reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaki wózek, łóżeczko i inne akcesoria wybrac?

reklama
angie to prawda co mówiła ci położna. Najlepiej w ogóle nie podawać mu ani smoczka ani butelki, bo potem będą problemy ze ssaniem piersi. Ale oczywiście każde dziecko jest indywidualnością i nie można tego tak przesądzić, zwłaszcza jeśli będziemy musiały gdzieś wyjść i ktoś musi nakarmić za nas. Poszukaj o tej strzykawce, bo ja też gdzieś o tym czytałam.

No dzieki ! Poszukam jeszcze info na ten temat. W sumie jak wroce do szkoły to Ali bedzie miał juz prawie 5 mieszkow to juz moze nie bedzie z tym takich problemów ale i tak bym chciała karmic przynajmniej do roku.
Abryz a te butelki z dziubkiem to sie chyba juz dla starszych dzieci nadaja czy sie myle?

o prosze, zas cos nowego...!
to tak czy siak nie warto chyba kupowac smoka, poki bedziemy na macierzynskim i poki bedziemy karmic piersia...

A ja najprawdopodobniej bede musiala jakos podawac swoje mleczko inaczej niz z piersi od samego poczatku, bo bedzie trzeba skonczyc semestr na uczelni :(

Zamiast strzykawki można zastosować kubki niekapki, dzieci piją z nich średnio od 4 miesiąca życia. Oczywiście nie jest przesądzone że nie będzie chciało z butelki i z piersi- to zależy od dziecka.Przecież na rynku są smoczki przypominające kształt sutka. Teraz na rynku są kubki lub butelki treningowe, zawsze można je zastosować zamiast tradycyjnej butelki ze smoczkiem. Strzykawka to nie jest zbyt wygodne rozwiązanie.

Nie zgadzam się z tym. mam wiele koleżanek które używały butelki i nic się nie działo. Trzeba tylko poczekac aż maluch nauczy się dobrze ssac z piersi i można mu dawać butle. ja mam zamiar dopajać dziecko herbatką koperkową albo woda z glukozą. To jest teraz taka nowomoda laktacyjna z tymi strzykawkami - rozmawiałam z tą znajomą połozna i potwierdziła to. Dziwczyny - zastanówcie się!!! jesli nie dacie butelki to dziecko nie nauczy się z niej ssac a potem będzie problem jak będie większe żeby jadło z butelki - chyba ze chcecie jechac tylk ona cycu -ale ztego co pamiętam, większość z was się uczy, pracuje i ma zamair prowadzić normalne życie.
oczywiście ja nikogo nie namawiam do stolowania butelki, to jest moje zdanie i mój punkt widzenia ale rozmawiałm w tej sprawie z mnóstwem osób (młodych mam) - a mam naprawde dużo takich kolezanek - -i wierzcie mi - te kóre nie nauczyły swojego dziecka jeść zarówno z piersi jak i z butelki - bardzo potem tego żałowały!!!!

Głuszek też wychodzę z takiego założenia, nie mam zamiaru przez pół roku nigdzie się nie ruszać bo dziecko może być głodne. Sama znam mamę, która na noc odciąga mleko do butelku i małą w nocy karmi tata, a ona wtedy odsypia. I nie ma żadnego problemu, czasami jak się spieszy to też karmi z butelki bo wtedy szybciej je, a z cyca to potrafi ciągnąć godzinę i czasem to za mało.
Ale całkiem możliwe że niektóre dzieci sobie nie radzą z butelką i cycem

reklama
Zgadzam się z Głuszkiem i Ewe. Jednak na początku chciałabym karmić piersią, a póżniej trochę butlą (ze swoim mlekiem), trochę cyckiem.
Ale dopajać nie mam zamiaru, bo nie ma takiej potrzeby. W szkole rodzenia mówili nam, że jak karmisz piersią do 6 m-ca nie ma potrzeby nic innego podawać. Koperek (jeśli jest kolka) mamy mają pić same, a nie dawać dziecku- ja spróbuję się do tego stosować, tymbardziej, że w jakimś programie o karmieniu w TV też tak mówili.

Do góry