reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od butelki?

Nie wiem 😆 Gdybym się uparła, żeby jej mm nie dawać, to musiałabym szukać zamienników tego, co w mm jest. Ze starszą nie było problemu, bo ona zje wszystko co zobaczy, ale z młodszą jest już pod górkę, bo ona nie zje jeśli ma takie widzimisię i byłaby niedożywiona albo coś. A tak mam w głowie to, że w razie czego witaminy przyjmuje w mleku i spokój.
Też siebie tym ciesze że jak czegoś nie zje to zawsze chętnie wypije mleka i do uzupełni sobie) Bo jednego dnia może dobrze jesć a innego jak bolą ząbki tylko mleko ratuje)

reklama
Moje mają już prawie 1.5roku, butle pożegnaliśmy jakoś z miesięcy temu. Chciałam szybciej, ale w zimie dużo chorowały, jadły wtedy mniej chętnie normalne posiłki i to ostatnie mleko przed snem było im potrzebne. Jak tylko zauważyłam, że apetyt wrócił a mleka piją coraz mniej to zaczęliśmy pożegnanie butli. Przestaliśmy podawać mleko w łóżeczkach. A pewnego dnia mleka nie daliśmy i tyle. Umyliśmy zęby, poszły do łóżeczek, przeczytaliśmy bajkę i poszły spać. Przez pierwsze dwa tygodnie trochę dłużej kręciły się w łóżeczkach. Teraz same chętnie idą spać, lubią rytulal, śmieją się, oglądają obrazki w książce i przytulają się do miśków.
W skrócie musisz wyłączyć mleko z rytulalu snu, a dać w zamian coś innego (mycie ząbków, miś do spania, bajka przed snem itp)

Moje mają już prawie 1.5roku, butle pożegnaliśmy jakoś z miesięcy temu. Chciałam szybciej, ale w zimie dużo chorowały, jadły wtedy mniej chętnie normalne posiłki i to ostatnie mleko przed snem było im potrzebne. Jak tylko zauważyłam, że apetyt wrócił a mleka piją coraz mniej to zaczęliśmy pożegnanie butli. Przestaliśmy podawać mleko w łóżeczkach. A pewnego dnia mleka nie daliśmy i tyle. Umyliśmy zęby, poszły do łóżeczek, przeczytaliśmy bajkę i poszły spać. Przez pierwsze dwa tygodnie trochę dłużej kręciły się w łóżeczkach. Teraz same chętnie idą spać, lubią rytulal, śmieją się, oglądają obrazki w książce i przytulają się do miśków.
W skrócie musisz wyłączyć mleko z rytulalu snu, a dać w zamian coś innego (mycie ząbków, miś do spania, bajka przed snem itp)
U mnie byłby ryk nieziemski, próbowałam

A od jakiego wieku dziecko ma tylko jedną drzemkę?
Jak potrzebuje i jak Ci pasuje do całego dnia. Ja zaczęłam ograniczać jak na wieczór usypianie trwało po dwie, czasami trzy godziny. Najpierw czasowo skracałam, a potem tylko jedna, docelowo wcale. Oczywiście jeśli są chore, to nie trzymam ich na siłę, dorosły też lubi się skimnąć w chorobie. Łatwo było poznać po moich, że śpią w dzień za dużo, kiedy cyrki ze spaniem ciągnęły się do 22/23. Z drugiej strony starsza idzie spać o 18.30/19, a młodsza najwcześniej o 20, nieważne czy spała w dzień.
Tak naprawdę jeśli mogę coś doradzić, to zmiany wprowadzałam kiedy coś zaczynało przeszkadzać, jak te drzemki właśnie. O 21 chcemy już być sami, ewentualnie pojedynczo w swoich kątach, a nie słuchać o autobusie i jego kółkach albo odpowiadać na serię stu pytań "a cemu?" 🤣 Wszystko należy dopasować do jednostki jaką masz i do całej rodziny :)

Ja widzę po rozszerzaniu się okienek pomiędzy drzemkami. Jak schodzilismy z 3 na 2 to wtedy, kiedy ostatnia drzemka była już koło 18.
Teraz mam zamiar zrobić podobnie. Jak druga drzemka zacznie byc coraz później i później, to siłą rzeczy sama się wywali z grafiku.

reklama
U mnie byłby ryk nieziemski, próbowałam
Wierzę. Chyba dlatego tak ważna jest ta gotowość dziecka na odstawienie butli. Nic na siłę, bo będzie stres dla dziecka i rodziców. Obserwować i wyczekać na dobry moment, albo zaczekać aż dziecko będzie już na tyle rozumne, że będzie można z nim o tym pogadać i wytłumaczyć. Był nie czekać do 7 roku życia 🤣

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry