reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jaka chusta na początek?

Witam serdecznie:)
Zdecydowałam się tutaj napisać dlatego, że mam nadzieję wkrótce dołączyć do zacnego grona chustomaniaków;) Żałuję tylko że dopiero teraz mam ku temu sposobność. To znaczy moje dziecię jutro kończy 10 miesięcy. Kiedy Franio się urodził to myślałam o zakupie chusty ale przyznam się szczerze że ceny mnie ciut zniechęciły ale też nie byłam świadoma zalet motania dlatego też nie podjęłam tematu. Mój syn od początku był dużo noszony a że teraz już waży 10kg to powoli niewyrabiam, zwłaszcza że teraz tylko z mamusią chce być (lęk separacyjny?). Już nie wspominając o tym że nie mogę nic zrobić w domu z maluchem na rękach. Poza tym urzekła mnie perspektywa górskich wycieczek itp. W końcu z wózkiem nie wszędzie można dotrzeć.
Przeanalizowałam cały wątek, przejżałam kilka stron internetowych i już wiem że chcę kupić chustę tkaną skośno-krzyżową firmy Natibaby w rozmiarze M (ja 176cm i 56kg, mąż 181cm i 85kg) o taką NATIBABY -NAJWYŻEJ OCENIANA POLSKA CHUSTA,M (2222476847) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i mam nadzieję że motanie faktycznie okaże się nie takie skomplikowane na jakie wygląda;)
Dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam

reklama
Jeśli Twój synek nie był wcześniej noszony radziłabym pomyśleć o nosidle typu mei tai. Noszenie dziecka w tym wieku (siedzącego) jest całkowicie bezpieczne, a jak popatrzysz na zdjęcia, zobaczysz, że pozycja malucha jest zbliżona do pozycji w chuście. 10 kg dziecię 10-miesięczne już raczej na plecy, będzie Wam obojgu wygodniej, a maluch będzie miał ciekawszą perspektywę do patrzenia. Moim zdaniem osobie bez doświadczenia będzie o wiele łatwiej opanować MT niż chustę na plecach, myślę też, że w czasie wiązania będziesz czuła się pewniej. Dobrze uszyty MT odciąży równie dobrze, albo i lepiej niż chusta. Pomyśl też o sobie - inaczej jest, jak nosisz dziecko od 4 czy 5 kg a inaczej jak startujesz od 10, też Twoje ciało musi się do tego przyzwyczaić. Zacznijcie od krótkich dystansów, niezależnie czy zdecydujesz się na MT czy chustę.
pozdrawiam! i noście się na zdrowie!

itam zakupiłam chuste elastyczna na poczatek bo bałam sie czy mój najmnłodszy zechce w tym siedziec i jest klops niestety nie chce??Moze jakas rada??

Innej nie ma, jak próbować co jakiś czas, ale nic na siłę... U mnie udało się też dopiero za którymś razem. Kupiłam niemiecką chustę ze splotem skośnokrzyżowym, co zapewnia łatwiejsze wiązanie i równomierne rozciąganie materiału.

Nic na siłę, małymi kroczkami, żeby nie stresować maluszka, spróbuj o różnych porach - po jedzeniu, po spaniu, przed, zobaczysz kiedy najlepiej wychodzi.
Jeśli chodzi o elastyczne chusty ja fanką nie jestem z kilku powodów - m.in. są 3 warstwy na dziecku, może być po prostu gorąco, przez to, że poły krzyżujesz na plecach nóżki są zbyt dużym odwiedzeniu dla noworodka i małego niemowlęcia no i dużo trudniej zaokrąglić miednicę. Prawidłowe ułożenie dziecka w chuście oprócz dobrego dociągnięcia wymaga odpowiedniego ustawienia miednicy i uniesienia kolanek dziecka, tak by maluch był w pozycji kucznej.
Spróbuj tkanej, jeśli masz możliwość, może pożycz na początek.

Witam serdecznie.
Jestem zachwycona chustowaniem jednak po raz pierwszy będę chciała zakupić chustę. Na allegro znalazłam taką chustę:

Pentelka Chusta tkana PISTACJE 70cm (2409023977) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

bardzo proszę o radę czy opłaca się wydawać pieniądze, bo dla mnie cena jest atrakcyjna

cena atrakcyjna, ale chusta z bawełny pościelowej/flanelki - nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo chusta, żeby dobrze malucha otulała i się dociagała musi być tkana skośno-krzyzowo. Nie wspominając, że cienki materiał może wrzynać się w ciałko maluszka. Chociaz znam kilka osób, które zaczynały chust ze zwykłej bawełny i sobie je chwalą - no ale jak maluszek waży 4-5 kg to może dają radę, ale potem noszenie na pewno nie jest juz komfortowe.
Dołożysz 30-40 zł i możesz upolować używaną bądź prawie nówkę dobrej jakosciowo chusty (mi przeszła koło nosa piękna nati za 35 zł :tak: - pół dnia się spóźniłam). Z suwaczka widze, że do przyjścia maluszka jest jeszcze trochę czasu, więc tym bardziej warto szukac okazji ;-)

Przy córce uszyłam samoróbkę ze zwykłej bawełny i to była porażka - zniechęciłam się szybko. Teraz przy synku upolowałam praktycznie nówkę chustę za 50% rynkowej wartości i jestem bardzo zadowolona - synek również ;-)

przy pierwszych krokach w chustowaniu ponoc najlpeiej używanych szukać, bo są "złamane" - czyli miękkie i dobrze się dociągają

do_ti ja kupiłam ( akurat nową) Nati i jestem zadowolona. Krótko ją łamałam i dobrze się nosiła a ceny też mają w miarę przystepne. Używki są czasem w naprawdę super stanie i już złamane ;-) Zwykły shit na all ze zwykłej pościelówy tak jak i moja poprzedniczka również odradzam. Tu chodzi o bezpieczeństwo Twojego malucha :tak: Powodzenia :happy2:

reklama
dokładnie - szukaj chusty o splocie skośno-krzyżowym - jest to większość chust w pasy lub gładkich. Taką chustę najłatwiej dociągnąć. Do nauki najpraktyczniejsze są chusty w szerokie pasy o brzegach w różnych kolorach - najłatwiej na nich korygować błędy. Używaną bawełnianą chustę, która już jest miękka i z pewnością dobrze posłuży możesz kupić za 100zł a nawet mniej. Napiszę Ci na pw kilka firm, na które warto zwrócić uwagę.
Dobrze, gdyby ktoś Ci pokazał jak wiązać, na Śląsku działają np. kluby kangura.
Pozdrawiam!

Do góry