reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kącik żywieniowy-nowe smaczki dla maluszka

nimfii dzięi za odzew, w słoiczku na pewno być por. Nie jestem tylko pewna co było w pierwszym słoiczku, który chcieliśmy dać miesiąc temu.
Co do glutenu- ja podaję tę kaszkę :
c784cf05b5baf393c28bee4e087b4df7.jpg
około 1/3 słoiczka ( 3 łyżeczki z górką) i młody pięknie to wcina, ślicznie po tym śpi- po 5h.

reklama
Masz racje chyba z iloscia przesadziłam i to pierwszy raz głupia ja bo ja nie przeczytałam do konca 2-3g tylko 2-3łyczeczki:-D
zastanawiam sie jak ja mam to poł łyczeczki ugotowac..

dania z glutenem bardzo wygodne właśnie a jak bym chciała gluten podać z słoiczka to ile bym musiał tego dania dać 125g cały mały słoiczek czy kilka łyżeczek;-)same wątpliwości

pepsi dobry ten artykuł, kupie ten kubeczak DOIDY CUP,(to nic że mamy 3 kubki niekapki) butelka z mlekiem na razie zostaje nie wyobrażam sobie inaczej podawać mleko ;-)

julianna dzieki za info o tej kaszce Hipp, to sie bardzo przyda :)

agalodz chcesz ugotowac manne w zupce czy na wodzie? Trzeba sie zaopatrzyc w maly garnuszek/rondelek jesli jeszcze nie masz, on sie bardzo przyda choćby do tej manny.
Albo zrob sobie wieksze proporcje tj 5g na 200ml czyli lyzeczka na 200ml a podaj dziecku tylko max polowe z tego.
Ja na poczatek i tak podam mniejsza ilosc glutenu niz rozrobione w tych 100ml (może polowe ok 50ml zupki z kaszka) i tak kilka dni, a potem dopiero po 100ml z pol lyzeczki kaszki.

mirelka
w informatorze Bobovity bylo info ze sloiczek zawiera tyle glutenu ile przewiduja normy żywieniowe tj wlasnie 2-3g jesli jest to sloiczek dla 4 i 5 msc zycia. jesli jest to sloiczek np od 8 czy 9 msc zycia to zawartosc glutenu moze byc wieksza ale powinna byc info na ten temat na etykiecie? Trzebaby posprawdzac.

Jeszcze dodam odnosnie glutenu.
Po 6 msc mozna sobie ulatwic zycie i zakupic kaszki manny mleczne i bezmleczne Bobovity albo Nestle ktore rozpuszczaja sie w cieplej wodzie jak kaszka mleczno ryzowa.
Tylko aby zachowac proporcje to dobrze jest podac mniej tej kaszki - nie jak na opakowniu (chyba 5 lyzek na 150ml wody) tylko 1 łyżke!
Robilam to tak ze robiac kaszke mleczno ryzowa dawalam na 150ml wody 4 lyzki kaszki mleczno ryzowej i 1 lyzke kaszki manny mlecznej. Wtedy proporcje powinny odpwiadac temu 2-3g glutenu w 1 łyzeczce kaszki manny mlecznej.

Julianna_Szcz dzieki kochana popedziłam do tesco i kupiłam ,kkilka tych kaszek.

Nimfii
co ja bym bez Ciebie zrobiła ja gotuja na wodzie ale poł łyzeczki kaszy na 100ml to wychodzi bardzo rzadkie ja dodałam mniej wody a potem to łacze ze słoiczkiem.Innego wyjcia nie widze bo po co mi tyle wody.

agalodz sama juz nie pamietam jak wygladala ta konsystencja kaszkki rozrobionej na wodzie :tak: Dzieki za info, teraz juz wiem ze to jest rzadkie.
Wiec ja zapewne zrobie wg starego sposobu czyli zagotuje manne juz w zupce, nie na wodzie.
Bede tez na zmiane gotowac manne w zupce i podawac gluten w kaszkach mleczno ryzowych dosypujac do nich kaszke pszenna. Tak żeby mialo dziecko jakies urozmaicenie smakowe ;)

a propo kaszek przyznam ze sama bardzo je lubie :-D
Mackowi podjadalam, Kubie tez bede :-p Tak samo moj mąż. Codzień był problem - kto ma dojeśc po Maćku kaszke, ja czy on.... A jako że w tygodniu ja dojadalam to w weekendy mąz sobie mogł :p

nimfii a to jak dosypujesz taka manne do kaszki to bez gotowania ?? czy jak to robisz bo taka kaszke to raczej sie jej nie gotuje.
A co do manny wczoraj zakupilam angielska manne zobaczymy jaka bedzie w smaku bo w polskich sklepach szukalam to mieli i zwykle manny i blyskawiczne z dodatkiem wanili ale daty waznosci mnie powalily do maja 2012 :nerd::baffled: no a Ja dopiero bede wprowadzac gluten w maju wiec trzeba czekac na ich nowa dostawe ale na wszelki wypadek mam juz angielska :tak:

nimfii tą jażynówkę podaję Bobovity. Moze rzeczywiście spróbuję innej firmy.

Za to wczoraj dostała ziemniaka ze szpinakiem i było dużo lepiej niż z tą jazynówką:tak:Nie to zeby ze smakiem wielkim jadła, ale 3 łyzeczki zjadła. Chyba jej bardziej owoce smakują.

A tematu kaszek jeszcze w ogóle nie ogarniam. Jakieś takie skomplikowane mi sie to wydaje:baffled:

reklama
Margana jak pomysle ze jeszcze w miedzyczasie bedzie trzeba kaszki mu podawac to sie zastanawiam czy to ogarne wszystko i kiedy spacery bedziemy wyrabiac albo nasze gotowanie i reszta oj bedzie roboty jak juz malemu bedzie trzeba wszystko podawac i jakies menu robic zeby nie mial codziennie tego samego,:nerd::baffled: ale damy rade ;-)
Super ze Natalce smakowalo :-)

My dzisiaj bedziemy probowac pietruszka z ziemniakiem i ryzem,ciekawe czy mu bedzie smakowac :tak:

Do góry