reklama
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Imiona to rzecz bardzo indywidualna i każdemu się co innego podoba. Dla mnie kiedyś najbardziej obciachowe imiona to były Zuzanna, Leokadia i Kornelia, i co? Zuza bije rekordy popularności, choć mnie nadal się nie podoba. Dobrze, że Perpetua nie jest modna :-)
pani_cinkowa
Fanka BB :)
według mnie nawet jeśli imię obciachowe to u dorosłej osoby zawsze można je jakoś znieść, ale często nie wyobrażam sobie małych dziewczynek z takimi imionami. Znam Leokadię, moją niedoszłą teściową - przecudowna, złota kobieta. Genowefa to moja babcia...aniol nie czlowiek. Ale małej Lodzi i Gieni jakoś nie widzę:-)
Ale tak jak Ewitka napisała imię to bardzo indywidualna sprawa. Mi np nie podobaja się tradycyjne imiona męskie (Stasie, Antki, Franki.. wszystkie oprócz Jasia), a zdaję sobie sprawę, że są bardzo popularne. Ale już nasza córa najprawdopodobniej otrzyma bardzo popularne dziś imię Zuzanna... takie po prostu najbardziej podoba sie mężowi i już Ja bym może wybrała inne, ale kiedy rozmawialiśmy z mężem na ten temat to ustalilismy że to on będzie podejmował ostateczną decyzję, bo pierwsze córy są tatusiowe Więc jeśli nic nam się nie odwidzi (albo ja nie przeforsuję Marysi) to będzie Zuska (Dla mnie Zuza, bo zdrobnienia "Zuzia" nie znoszę)
Poza tym uważam, że wybierając imie dobrze jest zestawiać je z trzema etapami życia naszych pociech i ocenić jak dane imię sprawdza się w dzieciństwie, w wieku młodzieńczym (15-25 lat.) i u osoby dorosłej. Kiedy gdzieś cos mi zgrzyta imię odpada
Ale tak jak Ewitka napisała imię to bardzo indywidualna sprawa. Mi np nie podobaja się tradycyjne imiona męskie (Stasie, Antki, Franki.. wszystkie oprócz Jasia), a zdaję sobie sprawę, że są bardzo popularne. Ale już nasza córa najprawdopodobniej otrzyma bardzo popularne dziś imię Zuzanna... takie po prostu najbardziej podoba sie mężowi i już Ja bym może wybrała inne, ale kiedy rozmawialiśmy z mężem na ten temat to ustalilismy że to on będzie podejmował ostateczną decyzję, bo pierwsze córy są tatusiowe Więc jeśli nic nam się nie odwidzi (albo ja nie przeforsuję Marysi) to będzie Zuska (Dla mnie Zuza, bo zdrobnienia "Zuzia" nie znoszę)
Poza tym uważam, że wybierając imie dobrze jest zestawiać je z trzema etapami życia naszych pociech i ocenić jak dane imię sprawdza się w dzieciństwie, w wieku młodzieńczym (15-25 lat.) i u osoby dorosłej. Kiedy gdzieś cos mi zgrzyta imię odpada
pani_cinkowa
Kunegunda, nieźle moja siostra caly czas mówi na naszą małą Hermenegilda boję się, że nawet jak się urodzi to siora tak będzie nazywała nasza córę:-) ale moja siostra jest niereformowalna
nixie
Moja przyjaciółka ma rodzic grudniu i tez chce dać na imię Pola...
ja na poczatku sie krzywiłam ale ostatnio nawet sie przyzwyczaiłam bo imię wcale nie jest zle chociaż nie w moim guście (zresztą mało jakie jest w moim goście dlatego mam takie problemy z wyborem).Tylko ze nie wiem jak będę na nią wołać? Polusia? Polcia?
Liliana mi ostatnio znowu przeszła, Kamila piękne ale za bardzo popularne...
nie wiem już..
ja na poczatku sie krzywiłam ale ostatnio nawet sie przyzwyczaiłam bo imię wcale nie jest zle chociaż nie w moim guście (zresztą mało jakie jest w moim goście dlatego mam takie problemy z wyborem).Tylko ze nie wiem jak będę na nią wołać? Polusia? Polcia?
Liliana mi ostatnio znowu przeszła, Kamila piękne ale za bardzo popularne...
nie wiem już..
My stworzyliśmy 2 listy. Ja swoją i mój partner swoją. Wypisaliśmy tam wszystkie imiona które nam sie podobaja w dwoch kolumnach. Propozycje imion dla córki i dla syna. Później podkreśliliśmy wszystkie które sie powtarzały i z tych już było nam obojętne jakie wybierzemy bo wiedzielismy ze te nam sie na pewno podobają obojgu. Staneło na imieniu Kajetan
To może ja napisze jakie braliśmy pod uwagę przy wyborze:
a) dla synka
imiona zaproponowane przeze mnie
Antoni [Antoś]
Bartosz [Bartuś]
Bruno [Bruno]
Dominik [Dominik]
Emil [Emil]
Filip [Filipek]
Florian [Florek]
Grzegorz [Grześ]
Hubert [Hubert]
Ignacy [Ignaś]
Julian [Julek]
Jędrzej [Jędrek]
Kajetan [Kajtek]
Łukasz [Łukasz]
Marcel [Marcyś]
Michał [Michaś]
Miłosz [Miłosz]
Rafał [Rafałek]
Sebastian [Sebuś]
Szczepan [Szczepan]
Tomasz [Tomek]
Tymon [Tymuś]
imiona zaproponowane przez mojego W
Tomisław [Tomuś]
Zbyszko [Zbysio]
Witold [Wituś]
Kajetan [Kajtek]
Przemysław [Przemek]
Radosław [Radek]
Edward [Edzio]
Feliks [Felek]
Ignacy [Ignaś]
Antoni [Antoś]
Jarosław [Jaruś]
Julian [Julek]
Jerzy [Jurek]
Beniamin [Benek]
Czesław [Czesio]
b) dla córci
Antonina [Tosia]
Blanka [Blanka]
Florentyna [Florka]
Hanna [Hania]
Maja [Maja]
Marianna [Marysia]
Michalina [Miśka]
Zuzanna [Zuzia]
Malwina [Malwinka]
Alicja [Ala]
Alina [Ala]
Marcela [Marcelka]
Hanna [Hania]
Bogna [Bodzia]
Bianka [Bianka]
Zuzanna [Zuzia]
Michalina [Miśka]
Felicja [Felka]
Florentyna [Florka]
Izolda [Iza]
Klementyna [Klementyna]
Łucja [Łucja]
Nadia [Nadi]
Pola [Pola]
Wiola [Wiolka]
może się komuś przyda
To może ja napisze jakie braliśmy pod uwagę przy wyborze:
a) dla synka
Antoni [Antoś]
Bartosz [Bartuś]
Bruno [Bruno]
Dominik [Dominik]
Emil [Emil]
Filip [Filipek]
Florian [Florek]
Grzegorz [Grześ]
Hubert [Hubert]
Ignacy [Ignaś]
Julian [Julek]
Jędrzej [Jędrek]
Kajetan [Kajtek]
Łukasz [Łukasz]
Marcel [Marcyś]
Michał [Michaś]
Miłosz [Miłosz]
Rafał [Rafałek]
Sebastian [Sebuś]
Szczepan [Szczepan]
Tomasz [Tomek]
Tymon [Tymuś]
Tomisław [Tomuś]
Zbyszko [Zbysio]
Witold [Wituś]
Kajetan [Kajtek]
Przemysław [Przemek]
Radosław [Radek]
Edward [Edzio]
Feliks [Felek]
Ignacy [Ignaś]
Antoni [Antoś]
Jarosław [Jaruś]
Julian [Julek]
Jerzy [Jurek]
Beniamin [Benek]
Czesław [Czesio]
b) dla córci
Antonina [Tosia]
Blanka [Blanka]
Florentyna [Florka]
Hanna [Hania]
Maja [Maja]
Marianna [Marysia]
Michalina [Miśka]
Zuzanna [Zuzia]
Malwina [Malwinka]
Alicja [Ala]
Alina [Ala]
Marcela [Marcelka]
Hanna [Hania]
Bogna [Bodzia]
Bianka [Bianka]
Zuzanna [Zuzia]
Michalina [Miśka]
Felicja [Felka]
Florentyna [Florka]
Izolda [Iza]
Klementyna [Klementyna]
Łucja [Łucja]
Nadia [Nadi]
Pola [Pola]
Wiola [Wiolka]
może się komuś przyda
reklama
sunshine79
A nam teraz podoba sie Daniel Alexander :-) w angielskim na daniela mozna mowic Dan Danny...Z nazwiskiem tez ladnie sie laczy ;-)
Podziel się: