reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam
Przebrnalem prawie przez caly watek ( od 22 strony ). Wiele ciekawych opinii i porad.
Tu moje pytanie do eksperta i do uzytkownikow forum.
Posiadam Forda Mondeo MK3 hatchback, rocznik 2005. Niestety bez Isofix, co w duzym stopniu zaweziloby moje poszukiwania fotelika dla corki ( poki co 9m, 8kg ) do Romer King Plus. Jednak po przymiarce w sklepie mam mieszane uczucia. Fotelik, lapiac za podstawe, ruszal sie w fotelu, choc sprzedawca twierdzil ze juz lepiej nie bedzie.
Zastanawialem sie nad Pallasem 2 (9-36), ale nie wyobrazam sobie jazdy corki do 3 roku zycia w pozycji "strzalki" ( rece odchylone na boki ). Recaro Young Sport po analizie watku jakos do mnie nie przemawia. Britax evolva 1-2-3 plus​ tylko 3 gwiazdki w ADAC.
Czy ktos posiada Mondeo i Roemera i jak stabilnie siedzi na kanapie ?
Srzedawca jakos mnie nie przekonal ze lepiej sie nie da.
Ewentualnie co w zamian do tego samochodu ?
Pozdrawiam.

Mondeo - raz lepiej raz gorzej, zamki pasów są dobrze głęboko osadzone, ale kanapy strasznie miękkie i kanapiaste i King potrafi lekko na nich pracować, nie pamiętam już na 100% ale są chyba różne wersje wyposażeń w Mk3 i kanapa też może delikatnie się różnić.

Jeżeli na Kinga zadziała się ciałem przy montażu w takim Mondeo tak żeby wgniótł się w kanapę to "teoretycznie" (wszystko najlepiej sprawdzić) powinno być dobrze, ale należy co jakiś czas kontrolować jakość montażu bo z czasem takie tapczanicha poddają się pod naporem i fotelik łapie luzy - wiadomo im mniejsze luzy tym lepiej.

Moja propozycja to porównać np Maxi cosi Tobi i Kinga w takim Mondeo i zobaczyć czy i jaka będzie różnica...

pozdrawiam

reklama
Witam wszystkich.
Pozwolę sobie opisać swoje wątpliwości. Nie wiem dlaczego w Polsce nie są dostępne fotliki dla dzieci starszych (Grupa 1/2) montowane tyłem do kierunku jazdy. Foteliki takie są Szwecji standardem. Np:
BRITAX MAX WAY
czy
Britax Multi Tech 2 - den nya generationens kombistol från Britax
Norwegowie potrafią wozić tak dzieci do 5-6 roku zycia.
Bildeserie - barn over ett år bakovervendt - Trygg Trafikk
Nie rozumiem tez dlaczego ADAC nie bierze tych fotelików pod uwagę w testach.
Przecież to najbezpieczniejszy sposób wożenia dzieci. Jest dostępny BeSafe izi combi, ale ten fotel to kosmos pod względem zajmowanego miejsca. A te dwa ponoć mniej miejsca zajmują.
Generalnie polecam portal CarSeat.se | Rear Facing Car Seats | Trusted Car Seat Advice
Właśnie się dowiedziałem, że Britax MaxWay czy MultiTech 2 jest dostępny tylko pod zamówienie. Czas oczekiwania 4-5 tygodni. Cena ok 1800PLN.

Czyżby najbeżpieczniejszym rozwiązaniem będzie Cybex Pallas i Kiddy Guardian Pro?

Witam - tyłem do kierunku jazdy w bezpiecznym foteliku? Bezpieczniej się nie da (chyba, że na światłach ktoś wjedzie nam w tył auta) i zawsze to będę powtarzał, ale niestety w Polsce jest to temat bardzo niepopularny - myślę, że z czasem foteliki rwf zyskają na popularności.

