reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kącik małego smakosza

Rzutka -nic nie trzeba, ale można próbować. Im dziecko wcześniej zacznie testować tym się prędzej nauczy pić z tego niekapka, ale musu przecież żadnego nie ma, niektóre dzieci wcale nie piją z niekapków i jakoś umieją potem ze szklanki pić :-)

Monimoni - u nas właśnie to samo było - ciągnął ostro i z wielkim entuzjazmem tylko za duzo leci i zapomniał że to trzeba też łykać a nie tylko ciągnąć ;-)

A ja wzięłam ten uchwyt od niekapka i zamontowałam do butli i dałam małemu soczek z butli i taką frajdę miał że sam sobie trzyma za uchwyty że wszystko wydudnił i się rozpłakał jak się skończyło,a normalnie to ciężko mu wdusić jakieś picie poza mlekiem. Tak ze 100ml na dobe mi się udawało wdusić w niego,a dziś już 240 ml wypił :-)

reklama
nice nasza od miesiaca pije z niekapka TT :tak::-p i o wiele więcej wypija niż z butelki, przy okazji nam sie trawienie poprawiło i strzelamy 3 kupy dziennie :-D
a co do ilości karmień to moja ma 3 razy mleko + obiadek próbowałam to jeszcze jedno karmienie dodać ale nie da sie bo dzieć uparty.

Alu a jaki dokładnie masz ten niekapek? Mam rozumieć że się sprawdza? Bo właśnie zastanawiałam się nad tym z TT albo jakimś z innej firmy. Albo nad kubkiem 360 z Lovi

Ja też chciałam zapytać się o to jakie macie kubki niekapki.
My kupiliśmy małemu w piątek kubek treningowy z LOVI (6m+) i teraz się zastanawiam czym on się różni od kubka niekapka(6m+)?
Spróbowaliśmy mu podać z tego herbatkę no i leciała mu ona po brodzie, smoczek gryzł, a uchwyty sobie podtrzymywał ładnie.
No ale będziemy dalej próbować i pewnie za jakiś czas załapie o co kaman :)

Moje dziecko ostatnio mało je!! Potrafi wypić 90 ml jak miesięczne dziecko! i ma dość! Ostatnio mleko w niego wciskam!
Powinien już niby pijać po 180ml a on 150ml ma nagle problem wypić.

Nice, Rzutka moje dziecie karmienia wyregulowało samo, bo samo odrzuciło posiłki, żeby było śmieszniej odrzucił te mleczne. Nie ma fizycznej mozlwiości żeby mi wypił mleko więcej niz 3 razy na dobe, walczyłam ile mogłam efekt taki, że on sie darł i rzygał a ja sie zamartwiałm ze nie chce jeść a co zje to i tak laduje na ubraniu. Wg schematu powinny być 4 posiłki mleczne po 180 ml i jeden zupa+owoce lub soczek, ale u nas bez szans. Odgapiłam schemat od Emliab moje dziecko sie naprawiło z jedzeniem, teraz zjada naprawde bardzo ładnie i dość dużo, warunek tylko taki że nie wiecej niz 3 butelki mleka, a inne rzeczy chetne i jemy tak:

ok. 7:00 mleczko zageszczone 180-210 ml
ok. 11:00 zupka lub obiadek i tak, jesli zjada duży słoik 190 g to popija soczkiem i tyle, jeśli zjada zupke mały słoik 125 g to dojada deserkiem, dziś zjadł cały obiadek i cały deserk jedno po drugim a po około 40 min daje pić
ok. 15:00 mleczko zagęszczone 180-210 ml
ok 17:00 znowu owocki cały słoiczek albko kaszka na dobranoc pół słoiczka albo owoce z biszkopcikiem pół słoiczka
ok 19:00 mleczko zageszczone 180-210 ml

4 porcji mleka nie chciał ale słoiczki zjada chętnie wiec go tym mlekiem nie katuje.

2-3 g to płaska łyżeczka manny przed ugotowaniem.

Hej ja tez mam niekapek TT z silikonowa końcówka i u nas niestety za wczesnie bo mała sie zadławiła kilka razy, za szybko leci i dlatego jeszcze pije ze smoka, ale co jakis czas jej daje z nikapka, bo tyle sie o tym mówi heheh

Edit my tez sie karmimy shcematem Emilab i jest ok :) i kupki ma ładniutkie i nawet 2- 3 dziennie.
a kubek jest taki i naprawde fajny ja mam bezbarwny http://www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/2/subcat/6/pageid/98/

Ostatnia edycja:
Nice, Rzutka moje dziecie karmienia wyregulowało samo, bo samo odrzuciło posiłki, żeby było śmieszniej odrzucił te mleczne.

No to teraz będę mu dawać jeść tylko wtedy kiedy już będzie płakał bo głodny i zobaczymy czy sam zacznie rzadziej jeść. Bo tak to miałam ten swój harmonogram i już mu czasem sama dawałam zanim się zaczął domagać. Ale coś czuję że jeśli odrzuci 1 posiłek to będzie to ten który w dzień je, a z tego o północy to on raczej sam nie zrezygnuje.

u nas schemat bardzo podobny , ale moj Dorian nie zje mi calego malego , a co dopiero duzego sloika . Dlatego mamy wiecej karmien mlecznych. A jesli chodzi o niekapek , to tez mamy TT (jak z linku sarisy) tylko maly i z rączkami... i nawet mu to idzie. Dzis ja robilam obiad , aon sam sie nawadnial :-) i nie zakrztusil się. Kilka dni temu jeszcze mu sie często zdarzalo. Na razie jednak pije tylko z niego soczki, mleko mu w tym jakos nie wchodzi:-/

Lolisza, dzięki bo ja właśnie jestem na etapie tego zamartwiania się, że mało je ;-) Nie wchodzą 4 posiłki mleczne i już. Albo wypije 30 i wyrzyga, więc bez sensu.
On właśnie też z tych co widocznie sami sobie regulują z jedzeniem.

Jeszcze o tej kaszce. Więc 1 płaską łyżeczkę w jakiej ilości wody gotować ? Nie dostałam tej Lubelli mam jakąś inną niestety. Na opakowaniu napisane, żeby wsypać do gotującej się wody i po 2 minutach gotowe. Ale ile tej wody ?

Dziewczyny a ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego nieszczęsnego glutenu... tak więc mogę go dać do posiłku warzywnego, mięsnego lub deserku?
No ale należy podawać 2-3g na 100ml a moje dziecko np zjada tylko pół słoiku warzywnego/mięsnego. Więc jak mu to dawkować żeby uzyskał całą tą porcję glutenu w ciągu dnia? Jak Wy to podawać będziecie?
Nie można tego dodawać do mleka?
A jeśli mam kaszkę mannę z Bobovity to jej też do mleka podać nie mogę?

Ja już zgłupiałam z tym wszystkim. Pomocy:-).

reklama
Rzutka, Mala_mi ja to znam tylko taki przepis, że dodajesz ta manne do zupki takiej którą sama robisz, czyli np marchewka jedna, kawałek pietruszki, ziemniaka i co tam jeszcze siec hce (brokuł, kalafior, por) pokrojone na kawałki i zalane 100 ml wody i do tego płaska łyżeczka manny, to sie gotuje aż warzwyak będą miekkie a potem blenderuje wszytsko razem, w tym czasie manna jest tez ugotowana. A tak osobno to nie mam pojecia w jakiej objetości wody...
Mala_mi możesz dawać ta kaszke manne z bobovity wg ich przelicznika, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to dawać do mleka. Zaleca sie do zupki bo jest bardziej sycąca wtedy ale moze byc do mleczka dodana.

Do góry