reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaka chusta na początek?

reklama
Mam prośbę odnośnie opinii nt chusty almelle s
tkana skośno-krzyżowo
wymiary 4,6 m na 68 cm

to o jaką w końcu chustę chodzi? Bo ta z linku do allegro to zwykła pościelówka - owszem tkana, bo praktycznie każdy materiał jest tkany ;-)

tu jest firmy AlMelle przykład tkanej skośno-krzyżowej (nawet po zdjęciach widać, że lepiej chusta otula dziecko)
CHUSTA TKANA SKOŚNO-KRZYŻOWO 5,1 L Tęcza - H I T ! (2433997018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Raczej nie ma szans za 50-60 zł , żeby kupić nówkę tkaną skośno-krzyżową od producenta. Ale można szukac okazji i poniżej 100zł kupic nową kilka razy motaną, bądx używaną

potwierdzam, linkowana przez Ciebie to szmatka, w której nie będzie Wam komfortowo, linkowana przez matę tęcza jest zupełnie przyzwoita.
Używaną nati w podobnej cenie też kupisz.

jeśli chodzi o chusty elastyczne, to już chyba bez różnicy jaki producent. Wg mnie nieopłaca się kupować elastycznej, bo to wydatek max. na kilka miesięcy - zależy jak szybko przybiera na wadze (niby Pentelkowa elastyczna do 10 kg, ale z tego co czytałam już przy 7-8 kg chusta za bardzo się pod cieżarem rozciąga i sprężynuje, przez co dziecku i mamie jest niewygodnie). Mój 3 miesięczniak miał 8,5 kg i dobrze zrobiłam, że nie pakowałam się w elastyki ;-) A tkaną chuste naprawdę da się zawiązac na niemowlaku (ja z 2,5 tyg. maluchem zaczynałam sama i z każdym razem było lepiej).

Jeśli nie masz dużego budżetu na chustę, to na pewno nie ma co pchac się w elastyczne - wydajesz 55 zł i po 3-4 miesiącach chusta już się nie będzie nadawac do noszenia, dołożysz 50zł i masz chuste, która starczy na cały okres noszenia (2-3 lata) - rachunek wg mnie prosty :tak: (warto wstrzymać się z zakupem, a częśc pieniędzy np. z becikowego czy to, co narodzony maluszek dostanie może od rodziny przeznaczyc na zakup chusty - ja tak zrobiłam :tak:)

to o jaką w końcu chustę chodzi? Bo ta z linku do allegro to zwykła pościelówka - owszem tkana, bo praktycznie każdy materiał jest tkany ;-)

tu jest firmy AlMelle przykład tkanej skośno-krzyżowej (nawet po zdjęciach widać, że lepiej chusta otula dziecko)
CHUSTA TKANA SKOŚNO-KRZYŻOWO 5,1 L Tęcza - H I T ! (2433997018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Raczej nie ma szans za 50-60 zł , żeby kupić nówkę tkaną skośno-krzyżową od producenta. Ale można szukac okazji i poniżej 100zł kupic nową kilka razy motaną, bądx używaną

Mam Tecze i bardzo sobie ja chwale. W ogole bylam zaskoczona wspolpraca ze sprzedajacym bo i konsultacja co do rozmiaru chusty i bezproblemowo wysylka do UK. To moja pierwsza chusta, wiec nie mam porowniania z innymi, ale po upraniu zrobila sie kapitalnie miekka i bardzo dobrze mi sie wiaze. Uzywamy jej od 2 miesiaca zycia synka, w tej chwli maly wazy 10.5kg i ma 75cm wzrostu, ale nadal nosze go z przodu. Wydaje mi sie ze chusta skosno-krzyzowa jest lepsza od elastycznej, ktora bardziej sie "poddaje" przy ciezszym dziecku - skono-krzyzowa jest dobra od noworodka do konca chustowania.

My się chustujemy od niedawna. Nie miałam doświadczenia żadnego w tej materii. Trafiłam na forum Chusty.info - chusty do noszenia dzieci i pokrewne tematy - Chustoforum - Strona główna i tam też zakupiłam swoją pierwszą. Zdecydowałam się natibaby tkaną skośno-krzyżową i jestem mega zadowolona. po pierwsze- starczy na dłużej niż elastyczna. Po drugie- świetnie się dociąga. A po trzecie- podpasowała mojemu dziecku. Dzisiaj rano włożyłam ją w chustę- 10 minut i zasnęła.

Na początku bałam się wiązania. Wydawało mi się strasznie skomplikowane. Jakież było moje zdziwienie jak odebrałam chustę i wzięłam się za pierwsze motanie :-) Tak więc zdecydowanie polecam chustę tkaną na początek już.

reklama
Do góry