Odnośnie ADAC - przecież Multi Tech był w teście w 2009 roku, dostał dwóję za całokształt (trója za składową bezpieczeństwo).

Obecnie liderem naszego rynku jest Besafe i posiada bardzo dobre produkty chodź nie należą do najtańszych i potrzebują sporo miejsca, niestety coś kosztem czegoś...

Oczywiście nie odpowiem co będzie najlepszym rozwiązaniem w stu procentach - jeżeli tyłem to proponuję BeSafe, jeżeli przodem to coś bardzo bezpiecznego z grupy 9-18...

pozdrawiam

Oczywiście nie odpowiem co będzie najlepszym rozwiązaniem w stu procentach - jeżeli tyłem to proponuję BeSafe, jeżeli przodem to coś bardzo bezpiecznego z grupy 9-18...

I tu Właśnie pojawia się problem. BeSafe Izi 3 combi jest do mojego samochodu za duży. Maxi Cosi Mobi również. Graco Belogic jest w okolicy Poznania niedostępny i nie mogę go przymierzyć. Britax MaxWay i inne tylko pod zamówienie.

Pozostaje coś przodem do kierunku jazdy i tu jest dylemat ponieważ ŻADEN z fotelików nie chroni odpowiednio karku przy zderzeniu czołowym. Są tak naprewde dwie możliwości: albo fotelik 9-18 i mam wtedy odpowienią pozycję dla spania (Mam po starszym synu Romera King Plus) albo 9-36 (np Cybex Pallas x-2 fix albo Kiddy GuardiaFix Pro) i tu wględnie kark jest chroniony osłoną tułowia, ale nie ma wtedy dobrej pozycji spoczynkowej (Pallas x-fix ma namiastkę pozycji leżącej).

Cóż począć?

Znalazłem jeszcze jeden fotelik, a mianowicie Fair G 0/1 ISOFIX i szukam teraz opinii i testów.

Fair G 0/1 ISOFIX na fotelik.info wygląda całkiem dobrze więc może to niezły pomysł.

producent
model grupa
sort-0.gif
ocena
bezp. obsl. komf. czysz. rok średnia cena

FairG 0/1 Isofix0-18 kg444342008bd.

Proszę pisać na bieżąco o postępach w poszukiwaniach. powodzenia, pozdrawiam

Proszę pisać na bieżąco o postępach w poszukiwaniach. powodzenia, pozdrawiam

Niestety nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć fotelika znaleźć, aby go przymierzyć.

Pozostaje pytanie czy fotelik 9-18 z pasami i brakiem jakiejkolwiek osłony karku (Romer King Plus) czy fotelik 9-36 z osłona tułowia (np. Cybex Pallas).

Niestety nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć fotelika znaleźć, aby go przymierzyć.
Pozostaje pytanie czy fotelik 9-18 z pasami i brakiem jakiejkolwiek osłony karku (Romer King Plus) czy fotelik 9-36 z osłona tułowia (np. Cybex Pallas).

No niestety - rwf w Polsce potrzebują jeszcze czasu, mieliśmy kiedyś kilka modeli, ale musieliśmy zrezygnować z racji na totalny brak zainteresowania...

Osobiście zawsze będę stawał za dobrym 9-18 mając do wyboru 9-18 i 9-36 z wielu przyczyn (pisałem już o tym wiele razy, stabilność itp). Tak czy siak sprawa nie jest banalna bo zgoda, że osłona tułowia w Pallasach zmniejsza obciążenia przekazywane na odcinek szyjny dziecka i nie nadaje głowie takiego przyśpieszenia podczas uderzenia front impact.

Mimo wszystko wolałbym na swoim miejscu King Plusa chodź w Pallasie woziłbym dziecko również bez obaw o jego bezpieczeństwo - trudno mi podpowiedzieć, najlepiej tak jak zawsze przymierzyć oba fotele do auta, dziecko do foteli i wtedy decyzja będzie znacznie łatwiejsza.

