reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

Co do danonków, to ja na pewno do ukończenia przez Zosię roczku, nie będę jej dawać niczego co ma krowie mleko. Moja koleżanka zaś ma synka niejadka i wyobraźcie sobie, że 3-4 miesięczny chłopczyk wsuwał tylko krowie mleko - MM się nie chwycił:szok: Pił to mleko z... grysikiem od razu i nic mu nie było. Ja myślałam, że padnę jak to usłyszałam, no ale każdy jest inny. Ale schematów żywieniowych jest z tysiąc a matki powinny jednak karmić intuicyjnie i wtedy nie zrobią dziecku krzywdy.

Coś Wam powiem - ale pojechałam wczoraj z żywieniem Zośki - zupełnie nieświadomie:szok: Pisałam na głównym, jaki dziwaczny dzień miała wczoraj Zosia. Z tego wszystkiego na obiadek dałam jej pierwszą zupkę po 5miesiącu z mięskiem: rosołek drobiowo-wołowy. Zośka zjadła pół słoiczka 120gr, więc odłożyłam słoik do lodówki na dzisiaj. Dziś karmię Zośkę i tak sobie czytam co na słoiczku pisze a tam, że w składzie jest kasza manna:szok: Moje dziecię jadło 2 dni z rzędu GLUTEN i nic jej nie było!!! Jestem szczęśliwa - ruszyliśmy z kopyta z rozszerzaniem diety.

reklama
Anek to super ze małej nic nie było bardzo sie cieszymy oby tak dalej!!!!

Mam pytanie jakie dajecie herbatki maluchom bo ja daje taki granulat Hippa ale nie wiem czy one sa dobre dla niego??

Aga też daję Małemu z Hippa herbatkę owocową i ułatwiająca trawienie. Ostatnio w promocji kupowałam też w takich dużych butlach 750 ml z herbatak z melisy+sok jabłkowy, też z Hippa, fajne, takie delikatne w smaku i nie słodkie. Daj też sporo wody przegotowanej.

Dziewczyny a ja mam tak samo pytanie o mleko tylko ze o MM.
Kuba nadal wypija max 120ml na jedno karmienie. Ciagle jestesmy na malej butelce z Aventu :-p
Ile MM pija wasze maluchy?
Jest jeszcze ktos kto pije tak malo MM?

Drugie pytanie...
Czy przechodzicie juz na mleko nastepne po 6 msc?
Przedwczoraj dostalam te darmowe probki Bebiko 2 i mysle ze wlasnie je wykorzystam do przejscia na mleko nastepne dosypujac na poczatek po jednej lyzeczce Bebiko 2 oraz 3 lyzeczki Bebiko 1.

Kinga tez wypija po 120 ml, byl okres ze zjadala wiecej ale jej przeszlo i teraz 120 max 6 razy dziennie i tez mnie to troche martwi czy nie zjada za malo, ale na wadze przybiera wiec chyba jest ok.

My jeszcze na mleczku 1, w srode mam spotkanie z doradca zywieniowym to sie zapytam co poleca.

mój Alan też je nie które rzeczy z glutenem, i nic nigdy nie płaczę kupki co dzień, a moja znajoma miała też problem, bo jej mały nie mógł pić nawet MM i od 3 miesiąca jadł słoiczki i naturalne rzeczy przez nią gotowane, jak miał rok to wszystko pił i wcinał płatki kangus, parówki itp., a herbatki ja daje z hipp

Oj tak Danonki maja cukier :p Ale za to ponoc te male Danonki maja obnizona zawartosc bialek mleka krowiego, odpowiednia dla niemowlakow?
Tak czy inaczej ja Macka nimi zywilam i Kube tez zaczne od tego oraz od jogurtu naturalnego. Wieksze zaufanie mam do danonkow niz do sera bialego kupionego w sklepie (z ktorego nieraz robilam twarożek dziecku).
Jednak z Danonkami itp zaczekam do ok 10 msc.

agalodz moj nie chce pic tych herbatek :( Tylko soki owocowe. W lecie bede mu je rozrzedzac bo juz sporo chcilaby wypic soku.

angie
mnie pediatra powiedziala ze nie ma sie co martwic niewielka iloscia zjadanego MM poki dziecko ladnie przybiera na wadze :)
Zreszta mowi ze nie ma co przekarmiac na sile. kazde dziecko wiel ile ma ochote zjesc.
Ja sie tego trzymam. Po macku juz mialam przyklad jak nachalnie namawialam go do jedzenia i teraz jest zrażony do produktow.... Wiec Kubie daje wiecej swobody - jak ie ma ochoty na cos to mu nie daje.

anek
fajnie ze wam przeszedl ten gluten :)

Dałam wczoraj Zosi kaszkę mleczno-ryżową z bobovity o smaku malinowo-bananowym i nie smakowała jej. Musiała dostać butlę... Za to mnie smakowała bardzo... za kilka dni drugie podejście.

Dziewczyny, ile razy w tygodniu dzieciaczki nasze mogą jeść słoiczki z mięskiem? Mloda zjada cały słoiczek obiadku i chcę, zeby ta dieta była urozmaicona, ale nie wiem jak podawać te słoiczki z samych warzyw a z mięskiem.

anek pamietam ze jak Maciek juz przeszedl przez miesko to nie dawalam mu juz samych warzyw, a jesli to bardzoooo zadko. Zawsze to byly obiadki mixy.... Np przez 2-3dni ta sama zupka (ktora sama gotowalam) a potem jakas inna. Zamiennie gotowalam zupke z kurczakiem, zupke z cielencinka, zupke z ryna, albo zupke z jajkiem. W zupce byly rozne warzywa, zawsze zmienilama proporcje albo skladniki.
Tak wiec obiadek byl raczej miesny, a deserek to byly owoce, a nieraz wlasnie warzywa :)

Edit: A no i wlasnie ryby sie nie powinno dawac czesciej niz 2 razy w tyg. Tak samo na jajko jest ograniczenie - na poczatek pol żółtka co drugi dzien.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry