reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie imię dla Dzidzi ?

Ja swoja lalkę w dzieciństwie nazwałam Petronela i wtedy uwazałam to za świetne imię :-)
A imię Zyta nie jest złe :-p :-p :-p, na pewno lepsze niz Zdenka albo ... Lodzia :-D

reklama
Imiona to rzecz bardzo indywidualna i każdemu się co innego podoba. Dla mnie kiedyś najbardziej obciachowe imiona to były Zuzanna, Leokadia i Kornelia, i co? Zuza bije rekordy popularności, choć mnie nadal się nie podoba. Dobrze, że Perpetua nie jest modna :-)

według mnie nawet jeśli imię obciachowe to u dorosłej osoby zawsze można je jakoś znieść, ale często nie wyobrażam sobie małych dziewczynek z takimi imionami. Znam Leokadię, moją niedoszłą teściową - przecudowna, złota kobieta. Genowefa to moja babcia...aniol nie czlowiek. Ale małej Lodzi i Gieni jakoś nie widzę:-)

Ale tak jak Ewitka napisała imię to bardzo indywidualna sprawa. Mi np nie podobaja się tradycyjne imiona męskie (Stasie, Antki, Franki.. wszystkie oprócz Jasia:-D), a zdaję sobie sprawę, że są bardzo popularne. Ale już nasza córa najprawdopodobniej otrzyma bardzo popularne dziś imię Zuzanna... takie po prostu najbardziej podoba sie mężowi i już:tak: Ja bym może wybrała inne, ale kiedy rozmawialiśmy z mężem na ten temat to ustalilismy że to on będzie podejmował ostateczną decyzję, bo pierwsze córy są tatusiowe:-D Więc jeśli nic nam się nie odwidzi (albo ja nie przeforsuję Marysi) to będzie Zuska (Dla mnie Zuza, bo zdrobnienia "Zuzia" nie znoszę:happy2:)

Poza tym uważam, że wybierając imie dobrze jest zestawiać je z trzema etapami życia naszych pociech i ocenić jak dane imię sprawdza się w dzieciństwie, w wieku młodzieńczym (15-25 lat.) i u osoby dorosłej. Kiedy gdzieś cos mi zgrzyta imię odpada:tak:

Kunegunda, nieźle:-D moja siostra caly czas mówi na naszą małą Hermenegilda:happy2: boję się, że nawet jak się urodzi to siora tak będzie nazywała nasza córę:-) ale moja siostra jest niereformowalna:-D

Moja przyjaciółka ma rodzic grudniu i tez chce dać na imię Pola...
ja na poczatku sie krzywiłam ale ostatnio nawet sie przyzwyczaiłam bo imię wcale nie jest zle chociaż nie w moim guście (zresztą mało jakie jest w moim goście dlatego mam takie problemy z wyborem).Tylko ze nie wiem jak będę na nią wołać? Polusia? Polcia?
Liliana mi ostatnio znowu przeszła, Kamila piękne ale za bardzo popularne...
nie wiem już..

My stworzyliśmy 2 listy. Ja swoją i mój partner swoją. Wypisaliśmy tam wszystkie imiona które nam sie podobaja w dwoch kolumnach. Propozycje imion dla córki i dla syna. Później podkreśliliśmy wszystkie które sie powtarzały i z tych już było nam obojętne jakie wybierzemy bo wiedzielismy ze te nam sie na pewno podobają obojgu. Staneło na imieniu Kajetan :)
To może ja napisze jakie braliśmy pod uwagę przy wyborze:
a) dla synka
imiona zaproponowane przeze mnie
Antoni [Antoś]
Bartosz [Bartuś]
Bruno [Bruno]
Dominik [Dominik]
Emil [Emil]
Filip [Filipek]
Florian [Florek]
Grzegorz [Grześ]
Hubert [Hubert]