reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kącik małego smakosza

No i wyciagnęłam termos :) Awaryjnie też bede każdego ranka zapełniała wrzątkiem, bo dziś niezłego stresa miałam. Na szczęscie knajpa blisko i M przywiózł wrzątek, ale jakbym tak sama była bez auta to bym była ugotowana...

reklama
A ja wybrałam zmianę nutramigenu na mleczko gerbera. Lekarka mnie wkurzyła, bo od kiedy zaczęliśmy jechać z nutramigenem, to ciągle powtarzała, że w szóstym miesiącu już przejdziemy całkowicie na normalne mleczko, a teraz śpiewkę zmieniła, że może jeszcze trochę na nutramigenie. To już chyba kwestia nabijania kasy producentowi. Na własną rękę od soboty wprowadzam małemu zwykłe mleczko gerbera 2. Bardzo powoli będę je wprowadzać, co tydzień planuję dodawać miarkę zwykłego mleczka. Od tygodnia też wprowadziłam mu jeden posiłek z kaszki mleczno ryżowej i nic złego się nie dzieje (tfu tfu), a nawet kupki zrobiły się zwięźlejsze i nie robią się takie odparzenia.

Co do niekapka to też muszę wyciągnąć i dać małemu - ciekawe jakmu się spodoba. Mam takie z silikonowym ustnikiem więc troche przypomina jednak smoczek od butli, tylko kształt inny. Ciekawe jak szybko załapie o co chodzi.

A mi znowu na zaparcia pediatra powiedziała żeby rozważyć zmianę mleka ( z Nutramigenu na bebilon Pepti), ale zostawiła decyzję alergologowi. No i tak to przemyślałam i rzeczywiście problemy zaczęły się jak na Nutramigen przeszliśmy, tylko nie wiem czy to przez to konkretne mleko czy ogólnie przez mm bo jest cięższe dla żołądka. Słyszałam że Pepti niby często powoduje zaparcia. Dziewczyny które używają Pepti - jak u Was wygląda sprawa kupek?

Powiem że dzis moje dziecko dostało mus owocowy z jogurtem jadła pół słiczka z wielkim apetytem i jak narazie nie widze zadnej reakcji. Stwierdzam że to jest ochyda. Wczoraj jadła misiowy deserek waniliowy i mamie nie zostawiła nawet pół łyżeczki do wyskrobania. To akurat było pycha dla mnie a mała chodziła cała z leżaczkiem. Dobrze że jej nie pokazałam gdzie podziały sie 3 deserki bo by w leżaczku wywdrowała.
Rybke jadła z mniejszym smakiem łosos z jarzynami a ma jeszcze cukienei z łososiem. Trche jej sie po zjedzeniu ulało na body. Niby pare kropelek a w domu jechało jak w rybnym albo przy kutrze rybackim co z połowu wrócił

Madlein, ale z tego,co pamietam,to Wiktorek nie jest alergikiem,to czemu ta lekarka chciała go dalej na tym Nutramigenie trzymać???

A bo ja wiem? Bo niby po rotawirusie jest to żołądeczek bardziej drażliwy i takie bla bla bla. Zeźliła mnie ostro.

NICE w momencie gdy przeszliśmy na pepti to też były chwile problemy z zaparciami (przynajmniej tak mi się wydawało) na co pediatra, że może nutramigen, ale mój po nutramigenie dostał kupek z krwią i śluzem, więc wróciliśmy na pepti i w sumie szybko się uregulowało. teraz robi 1-2 dziennie.

Ja to już kiedyś pisałam, ale jestem w głebokim szoku, że po nutramigenie czy pepti są zaparcia. Mój właśnie dostał nutramigen, żeby zaparć nie było i faktycznie kupy są rzadkie.

nawet na opakowaniu jest napisane, że bebilon pepti jest na biegunki przewlekłe stosowany, więc on raczej ma prawo zapierać jak najbardziej

reklama
My na Pepti przeszliśmy właśnie jak mieliśmy biegunkę. Ale kupy nie są jakieś twarde, robi je bez problemu 1-2 dziennie.

Słuchajcie, Hubson stwierdził, że on co 4 godziny jeść nie będzie i chce co 5. Na Pepti jest napisane, że od 6 miesiąca (czyli u nas już) powinny być 4 posiłki na dobę. I on rzeczywiście 5 już nie chce.
Czyli teraz powinny być 3 mleczne + jeden słoiczkowy posiłek tak ?

Lolisza, Ty chyba ostatnio zmniejszyłaś ilość posiłków, napisz proszę jak to logicznie rozplanowałaś.

Ach, i przepraszam wiem, że była o tym mowa, ale nie chce mi się szukać :zawstydzona/y: 2-3 g glutenu to 1 płaska łyżeczka kaszki. Przed ugotowaniem czy po ?

Do góry