reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaka chusta na początek?

reklama
Mam prośbę odnośnie opinii nt chusty almelle s
tkana skośno-krzyżowo
wymiary 4,6 m na 68 cm

to o jaką w końcu chustę chodzi? Bo ta z linku do allegro to zwykła pościelówka - owszem tkana, bo praktycznie każdy materiał jest tkany ;-)

tu jest firmy AlMelle przykład tkanej skośno-krzyżowej (nawet po zdjęciach widać, że lepiej chusta otula dziecko)
CHUSTA TKANA SKOŚNO-KRZYŻOWO 5,1 L Tęcza - H I T ! (2433997018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Raczej nie ma szans za 50-60 zł , żeby kupić nówkę tkaną skośno-krzyżową od producenta. Ale można szukac okazji i poniżej 100zł kupic nową kilka razy motaną, bądx używaną

potwierdzam, linkowana przez Ciebie to szmatka, w której nie będzie Wam komfortowo, linkowana przez matę tęcza jest zupełnie przyzwoita.
Używaną nati w podobnej cenie też kupisz.

jeśli chodzi o chusty elastyczne, to już chyba bez różnicy jaki producent. Wg mnie nieopłaca się kupować elastycznej, bo to wydatek max. na kilka miesięcy - zależy jak szybko przybiera na wadze (niby Pentelkowa elastyczna do 10 kg, ale z tego co czytałam już przy 7-8 kg chusta za bardzo się pod cieżarem rozciąga i sprężynuje, przez co dziecku i mamie jest niewygodnie). Mój 3 miesięczniak miał 8,5 kg i dobrze zrobiłam, że nie pakowałam się w elastyki ;-) A tkaną chuste naprawdę da się zawiązac na niemowlaku (ja z 2,5 tyg. maluchem zaczynałam sama i z każdym razem było lepiej).

Jeśli nie masz dużego budżetu na chustę, to na pewno nie ma co pchac się w elastyczne - wydajesz 55 zł i po 3-4 miesiącach chusta już się nie będzie nadawac do noszenia, dołożysz 50zł i masz chuste, która starczy na cały okres noszenia (2-3 lata) - rachunek wg mnie prosty :tak: (warto wstrzymać się z zakupem, a częśc pieniędzy np. z becikowego czy to, co narodzony maluszek dostanie może od rodziny przeznaczyc na zakup chusty - ja tak zrobiłam :tak:)

to o jaką w końcu chustę chodzi? Bo ta z linku do allegro to zwykła pościelówka - owszem tkana, bo praktycznie każdy materiał jest tkany ;-)

tu jest firmy AlMelle przykład tkanej skośno-krzyżowej (nawet po zdjęciach widać, że lepiej chusta otula dziecko)
CHUSTA TKANA SKOŚNO-KRZYŻOWO 5,1 L Tęcza - H I T ! (2433997018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Raczej nie ma szans za 50-60 zł , żeby kupić nówkę tkaną skośno-krzyżową od producenta. Ale można szukac okazji i poniżej 100zł kupic nową kilka razy motaną, bądx używaną

Mam Tecze i bardzo sobie ja chwale. W ogole bylam zaskoczona wspolpraca ze sprzedajacym bo i konsultacja co do rozmiaru chusty i bezproblemowo wysylka do UK. To moja pierwsza chusta, wiec nie mam porowniania z innymi, ale po upraniu zrobila sie kapitalnie miekka i bardzo dobrze mi sie wiaze. Uzywamy jej od 2 miesiaca zycia synka, w tej chwli maly wazy 10.5kg i ma 75cm wzrostu, ale nadal nosze go z przodu. Wydaje mi sie ze chusta skosno-krzyzowa jest lepsza od elastycznej, ktora bardziej sie "poddaje" przy ciezszym dziecku - skono-krzyzowa jest dobra od noworodka do konca chustowania.

My się chustujemy od niedawna. Nie miałam doświadczenia żadnego w tej materii. Trafiłam na forum Chusty.info - chusty do noszenia dzieci i pokrewne tematy - Chustoforum - Strona główna i tam też zakupiłam swoją pierwszą. Zdecydowałam się natibaby tkaną skośno-krzyżową i jestem mega zadowolona. po pierwsze- starczy na dłużej niż elastyczna. Po drugie- świetnie się dociąga. A po trzecie- podpasowała mojemu dziecku. Dzisiaj rano włożyłam ją w chustę- 10 minut i zasnęła.

Na początku bałam się wiązania. Wydawało mi się strasznie skomplikowane. Jakież było moje zdziwienie jak odebrałam chustę i wzięłam się za pierwsze motanie :-) Tak więc zdecydowanie polecam chustę tkaną na początek już.

reklama
Do góry