reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie ciasto dla roczniaka?

reklama
a tu mam jeszcze jeden przepis na pycha ciasto

Toffi
Budyń
3 szklanki mleka
1 kostka masła
Szklanka cukru
cukier waniliowy

Na małym ogniu ciągle mieszając zagotować i ostudzić.

2 paczki krakersów
1 litr śmietany 30%
galaretka cytrynowa (rozpuścić w szklance wody, ostudzić ale żeby nie zastygła)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotować 3 godziny)

Na tortownicy wyłożyć krakersy, na nie budyń - przykryć krakersami, mleko skondensowane, przykryć krakersami, śmietanę ubić dodać przestudzona galaretkę i wyłożyć na wierzch. Jak zastygnie posypać tartą czekoladą lub kakao.

Luleczko, właśnie dzis przepisywałam ten przepis do zeszytu:tak: i jeszcze rzucilo mi sie w oczy, że do tego budyniu jakas mąka chyba by sie przydała:confused: Ile i jakiej:confused:
Chcę zrobić to ciasto i juz nawet mam puchę mleka ugotowaną - ciekawe jakie jest tym razem:confused:;-)

dopiero zobaczyłąm ze cholera cos mi sie przepis nie przekopiował cały :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

wklejam tą częś

Monia racja maka oczywiscie musi byc, a ja wkleiłam i nie przeczytaałm bo bym odrazu poprawiła :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

a wiesz Moniu ja czasami jak mi sie nie chce bawić z budyniem, robie też do tego taki budyń jak do zwykłej masy budyniowej, smakuja podobnie, a ten do masy jest mniej pracochłonny

Luleczko, zrobiłam to ciasto, jest pyszne:tak::tak::tak::tak: ale bardzo sycące:tak::-), po 2 porcjach ma się dość:-):tak:. To jednak nie zmienia faktu, że jest pyszne:tak::tak::tak::tak::tak:
Dzięki:-)

reklama
Podaje przepis na kulki owsiane:

kostke masla rozpuscic w garnku na malutkim gazie,dodac jak kto lubi odp ilosc cukru potem ze 3 lyzeczki kakao lub wiecej wg gustu,mozna dodac jeszcze mleko w proszku pare lyzek ale niekoniecznie i platki owsiane blyskawiczne .Do smaku mozna dodac rodzynki,orzechy lub wiorki kokosowe co kto lubi..wylepiac recznie kuleczki niezaduze (jak sie rozwalaja to dodac mozna wiorkow lub mleka w proszku) i obtaczac je w wiorkach lub w orzechac rozdrobnionych na malutkie kawaleczki.

Racuszki

Jogurt naturalny z jajem rozbeltac dodac troche cukru i szczypte soli i make (na oko)do tego jablko starte na duzej tarce i smazyc...mozna takze zamiast jogurtu i jablka dodac np serek danio dodac i wtedy sa serowe placuszki.Pychota:-)

Do góry