reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jedzenie w ciąży

To co powyżej + pamiętaj o dokładnym myciu owoców i warzyw. Jeśli coś wędzonego, to tylko wędzonego na gorąco.

reklama
A dlaczego nie sery pleśniowe?
Można jak są pasteryzowane z tego co pamiętam :) a u nas w sumie większość i tak jest.

Co do herbaty to w 1 trymestrze warto ograniczyć i kofeinę i teinę, ja pilnowałam, żeby pić max 2 kubki dziennie. Ale ja nie pijam bardzo mocnej herbaty.

Można jak są pasteryzowane z tego co pamiętam :) a u nas w sumie większość i tak jest.

Co do herbaty to w 1 trymestrze warto ograniczyć i kofeinę i teinę, ja pilnowałam, żeby pić max 2 kubki dziennie. Ale ja nie pijam bardzo mocnej herbaty.
No właśnie wiem, dlatego zdziwiło mnie,że ktoś sugeruje zrezygnowanie z nich.

A kawa? Napoje gazowane?
W 1 trymestrze mnie odrzuciło od kawy. Jednak będąc już na końcówce wypije do 2 kaw dziennie. Z mlekiem.
Z gazowanego pije wodę gazowaną. Czasem łykne coś słodszego, ale w minimalnych ilościach przez cukrzycę.
Jedynie czego unikam to sushi. Możesz jeść praktycznie wszystko, ale z głową. Tatara chyba nie można. Ale ja nigdy nie przepadałam za nim więc nie wiem jak jest z nim w ciąży. Poczytaj trochę czego unikać i co spożywać z umiarem. Ale też nie przesadzajmy.

Można o ile zostaną poddane obróbce termicznej.
W serach „miękkich”, wilgotnych mogą gromadzić się bakterie. Oczywiście mogą, ale nie muszą. Każdy je co chce 😅 jajko surowe tez albo bedzie miało salmonellę albo nie 🤷‍♀️

Można o ile zostaną poddane obróbce termicznej.
W serach „miękkich”, wilgotnych mogą gromadzić się bakterie. Oczywiście mogą, ale nie muszą. Każdy je co chce 😅 jajko surowe tez albo bedzie miało salmonellę albo nie 🤷‍♀️
Ale przecież to napisałam, więc po co mi rzucasz tekstami o jajkach i salmonelli?

Ponieważ może dojść do zakażenia bakterią Listeria Monocytogenes. Ma to związek z tym, ze w trakcie produkcji nie podlegają obróbce termicznej
Sery z mleka pasteryzowanego można normalnie jeść. A w polskich sklepach rzadko można spotkać z niepasteryzowanego. Więc skoro już sugerujesz,że tych serów nie można jeść to chociaż doprecyzuj których dokładnie.

reklama
Sery z mleka pasteryzowanego można normalnie jeść. A w polskich sklepach rzadko można spotkać z niepasteryzowanego. Więc skoro już sugerujesz,że tych serów nie można jeść to chociaż doprecyzuj których dokładnie.
Autorka pyta czego nie można jeść w ciąży, wiec zgodnie z prawdą napisałam o serach pleśniowych. To, ze u nas w sklepach 90% to „sery” plesnio-podobne to co innego…

Do góry