reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

margo właśnie chodzi mi o taki posiłek lekki, chcę zastąpić 1 posiłek MM kleikiem z dodatkiem owoców, biszkopta jako drugie śniadanie :tak:

reklama
anek dla nas caly 1 sloiczek to juz jest pelny posilek :) Jesli kuba zje caly sloiczek i popije troszke sokiem to wystarcza mu na 3h. Ale zazwyczaj nie zjada calego tylko 1/2 sloiczka i popija sokiem a to mu starcza na ok 2h.
albo gdy mlody zje 60ml kaszki i popije to ok 60ml MM to tez jest jak pelny posilek.
Ale Kuba je malo - tj trzymamy sie ilosci odpowiadajacej 120ml - wiecej nie chce jesc.

mirelka margo
wydaje mi sie ze warto podawac kleiki ryzowy i kukurydziany a takze pszenny czy owsianke :) Bo to zawsze urozmaicenie w zboza. Ja planuje przynajmnije jeden taki posilem zbozowy dziennie ale raczej na MM rozbiony nie na wodzie.

No bo u nas te bezmleczne posilki to bedza owoce oraz obiadek.

anek - u nas różnie, bo raz Pola zje cały, ale rzadko - częściej zjada pół - i raczej wtedy traktuję to jako przekąskę ;)

dziewczyna czy są obiadki, zupki po 7miesiącu czy od razu podaje się po 8 miesiącu byłam dziś w Lidlu i nie było żadnego obiadku po 7miesiącu szukam też w necie na stronie Bobovita i też nie ma jedynie jakie znalazłam to z Hippa ma zupki po 7miesiącu chyba że źle szukam;-)

Anek my też deserek traktujemy jako przekąskę :tak:

mirelka faktycznie raczej producenci omijaja 7msc. W poradniku bobovity okres 6-7msc jest traktowany jako jeden wspolny etap zywienia :)
wiec jesli jets tak ze juz sprobowaliscie wszystkiego co mozliwe na 4-5-6msc, i jest ok to mozesz sie rozejrzec juz za sloiczkami po 8msc. z tym ze one maja chyba juz wieksze kawalki pokrmu?

Jak jest z tym glutenem dziewczyny?? ile razy w tygodniu go trzeba podawa,codziennie czy tylko kilk dni w tygodniu bo nie wiem za bardzo jak z tym zaczac??:sorry: U nas sa obiadki i deserki z glutenem a takze kaszki z glutenem wiec na samym poczatku bede tak probowac i jakos urozmaicac mu te dania :tak:

ewika te sloiczki ktore sa w wiekszych rozmiarach po 190g (chyba) sa juz z wiekszymi kawalkami jak mi sie wydaje :) A z kazdym kolejnym etapem coraz to wieksze...

ssabrinna wg schematu powinno byc codziennie po 2-3g glutenu przez 2 msc.
Ale ja sie tego trzymac nie bede. Zamierzam gluten dawac mu w posyaci kaszki manny bobovity a wiec dorzuce to najlepiej do kaszki kukurydzianej albo ryzowej. A on na razie nie je duzo kaszek wiec i glutenu malo dostanie na poczatek i raczej nie codziennie. Moze co 2 dni.

nimfii tez tak wlasnie mysle ze co 2 dzien by wystarczylo dawac ten jeden posilek dziennie z glutenem,Ja mam zamiar wtedy go zmieniac raz obiad,deserek oraz kaszka rano z glutenem bo oni tutaj maja wszystko gotowe wiec nie bede sie bawila jednak z ta kaszka manna tylko gotowce bede mu podawac jakos mam wieksze zaufanie do tych sloiczkow :tak: no i jakas leniwa jestem do osobnego gotowania dla malego az wstyd przyznac no :zawstydzona/y::-p

reklama
Ssabrina ja też nie daję codzienne tego glutenu, ja na przemian daję rosołek wołowo-drobiowy z kaszką manna kupuję taki gotowy z Bobovita, deserek z biszkoptem, czasem dam jej sam biszkopcik, muszę w końcu kupić tą kaszkę manna i będę dosypywać łyżeczkę do obiadków, zupek :tak:ja też jestem leniwa i nie gotuję osobno dla Liwii, czekam aż będzie mogła jeść wszystko to co my jemy i w tedy słoiczkom podziękujemy:tak:

wczoraj zrobiłam Liwii na drugie śniadanie kleik ryżowy z owocami po 30min wypiła 60ml herbatki co jej się rzadko zdarza tyle na raz wypić nie wiem w sumie ile zjadła tego kleiku tak dolewałam tej wody nie umiałam uzyskać odpowiedniej konsystencji ale chyba sobie nie pojadła jak wypiła tyle tej herbatki

obawiałam się czy zrobi kupkę, zrobiła dziś ale z dużym wysiłkiem niż zwykle

Do góry