reklama
Megami
Bóg jest szaleńcem ;)
Moim skromnym... nie ma jednej odpowiedzi... No chyba, że mówimy o najlepszym biologicznym wieku (wg profesora, z którym miałam zajęcia: 20-26 lat na 1 dziecko)
Jedna kobieta jest już gotowa w wieku 18 lat, a inna po 30-stce jeszcze nie...
Jedna kobieta jest już gotowa w wieku 18 lat, a inna po 30-stce jeszcze nie...
Marzena197235
Fanka BB :)
Ja zas swoje pierwsze dziecko urodziłam majac 19 lat , 2 lata później nastepne a majac 39 lat urodziłam kolejna córeczke i jestem najszczesliwsza na swiecie z tego powodu ze je mam nie zaleznie w jakim czasie je urodzilam , wazne ze je kocham nad zycie
december
Fanka BB :)
moje pierwsze urodzę w wieku 31 lat i uważam, że to trochę późno. Gdybym mogła cofnąć czas to zdecydowałabym się na dziecko w wieku 25-26
aguska24mir
mama Pawełka :)
ja swoje pierwsze dziecko urodziłam majac 25 lat a w wieku 28 chciałabym miec drugei ale bedzie jak los bedzie chciał :0
No cóż, jestem tu chyba jedną z najstarszych. Mam 36 lat i jestem w 13 tc, co prawda jest to 3 ciąża, ale poprzednie 2 zakończyły sie niepowodzeniem - nie zew zględu na wiek. Czy cofnęłabym czas? Powiem tak: jeżeli urodzę zdrowe dziecko nie - a wszystko na to wskazuje - dzisiaj dostałam wyniki badań prenatalnych i na razie jest OK. Zdążyłam zrobić wiele - skończyłam 2 trudnie kierunki studiów, wspięłam się na szczyt drabiny kariery w swoim dziale, zwiedzilam trochę świata, uprawiałam sporty, zbudowałam dom, doskonale zarabiam. I ten świat wydawał się idealny. A na nim była rysa....1,5 roku nie mogłam zajść w ciąże, za każdym razem kiedy dowiadywałam się że ktoś z otoczenia jest w ciąży czułam niemiłe ukłucie serca. Teraz wydaje mi się, ż jest optymalnie, ale gdyby się nie udało ....zegar jednak tykał.
agata najstarsza to jestem ja)
1. dziecko 19 lat - za młoda byłam
2. dziecko 28 lat - cudownie optymalny do macierzyństwa
3. dziecko 41 lat - moja kruszynka urodzi się za 4 dni, ale starość dokucza w ciąży
Dzieci nie przeszkodziły mi w skończeniu szkoły policealnej, w studiach, awansowałam w pracy na przedostatni szczebel w swoim dziale. Wszystko mozna pogodzic jeżeli bardzo się chce. Przez wiele lat byłam matką samotną i radziłam sobie doskonale w życiu. Teraz drugi związek i bardzo szczęśliwy a ponadto niosący spokój i stabilizację w domu.
Do wszystkiego trzeba dojrzeć psychicznie, każda z nas osiąga ten stan w różnym wieku )
1. dziecko 19 lat - za młoda byłam
2. dziecko 28 lat - cudownie optymalny do macierzyństwa
3. dziecko 41 lat - moja kruszynka urodzi się za 4 dni, ale starość dokucza w ciąży
Dzieci nie przeszkodziły mi w skończeniu szkoły policealnej, w studiach, awansowałam w pracy na przedostatni szczebel w swoim dziale. Wszystko mozna pogodzic jeżeli bardzo się chce. Przez wiele lat byłam matką samotną i radziłam sobie doskonale w życiu. Teraz drugi związek i bardzo szczęśliwy a ponadto niosący spokój i stabilizację w domu.
Do wszystkiego trzeba dojrzeć psychicznie, każda z nas osiąga ten stan w różnym wieku )
wampi
..::..::..::..
A wy w jakim wieku urodziłyście dziecko?
Czu uważacie, że to było za szybko, za późno a może w sam raz?
Córkę urodziłam 2,5 miesiące po 17 urodzinach, a synka 2,5 miesiące przed 25.
Zawsze chciałam zostać młodo mamą, teraz jedynie myślę sobie, że gdybym urodziła córkę 3 lata później bym miała dla niej więcej czasu, bo urodziłam na początku 3 klasy 5 letniego liceum, nie przerwałam szkoły, więc 5 razy w tygodniu przez kilka godzin córa zostawała pod opieką prababci. Mając skończone liceum mogłam iść do zaocznej szkoły i być z dzieckiem cały czas. No ale mimo to nie żałuję, bo mam wspaniałą córkę.
Po urodzeniu córki planowałam 2 dziecko, ale przeszkodą była szkoła (nie chciałam zajść w drugą ciążę w trakcie szkoły), więc wymyśliłam sobie, że zajdę w ciążę równo 10 lat później. Jednak mój K namówił mnie na wcześniejsze starania, udało się w pierwszym cyklu, synek urodził się 7 lat i 7 miesięcy po narodzinach swojej siostry.
BaśkaKaśka
Zaciekawiona BB
kiedys najlepszy wiek na rodzenie dzieci to 12-13 lat bylo;-) a tak realnie patrzac to okolo 20paru lat wg mnie jest optymalnie
reklama