reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jedzenie w ciąży

To co powyżej + pamiętaj o dokładnym myciu owoców i warzyw. Jeśli coś wędzonego, to tylko wędzonego na gorąco.

reklama
A dlaczego nie sery pleśniowe?
Można jak są pasteryzowane z tego co pamiętam :) a u nas w sumie większość i tak jest.

Co do herbaty to w 1 trymestrze warto ograniczyć i kofeinę i teinę, ja pilnowałam, żeby pić max 2 kubki dziennie. Ale ja nie pijam bardzo mocnej herbaty.

Można jak są pasteryzowane z tego co pamiętam :) a u nas w sumie większość i tak jest.

Co do herbaty to w 1 trymestrze warto ograniczyć i kofeinę i teinę, ja pilnowałam, żeby pić max 2 kubki dziennie. Ale ja nie pijam bardzo mocnej herbaty.
No właśnie wiem, dlatego zdziwiło mnie,że ktoś sugeruje zrezygnowanie z nich.

A kawa? Napoje gazowane?
W 1 trymestrze mnie odrzuciło od kawy. Jednak będąc już na końcówce wypije do 2 kaw dziennie. Z mlekiem.
Z gazowanego pije wodę gazowaną. Czasem łykne coś słodszego, ale w minimalnych ilościach przez cukrzycę.
Jedynie czego unikam to sushi. Możesz jeść praktycznie wszystko, ale z głową. Tatara chyba nie można. Ale ja nigdy nie przepadałam za nim więc nie wiem jak jest z nim w ciąży. Poczytaj trochę czego unikać i co spożywać z umiarem. Ale też nie przesadzajmy.

Można o ile zostaną poddane obróbce termicznej.
W serach „miękkich”, wilgotnych mogą gromadzić się bakterie. Oczywiście mogą, ale nie muszą. Każdy je co chce 😅 jajko surowe tez albo bedzie miało salmonellę albo nie 🤷‍♀️

Można o ile zostaną poddane obróbce termicznej.
W serach „miękkich”, wilgotnych mogą gromadzić się bakterie. Oczywiście mogą, ale nie muszą. Każdy je co chce 😅 jajko surowe tez albo bedzie miało salmonellę albo nie 🤷‍♀️
Ale przecież to napisałam, więc po co mi rzucasz tekstami o jajkach i salmonelli?

Ponieważ może dojść do zakażenia bakterią Listeria Monocytogenes. Ma to związek z tym, ze w trakcie produkcji nie podlegają obróbce termicznej
Sery z mleka pasteryzowanego można normalnie jeść. A w polskich sklepach rzadko można spotkać z niepasteryzowanego. Więc skoro już sugerujesz,że tych serów nie można jeść to chociaż doprecyzuj których dokładnie.

reklama
Sery z mleka pasteryzowanego można normalnie jeść. A w polskich sklepach rzadko można spotkać z niepasteryzowanego. Więc skoro już sugerujesz,że tych serów nie można jeść to chociaż doprecyzuj których dokładnie.
Autorka pyta czego nie można jeść w ciąży, wiec zgodnie z prawdą napisałam o serach pleśniowych. To, ze u nas w sklepach 90% to „sery” plesnio-podobne to co innego…

Do góry