reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie ciasto dla roczniaka?

reklama
a tu mam jeszcze jeden przepis na pycha ciasto

Toffi
Budyń
3 szklanki mleka
1 kostka masła
Szklanka cukru
cukier waniliowy

Na małym ogniu ciągle mieszając zagotować i ostudzić.

2 paczki krakersów
1 litr śmietany 30%
galaretka cytrynowa (rozpuścić w szklance wody, ostudzić ale żeby nie zastygła)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotować 3 godziny)

Na tortownicy wyłożyć krakersy, na nie budyń - przykryć krakersami, mleko skondensowane, przykryć krakersami, śmietanę ubić dodać przestudzona galaretkę i wyłożyć na wierzch. Jak zastygnie posypać tartą czekoladą lub kakao.

Luleczko, właśnie dzis przepisywałam ten przepis do zeszytu:tak: i jeszcze rzucilo mi sie w oczy, że do tego budyniu jakas mąka chyba by sie przydała:confused: Ile i jakiej:confused:
Chcę zrobić to ciasto i juz nawet mam puchę mleka ugotowaną - ciekawe jakie jest tym razem:confused:;-)

dopiero zobaczyłąm ze cholera cos mi sie przepis nie przekopiował cały :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

wklejam tą częś

Monia racja maka oczywiscie musi byc, a ja wkleiłam i nie przeczytaałm bo bym odrazu poprawiła :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

a wiesz Moniu ja czasami jak mi sie nie chce bawić z budyniem, robie też do tego taki budyń jak do zwykłej masy budyniowej, smakuja podobnie, a ten do masy jest mniej pracochłonny

Luleczko, zrobiłam to ciasto, jest pyszne:tak::tak::tak::tak: ale bardzo sycące:tak::-), po 2 porcjach ma się dość:-):tak:. To jednak nie zmienia faktu, że jest pyszne:tak::tak::tak::tak::tak:
Dzięki:-)

reklama
Podaje przepis na kulki owsiane:

kostke masla rozpuscic w garnku na malutkim gazie,dodac jak kto lubi odp ilosc cukru potem ze 3 lyzeczki kakao lub wiecej wg gustu,mozna dodac jeszcze mleko w proszku pare lyzek ale niekoniecznie i platki owsiane blyskawiczne .Do smaku mozna dodac rodzynki,orzechy lub wiorki kokosowe co kto lubi..wylepiac recznie kuleczki niezaduze (jak sie rozwalaja to dodac mozna wiorkow lub mleka w proszku) i obtaczac je w wiorkach lub w orzechac rozdrobnionych na malutkie kawaleczki.

Racuszki

Jogurt naturalny z jajem rozbeltac dodac troche cukru i szczypte soli i make (na oko)do tego jablko starte na duzej tarce i smazyc...mozna takze zamiast jogurtu i jablka dodac np serek danio dodac i wtedy sa serowe placuszki.Pychota:-)

Do góry