reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie ciasto dla roczniaka?

reklama
Wygląda na to, że nie będę musiała piec tortu, bo mama mi przywiezie z cukierni, w której sami się zaopatrują ;D Ale to się jeszcze zobaczy. Taka jest teraz wersja.
Gosiczka pysznie brzmi ten torcik 'rosyjska sałatka". Niestety ja to muszę mieć taki aby podpasował Sarze i Jackowi. A oni gustują w ciastach tych nieskomplikowanych ;)

np: biszkopt z bitą śmietaną i owocami, ciasto ucierane z owocami,szarlotka na kruchym spodzie. karpatka. Najlepiej takie, które nie ma za dużo składników, czyli takich mieszańców typu makowiec z serem, to nie. Ja to wlaściwe to prawie każde ciasto ze smakiem wszamam. A oni to są bardzo wybredni ::) ;)

Gosiczko ja tez sie podpinam pod zamowienie :D
A jak mama nie nadaza z produkcja to moze chociaz przepis udaloby sie podprowadzic, bo od wczoraj sni mi sie ten tort i przy odrobinie szczescia namowie ktoras z babc zeby go zrobila ;D

TORT ROSYJSKA SALATKA
Ciasto
12 bialek
12 lyzek cukru
6 zoltek
6 lyzek maki
6 lyzek siekanych orzechow
2 lyzki kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Krem
6 zoltek
6 lyzek cukru
4 lyzki maki
700 ml mleka
250 g masla
100 g cukru pudru
200 g siekanych orzechow wloskich
200 g rodzynek
200 g galaretek owocowych (lub zelkow)
3 lyzki mielonych orzechow do posypania

Ciasto :
Bialka ubic z cukrem, dodac zoltka, make, siekane orzechy i proszek do pieczenia. Ciasto podzielic na 2 czesci, do jednej dodac kakao. Piec oddzielnie. Kazdy z upieczonych plackow przekroic na pol.
Krem
Zoltka utrzec z cukrem na jednolita mase, a nastepnie ciagle mieszajac wlewac powoli gorace mleko. Naczynie ustawic na malym ogniu i mieszajac ogrzac krem, az do zagotowania. Ochlodzona mase polaczyc z utartym na piane maslem i cukrem pudrem.

Orzechy, rodzynki i galaretki posiekac i wymieszac. Placki smarowac kremem i posypac wymieszanymi bakaliami. Wierzch tortu ozdobic kremem i orzechami.

reklama
Do góry