reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie imię dla Waszego maleństwa? :)

jest śliczne i astronomiczne ;) Thea to protoplaneta która uderzyła w ziemię miliony lat temu dzięki czemu powstał księżyc a także ostatecznie życie na ziemii ;) ale za Theē to mnie górale chyba zjedzą :D już Larise ciężko lykneli ...

reklama
My z mężem nie znamy jeszcze płci dziecka, ale oboje rozmawiając z brzuszkiem zwracamy cie Lotarku.
Bardzo podoba mi się imię Lotar bądź pisane Lothar. Kiedyś wyczytałam, że to odpowiednik polskiego Mateusza, takie imię tez bierzemy pod uwage. Z tym tłumaczeniem to ostatnio mnie poprawionom ze to nie do końca prawda.
Jeżeli mielibyśmy córeczkę to tu się zacznaja schody. Ja bardzo chciałabym Antonine/Tosie, ale mój mąż się nie zgada. On chciałby Natalka, ale kuzynka nas ubiegłą, ewentualnie wspomina coś o Sylwi, ale mnie się nie podoba

Akatsuki u nas coraz więcej obcojęzycznych imion i wcale się ich nie odmienia na polskie wersje. Ja bym zostawiła to imie jak Wam się podoba.

U nas chyba zostanie Ariel. Już tak o nim mówimy a dyskusji o zmianie imienia między nam dawno nie było. Tylko moja rodzinka cały czas mówi jaka to krzywda będzie dla dziecka. Bardzo irytuje mnie ich ograniczenie ale nie będzie miało to wpływu na moją decyzje. Teraz dzieci mają dziwniejsze imiona i nie sądzę żeby się z siebie w tego powodu w przyszłości naśmiewały.

Szczerze jak by mi rodzice dali na imię Thea była bym napewno dziś niezadowolona z tego imienia. Jesteśmy Polakami a to że są czasy takie a nie inne i dużo osób siedzi za granicą nie zobowiązuje nas do nadawania takich imion. Zawsze duszą i sercem będziemy Polakami więc powinno się dawać polskie imiona a nie wymyślać dziwactwa :-) takie jest moje zdanie :-)

kasiu ok, jesteśmy Polakami ( ja mam dwa obywatelstwa, też urodzilam sie za granica ale nie bede spierala sie) ale czy to jest jakieś zobowiązanie dotyczące nazewnictwa? nie mam pojęcia co to ma do rzeczy? To znaczy że Janina to większa patriotka niż Angelika? Właśnie mnie boli to że ludzie co nie wyjrzeli zza swojego powiatu mają takie myślenie i później dzieci są piętnowane w szkole. Jakby każdy spojrzał na siebie to by było najlepiej, bo nie ma to jak Polak Janusz hydraulik co w sobie wypije flaszkę a w niedzielę zaprasuje dżinsy w kantke do kościoła. Zreszta nie tylko o imiechodzi: inny kolor włosów, inny ubior, tatuaż czy kolczyk - wszysto tzreba napietnowac, bo kazdy kto inny ten jest gorszy prawda?
nieistotne.
Colly jak wam się podoba Ariel to co sie martwicie, ja osobiście znam dwóch, azdy z nich około 30 lat wiec to nie jest jakas innowacja szczegolna :) Kazda matka sama sobie dziecko rodzi i sama je powinna nazywać - takie moje zdanie,

Nie to że ktoś jest inny bo np ma takie imię a nie inne. Może poprostu powiem tak nie lubie wymyślnych imion i poprostu takie jest moje zdanie ,nijt nim kierować się nie musi. Oczywiscie ze kazda matka rodzi swoje dziecko i ma prawo nazwać jak jej się podoba , ale ja swojego dziecka takim imieniem bym nie skrzywdziła. Bez urazy...

A ja ciągle słyszę Dima! No i co mam począć? Imię to nawet mi się podoba ale jak poczytałam jakie jest znaczenie tego imienia to nie chcę no i nie potrafię Ukraińcowi tego wytłumaczyć, że no way!

reklama
Widzę zaczynam się mały dym :D Ja jestem tolerancyjna i to bardzo, przynajmniej tak mi się wydaje ;) Ale zarówno Thea jak i Ariel mi się nie podoba i nie nazwała bym tak dziecka w PL co innego Polacy mieszkający na stałe za granicami. Oczywiście każdy wie co jest dla niego najlepsze :) i nie zamierzam nikogo negować :)

Do góry