reklama
susumali
mamy lutowe'07 Entuzjast(k)a
mowisz o zasilku macierzynskim? te 1800 euro? tak tak, tyle mozna dostac jak sie przed porodem ponad 2000euro zarabialo, a jak sie jest biedna studentka jak ja to wyjdzie minimum czyli 300 eurasow co miesiac na rok- do 31.12.96 bylo w takim przypadku 300euro na 2 lata, wiec ja na tej reformie raczej strace... ale co tam...
agusia9915
Matka wariatka
ta ale nie mozna przekroczyc 504 zł na osobe ja sie napewno sie łapie
Joasiek
Mamy lutowe'07 Fan(ka)
E nie... Wy mówicie o comiesięcznym dodatku rodzinnym, przy którym faktycznie nie można przekroczyć dochodów 504zł na osobę, a ja o JEDNORAZOWEJ USTAWOWEJ i GMINNEJ zapomodze z tytułu urodzenia się dziecka (BECIKOWE) na którą dochody nie mają wpływu
Słuchajcie, z tym becikowym to jest tak, że oprócz rządowego 1000 zł jest jeszcze w niektórych miastach miejskie -u nas jest 1000 zł i przysługuje każdej rodzinie, w której dochód na osobę nie przekracza 1000 zł. A to, o czym pisze Agusia to jest jeszcze nastepne becikowe - gminne i tam rzeczywiście nie można przekroczyc 504 zl na osobę (łapią się na nie osoby z rodzinnym). Także dobrze się zorientujcie, czy nie ma u Was takiego becikowego od prezydenta miasta, bo tysiączek piechotą nie chodzi. Lepiej się dobrze już teraz rozeznac, jakie papiery, kiedy i gdzie trzeba złożyc, bo wszędzie obowiązują terminy i pewne procedury, a stracic tyle kasy z powodu własnego przeoczenia to byłaby klęska.
reklama
agusia9915
Matka wariatka
z tego co ja wiem to to miejski to jest własnie to na które dochód nie moze przekroczyc 504 czy jakos podobna suma a nie 1000 ?
dochody sa brane ze skarbówki czyli jak w naszym przypadku to za 2005 rok jak sie nie myle bo gdybysmy urodziły po 2007.08 to wtedy za 2006
jeszcze jest jedna sprawa jesli jestes zameldowana tam gdzie mieszka np jeszcze wiecej osób oprucz twojego meza to ich dochody tez sa brane pod uwage (cos jak na zasadzie- stypendium) nie interesuje nikogo ze ty i twój maz utrzytmujecie sie sami !
nie mozliwe zeby jak ktos sie łąpie dostał w sumie 3000zł ja o takim czyms nie słyszałam a ten dodatkowy 1000 to jest nie w kazdej gminie i niestety na osobe 504zł
dochody sa brane ze skarbówki czyli jak w naszym przypadku to za 2005 rok jak sie nie myle bo gdybysmy urodziły po 2007.08 to wtedy za 2006
jeszcze jest jedna sprawa jesli jestes zameldowana tam gdzie mieszka np jeszcze wiecej osób oprucz twojego meza to ich dochody tez sa brane pod uwage (cos jak na zasadzie- stypendium) nie interesuje nikogo ze ty i twój maz utrzytmujecie sie sami !
nie mozliwe zeby jak ktos sie łąpie dostał w sumie 3000zł ja o takim czyms nie słyszałam a ten dodatkowy 1000 to jest nie w kazdej gminie i niestety na osobe 504zł