reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie ciasto dla roczniaka?

reklama
Wygląda na to, że nie będę musiała piec tortu, bo mama mi przywiezie z cukierni, w której sami się zaopatrują ;D Ale to się jeszcze zobaczy. Taka jest teraz wersja.
Gosiczka pysznie brzmi ten torcik 'rosyjska sałatka". Niestety ja to muszę mieć taki aby podpasował Sarze i Jackowi. A oni gustują w ciastach tych nieskomplikowanych ;)
 
np: biszkopt z bitą śmietaną i owocami, ciasto ucierane z owocami,szarlotka na kruchym spodzie. karpatka. Najlepiej takie, które nie ma za dużo składników, czyli takich mieszańców typu makowiec z serem, to nie. Ja to wlaściwe to prawie każde ciasto ze smakiem wszamam. A oni to są bardzo wybredni ::) ;)
 
Gosiczko ja tez sie podpinam pod zamowienie :D
A jak mama nie nadaza z produkcja to moze chociaz przepis udaloby sie podprowadzic, bo od wczoraj sni mi sie ten tort i przy odrobinie szczescia namowie ktoras z babc zeby go zrobila ;D
 
TORT ROSYJSKA SALATKA
Ciasto
12 bialek
12 lyzek cukru
6 zoltek
6 lyzek maki
6 lyzek siekanych orzechow
2 lyzki kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Krem
6 zoltek
6 lyzek cukru
4 lyzki maki
700 ml mleka
250 g masla
100 g cukru pudru
200 g siekanych orzechow wloskich
200 g rodzynek
200 g galaretek owocowych (lub zelkow)
3 lyzki mielonych orzechow do posypania

Ciasto :
Bialka ubic z cukrem, dodac zoltka, make, siekane orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao. Piec oddzielnie. Kazdy z upieczonych plackow przekroic na pol.
Krem
Zoltka utrzec z cukrem na jednolita mase, a nastepnie ciagle mieszajac wlewac powoli gorace mleko. Naczynie ustawic na malym ogniu i mieszajac ogrzac krem, az do zagotowania. Ochlodzona mase polaczyc z utartym na piane maslem i cukrem pudrem.

Orzechy, rodzynki i galaretki posiekac i wymieszac. Placki smarowac kremem i posypac wymieszanymi bakaliami. Wierzch tortu ozdobic kremem i orzechami.
 
reklama
Do góry