Kici i jak wizyta u pani dr? jestem strasznie ciekawa jak pani dr zareagowała na Twoje pytanie o Vasa Previa? kiedy masz USG?
Andzia - bardzo mi przykro z powodu Twojego Aniołka z pierwszej ciąży :* trzymam kciuki za maleństwo, żeby urodziło się zdrowe i bezpieczne daj znać jak będziesz się szykowała na USG połówkowe
Kpi - lekarze są za mało doinformowani :/ to szokujące, ale na medycynie nie wspomina się o Vasa Previa, podręczniki medyczne definiują to jako "przypadłość zazwyczaj prowadzącą do śmierci płodu podczas porodu, nie podlega leczeniu" - są to stare książki z których niestety uczą starzy profesorowie nie wiedzący chyba nowinek ze świata medycyny :/ a wystarczy CC... Żeby lekarze wiedzieli co i jak, muszą :
albo przeczytać mój post ;]
albo przeczytać nowe podręczniki, które jeszcze nie zostały napisane!!!
albo przekonać się o istnieniu VP na swojej pacjentce - ale wtedy już jest najczęściej za późno...
Hejka, nie pytałam mojej gin o Vasa Previa, gdyż nie ona robi mi USG, więc uznałam, że zamiast ją stresować pytaniem zapytam o to babkę od USG - idę do niej 04/12 - ale u niej mam zwykłe USG (co nie wyklucza tego, że mogę ją zapytać), za to 08.12 idę na USG w 3D gdzie będą również przepływy krwi pokazane, więc tego pana też o to zapytam, tym bardziej, że za badanie płacę i to nie mało, więc go pomęczę pytaniami ;-)