlke dostalam rade - dac mu surowa, bo gotowana bardziej zapiera niz surowa.
Moze sie uda tak...

angun masz racje :) a jednak trudno jest wiazac wysypke od razu z alergia na mleko. Uczulenie moze wyjsc po wielu rzeczach... No nie jest latwo dojsc do tego po czym :/

nimfii mówiłam mu o danio i nie skarcił nawet mnie tylko mówił,że teraz póki, Alan ma to uczulenie nic nie dawać takiego, a obiadki kupne daje mu, no i tydzień pił ten bebilon 2 i dopiero mu wyszło, też nie mam pojęcia to nawet nie wygląda na skazę białkową

Juz nieraz pisalyscie tutaj jakie schematy maja Wasze maluszki.

Teraz chcialabym tylko konkretnie wiedziec ile maja posiłków mlecznych (MM lub piers) w ciągu dnia?

Wczoraj lekarka powiedziala mi ze w 6 msc wystarcza dziecku 3 posilki mleczne w ciagu dnia i 2 powinny byc niemleczne. Na to wychodziloby ze młody ma zjesc 5 posilkow dziennie.
A co z karmieniem nocnym czy porannym?

U nas wychodzi w zasadzie 5 posilkow MM oraz 2 posilki niemleczne, ale nie zjada ich bardzo duzo - pol sloiczka a czasem sloiczek jak ma ochote.

Nimfii Artur je nadal ok.7 (nie zapisuję dokładnie) posiłków piersiowych, oprócz tego rano kleik ryżowy z musem owocowym, po południu obiadek (pół dużego słoiczka), jakiś czas dostawał butlę z MM i kaszką na wieczór, ale chyba z tego zrezygnuję, żeby mu żółądka nie rozpychać. Chrupek jeszcze nie je, jakoś się nimi nie interesuję.

Chcę też jeszcze pociągnąć temat kaszek.
Gola wczoraj pisałaś, że kupiłaś kaszkę ryżową smakową, ja Arturowi daję po prostu kleik ryżowy bez cukru i dodaję do tego ok.pół słoika musu owocowego.
Ostatnio karmię go przez taką elastyczną butlę z łyżeczką butlę, jak dla mnie REWELACJA !!! Mniej brudzenia i więcej wygody, czasem się zapycha grudką kaszki, ale wtedy wyciskam do ręcznika papierowego, który mam pod ręką i dalej ładnie leci. Do niej jest dołączony "kapsel", dzięki któremu można porządnie wstrząsnąć i wymieszać oraz szczoteczka do przetykania.

butelka-lovi-120-ml-wiel_852.jpg

reklama
Angun a jak przyrządzasz ten kleik ryżowy rozrabiasz go z wodą i mieszasz z musem owocowym czy taki suchy sypiesz do owoców:tak:

nimfii Liwia ogólnie wypija od 4-5 posiłków mlecznych samo mleko nie mieszam z niczym ona dość dużo waży więc nie chcę jej rozwalać jeszcze bardziej żołądeczka, najwięcej wypija na noc 180ml. a w dzień 150ml,
jak obudzi się o 5.00 na mleczko to wychodzi 5 posiłków mlecznych
czasem zdarza się że pierwsze mleczko pije dopiero o 8.00 i w tedy wychodzi że wypija 4 razy MM
do tego zjada obiadek, zupkę pół dużego słoiczka, deserek mały cały słoiczek na przemian z dodatkiem kleiku ryżowego/kukurydzianego/biszkoptem/ :tak:muszę jeszcze zakupić kaszkę manna jako gluten:tak:

Do góry