reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jesteś w ciąży? PRZECZYTAJ !!! To może uratować życie Twojego dziecka !!!

Rysica - zgodnie z umową odzywam się po badaniach połówkowych - trochę czasu minęło, ale to dlatego, ze mi doszło kilka ciążowych dolegliwości. Najwazniejsze, że naczynia przodujace mi nie zagrażają - według mojego lekarza. Łożysko podniosło się i tez już nie jest przodujące:tak: Wierzę, że wie co mówi - oczywiscie zdziwił się, skąd to wytrzasnęłam, ale miał pojęcie co to takiego;-)
przyplątała mi się jednak cukrzyca ciązowa:no: i koniec z ciążowymi zachciankami:sorry2:

Pozdrawiam gorąco

reklama
Andzia - bardzo się cieszę, że wszystko jest w porządku :) I trzymam za Ciebie mocno mocno kciuki :) A powiedz mi jeśli możesz jak wysoko jest łożysko? Bo mnie też się łożysko podniosło (było 6 cm od kanału szyjki macicy na kilka dni przed cesarką) ale naczynia dalej były tuż nad kanałem szyjki bo na dość długim odcinku były wrośnięte w błony płodowe. A robił Ci badanie dopochwowe z kolorowym dopplerem?
Ale skoro lekarz wiedział co to i mówi, że ok, to super :)
jak byś miała jakiekolwiek pytania to pisz śmiało :)

a cukrzyca się nie przejmuj - przejdzie ;) ale uważaj, bo Ci mały gigant urośnie ;)
chociaż to może i lepiej :p cesarkę zrobią i nie będzie zagrożenia ze strony VP ani żadnej innej ;)

Pozdrawiam gorąco (w tę śnieżną zimę brrrr)

Bardzo dziękuję za ten wątek. Mimo, że czytam o ciązy w różnych poradnikach, nie słyszałam o Vasa Previa.

jestem z Poznania i sprawdziłam gdzie można zrobić kolorowy doppler- Specjalistyczne centrum zdrowia kobiety. Jutro tam zadzwonię i się umówię. Możliwe nawet, że robią te badania na NFZ
www.centrumzdrowiakobiety.pl/

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za ten wątek. Mimo, że czytam o ciązy w różnych poradnikach, nie słyszałam o Vasa Previa.

jestem z Poznania i sprawdziłam gdzie można zrobić kolorowy doppler- Specjalistyczne centrum zdrowia kobiety. Jutro tam zadzwonię i się umówię. Możliwe nawet, że robią te badania na NFZ
www.centrumzdrowiakobiety.pl/

Polecam to centrum - robiłam tam niedawno USG 3D :-)

Andzia - bardzo się cieszę, że wszystko jest w porządku :) I trzymam za Ciebie mocno mocno kciuki :) A powiedz mi jeśli możesz jak wysoko jest łożysko? Bo mnie też się łożysko podniosło (było 6 cm od kanału szyjki macicy na kilka dni przed cesarką) ale naczynia dalej były tuż nad kanałem szyjki bo na dość długim odcinku były wrośnięte w błony płodowe. A robił Ci badanie dopochwowe z kolorowym dopplerem?
Ale skoro lekarz wiedział co to i mówi, że ok, to super :)
jak byś miała jakiekolwiek pytania to pisz śmiało :)

a cukrzyca się nie przejmuj - przejdzie ;) ale uważaj, bo Ci mały gigant urośnie ;)
chociaż to może i lepiej :p cesarkę zrobią i nie będzie zagrożenia ze strony VP ani żadnej innej ;)

Pozdrawiam gorąco (w tę śnieżną zimę brrrr)

No i teraz mi zadałaś pytanie z tymi cm - nie pamiętam, jaka jest odległość łożyska oprócz tego, ze się podniosło. Lekarz robił usg dopochwowo i w lutym i 1 marca z uwagi na podglądanie szyjki, doplera też włączył więc chyba jest wszystko ok.
Maleństwo z uwagi na to, ze jestem na diecie od początku lutego to ma prawidłowe wymiary - ja też na tym skorzystałam, bo od miesiąca nie przytyłam nic:-)

pozdrawiam

Witam..nie mialam pojecia o Vasa Previa ale teraz dzieki Tobie Rysica jak tylko dotrwamy z malenstwem do usg polowkowego to bede miala na uwadze wszystko:)
pozdrawiam:*

Andzia, jak sprawdzali dopochwowo kolorowym dopplerem, to mała jest szansa, że by to przeoczyli, bo pewnie m.in.właśnie VP szukali żeby potwierdzić, lub wykluczyć jak u Ciebie zrobili, tylko o tym nie powiedzieli.
Małgosia, zdrówka dla maleństwa i trzymam kciuki :) oby wszystko było ok :D daj znać jak już będziesz przed USG połówkowym! :) będziemy trzymać kciuki :)

hej brzuchatki
bylam dziś u swojego gina, zapytałam o vp i najpierw sie uśmiechął, później zapytał gdzie to wyczytałam, powiedziałam że w necie :)
powiedział że wczesniej już sprawdzał przepływy, ale na spokojnie wszytko mi wytłumaczył, zrobil badanie jeszcze raz żeby mnie uspokoić i krok po kroku wszystko opisał na usg :)
uff jestem już spokojna :):):):)

reklama
Jejku, straszne to o czym tu piszecie. Takie informacje są jednak potrzebne! Ja dzisiaj idę akurat na usg połówkowe - spróbuję ten temat poruszyć. Mieszkam w Danii i powiem Wam dziewczyny, że tutaj z opieką nad ciężarną nie jest najlepiej :no:. Tutaj ginekolog nie prowadzi ciąży i jak do tej pory ginekologicznie nikt mnie nie badał pod żadnym kątem. W ogóle, to oprócz badania krwi i moczu oraz testu PAPPA nic tu nikt nie robi. A usg przysługuje kobiecie tylko 2 razy na całą ciąże :szok: - w 20 tyg. jest ten drugi raz. Mam nadzieję, że będą tu wiedzieli co to jest VASA PREVIA i jakoś się dogadam z panią od usg bo nieźle się zdenerwowałam :-(

Do góry