Powodzenia i czekam na kolejne wieści.

Witam. Bardzo proszę o pomoc w doborze kolejnego fotelika. Im więcej czytam opinii tym większy mam mętlik i nie wiem na jaki się zdecydować :(
Synek ma 2lata 9 miesięcy. Jest szczupły i dosyć wysoki- ok 98-100cm. Waży 16-16,5kg.
Do tej pory jeździł fotelikiem Romer Eclipse 9-18kg.
Wczoraj zauważyłam, że jego główka prawie wystaje nad fotelik i wygląda na to, że fotelik zrobił się za mały.
Zależy nam na foteliku bardzo bezpiecznym i jednocześnie wygodnym ponieważ co 2-3 miesiące jeździmy w długie 500km podróże. Najlepiej by fotelik był lekko rozkładany, ale nie wiem czy jest to ok.
Na razie wpadły mi w oko: kiddy guardian pro, romer kidfix sict i protector fix casualplay. Czy któryś z tych fotelików wyróżnia się na plus? A może lepiej zdecydować się na jakiś inny?
Nie wiem dlaczego ale przeraża mnie jakoś, że będę musiała zapiąć syna w "normalny" pas, a nie te fotelikowe. Czy lepszy jest fotelik 15-36kg czy może te 9-18-36kg?
Będę bardzo wdzięczna za każdą sugestie i radę.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

ps. Mamy Forda Mondeo Combi Mk3 z 2001 r i w planach Forda Galaxy 2005r. I czy w tych autach znajdę isofix?

reklama
Witam. Bardzo proszę o pomoc w doborze kolejnego fotelika. Im więcej czytam opinii tym większy mam mętlik i nie wiem na jaki się zdecydować :(
Synek ma 2lata 9 miesięcy. Jest szczupły i dosyć wysoki- ok 98-100cm. Waży 16-16,5kg.
Do tej pory jeździł fotelikiem Romer Eclipse 9-18kg.
Wczoraj zauważyłam, że jego główka prawie wystaje nad fotelik i wygląda na to, że fotelik zrobił się za mały.
Zależy nam na foteliku bardzo bezpiecznym i jednocześnie wygodnym ponieważ co 2-3 miesiące jeździmy w długie 500km podróże. Najlepiej by fotelik był lekko rozkładany, ale nie wiem czy jest to ok.
Na razie wpadły mi w oko: kiddy guardian pro, romer kidfix sict i protector fix casualplay. Czy któryś z tych fotelików wyróżnia się na plus? A może lepiej zdecydować się na jakiś inny?
Nie wiem dlaczego ale przeraża mnie jakoś, że będę musiała zapiąć syna w "normalny" pas, a nie te fotelikowe. Czy lepszy jest fotelik 15-36kg czy może te 9-18-36kg?
Będę bardzo wdzięczna za każdą sugestie i radę.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

ps. Mamy Forda Mondeo Combi Mk3 z 2001 r i w planach Forda Galaxy 2005r. I czy w tych autach znajdę isofix?

Co do fotelików to niech wypowiedzą się eksperci. Wspomnę tylko, że jest jeszcze Cybex Solution 2 x-fix.

Podzielam twoje obawy co do zapinania tylko pasem samochodowym. Ostatnio wymyśliłem, że dołożę jeszcze jeden pas w ten sposób:

Zobacz załącznik 456886
To jest zwykły dwupunktowy pas samochodowy. W tym przypadku akurat z Mondeo.
Zobacz załącznik 456887

Wypowiem się tylko na temat Isofixa w fordach. Jeżeli nie ma isofixa, to warto zadzwonić do serwisu i spytać, czy nie można zamontować. Sam w Focusie MK2 nie miałem, ale zamontowałem. Koszt to ok 60zł za sam uchwyt plus montaż (nie wiem ile, bo sam zamontowałem).

Do góry