reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jaka chusta na początek?

Ja kupiłam używaną więc już złamaną. Chusta w stanie idealnym bo mąż dziewczyny od której kupiłam raz w niej wyszedł :)

reklama
Trafiłam na porównywarce na chustę kółkową Papaya (to ta: Chusta kółkowa - Papaya - porównaj ceny - NOKAUT.pl ) - podoba mi się jej opis i chciałabym spytać, czy ktoś z Was może z niej już korzystał?
Wcześniej miałam jakąś pożyczoną od kuzynki, ale powiem szczerze, że to był szajs, więc wolałabym coś porządniejszego mieć teraz.
kiedys miałam do testów babilonie i bardzo sobie chwaliłam, tyle, ze krótko ją używałam, bo tylko przez tydzień, wiec wszechstronnie jej nie przetestowałam

Trafiłam na porównywarce na chustę kółkową Papaya (to ta: Chusta kółkowa - Papaya - porównaj ceny - NOKAUT.pl ) - podoba mi się jej opis i chciałabym spytać, czy ktoś z Was może z niej już korzystał?
Wcześniej miałam jakąś pożyczoną od kuzynki, ale powiem szczerze, że to był szajs, więc wolałabym coś porządniejszego mieć teraz.

To bardzo przyzwoita chusta, jest tkana splotem skośno-krzyżowym, który bardzo dobrze pracuje. Zwróć tez uwagę, że chusty kółkowe mają różne rodzaje ramion, każdemu może odpowiadać coś innego, dobrze, gdybyś miała możliwość przymierzenia się do chusty przed zakupem. Kółkowa moim zdaniem najlepiej sprawdza się do noszenia na biodrze dla dzieci od około 4 miesiąca. Możliwe jest też noszenie w pozycjach kołyskowych i brzuszkiem do brzuszka.

To porządna firma chustowa. Pytanie o Twoje gabaryty u czy będziesz nosić sama czy partner też. Realna długość bliższa nawet rozmiarowi 7 niż 6.
Dzisiaj taka sama poszła na all 50 zł taniej - ta cena nie jest super okazyjna więc, ale też nie jest wygórowana, prawdopodobnie odzwierciedla realną wartość chusty.
Jeśli nie ma podejrzeń asymetrii czy wzmożonego napięcia u dziecka, a Ty czujesz się po porodzie dobrze można zacząć nosić szybko. Jeśli na podstawowe wiązanie decydowałabyś się na kieszonkę lub/i kołyskę ta długość mogłaby być ok, jeśli chciałabyś nosić w kangurku będzie zdecydowanie za długa.

Dziękuję :) Właśnie ta sprzedana wczoraj będzie dla mnie, stwierdziłam, że skoro taka różnica cenowa to lepiej kupić taniej, najwyżej ją sprzedam.
Zakładam, że partner też będzie nosił, gdy uda mi się go przekonać, że w chuście będzie mu wygodniej ;)
Słyszałam, że wiązanie kangurka to koszmar, więc raczej się nie nastawiałam, myślałam raczej o wiązaniach kieszonka, 2x (koala?) i to na boku (selendang? i siodełko z pętelką).

No to super, masz teraz dobrą chustę w dobrej cenie.
Kangurek to nie koszmar, chociaż sporo trudniejszy niż kieszonka chociażby i dobrze, gdyby miał kto Ci pokazać.
Jeśli chcesz nosić od urodzenia to możesz w kieszonce, kołysce i właśnie kangurku.
Z 2x się nie spiesz - to wiązanie dla dzieci około 4/5 miesiąca, m.in. kiedy stawy biodrowe są już częściowo ukształtowane, bo w tym wiązaniu nie skorygujesz ułożenia nóżek do pozycji pożądanej dla noworodka/małego niemowlęcia.
Z wiązań na boku polecam kangurka na biodrze i też przynajmniej w momencie jak dziecko będzie trzymać dobrze główkę. Jeśli biodro by się Wam spodobało, to trzeba wiązać raz z jednej strony, raz z drugiej.

reklama
Jak masz potrzebę, to możesz karmić i w kieszonce i w kołysce, konieczne jest jednak poluzowanie wiązania, a po skończeniu karmienia ponowne dociągnięcie. Tylko co z odbiciem? ewentualną pomocą dziecku jak będzie się krztusić? Osobiście wolałam dziecko wyjąc z chusty na czas karmienia, odbić, przewinąć i ew. ponownie zachustować. Rozumiem jednak, że w miejscach publicznych nakarmienie w chuście może zapewnić intymność i raczej o takie sytuacje pytasz niż karmienie w domu.
Zalinkowane wiązanie elastyka nie jest wiązanie nie jest wiązaniem prawidłowym - elastyka wiąże się jak odwróconą kieszonkę w połami wewnątrz.

Do góry