reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Foteik RECARO START jest w 100% sprawny i bezwypadkowy jego stan jest bardzo dobry był stosunkowo mało używany.
Mam taki model jak ten w linku
Fotelik Recaro start w bardzo dobrym stanie - Sprzedajemy.pl

Zastanawia mnie także czy może lepiej zakupić używany fotelik, ale żeby był z "wyższej półki"?
I jeszcze co z polskimi firmami baby desing?4 baby? Jak z testami tych marek?

Ok - to sporo wyjaśnia, trójka jest więc jak jest kompatybilny z autem to jestem na tak.

Odnośnie używek z wyższej półki to kilka stron wcześniej o tym pisaliśmy - jak jest pewność, że fotelik nie brał udziału w żadnym wypadku i nie jest to leciwy staruszek, a ma 4 np 4 gwiazdki a nie 3 i świetnie pasuje do auta to czemu nie.

Polskie firmy niestety nie uświadczyły testów adac i pewnie to prędko nie nastąpi, a szkoda :no:

reklama
cóz obydwa foteliki są bardo drogie (nie znalazłem droższych-bez baz) a na dodatek nie przetestowane wiec bezpieczeństwo jest teoretyczne. że nie wspomnę że skody (ŻADNEJ) nie ma na liście kompatybilności tych fotelików.
chodziło mi o właściwie czy lepiej dla tak rosnącego dziecka następny 9-18 czy porządne 9-36 (ten Guardian pro 2 to zwycięzca w swojej klasie w roku ubiegłym) czy cybex pallas 2 tez b. bezpieczne kwestia jest tylko jak bobas się będzie w tym czuł wiem barier pan nie poleca ale ani one nowe ani...wg skądinąd szacowanych instytucji- niebezpieczne :-D
w 9-18 mam nadzieję że wielokrotnie polecany przez Pana Romer king plus będzie best wyborem i domyślam się że lepszym niż Tobi ze względu na genialny sys montażu mimo że romer był ostatnio testowany 4 lata temu a tobi 3.
btw stara odp można wywalić na śmietnik bo: za fotelik.info
ogólnie testów tych fotelików to jak na lekarstwo a ja raz kupiłem fotelik z wózkiem nie testowany i po miesiącu kupiłem to recaro czyli za to samo zapłaciłem 2 razy + adaptery ofc...wystarczy jedna pomyłka i jedne wyzuty sumienia że syn nie wiadomo czy jest bezpieczny
o imporcie z usa thanks but no thanks
tak wiec dziękuję za poświęcony czas...i chyba poczekam chwile zaraz bobasowi 9 miesięcy pyknie a wagę i tak spełnia pomyślimy z żoną pomacamy...i zdecydujemy jaka klasa i jaki model sadzę że 1 tysiąc powinien wystarczyć 1,5 ..1,6 za te nietestowane rwf to zdecydowana przesada a sam Pan pisał o MC Rubi że się wstrzymać należy do niezależnych testów.
ps. mam nadzieję że się Pan nie obraził to nie jest moim celem a jedynie dyskusja i wymiana poglądów
jeśli by to nie sprawiło problemu to proszę o info czy instalował Pan Kinga w Fabii 1? a jak tak to czy dobrze siedział ?
Pozdrawiam
Michał

1. A dlaczego miałbym się obrażać :no: - bardzo dobrze, że spojrzał Pan na test BeLogic, podejrzewam, że mobi też by oberwał za ciężki montaż (tak - foteliki tyłem do kierunku jazdy na pasy montuje się cholernie ciężko, o czym wielokrotnie pisałem i mało kto to potrafi poprawnie wykonać, ale jak sam Pan przytoczył wynik - składowa bezpieczeństwo na czwórkę, oczywiście słusznie że całościowa ocena ścięta mocno za ciężki montaż bo bez profesjonalnej i fachowej pomocy rodzic może mieć problem z poprawnym montażem)
Akta GracoBeLogic9-25 kg242-52011bd.

2. Moja odpowiedź dotyczy sytuacji: fotelik dla dziecka 7 miesięcznego:

Generalnie jest tak: tak długo tyłem jak się tylko da, tak długo w uprzężach jak się tylko da.

którą oczywiście i zdecydowanie podtrzymuje - dla 7 miesięcznego dziecka dalej bym wybrał jeden z tych 4 fotelików bez dwóch zdań gdyż nie życzę żadnemu dziecku w tym wieku silnego front impactu w foteliku przodem do kierunku jazdy :crazy:

Przeoczyłem to co Pan napisał: czy go potrzymać z dala od samochodu do pierwszych urodzin....trudne acz wykonalne
proszę o pomoc
:sorry:

co jest oczywiście dodatkową opcją - dosyć ciężką do zrealizowania w obecnych czasach, ale jak wykonalną to oczywiście, że na tak.

3. Bariery - polecam wszystko co ma dobre noty w adac, a czasem w pewnych sytuacjach nawet coś bez not (tu np Mobi, Max Way), ale owszem osobiście jestem zwolennikiem klasycznych uprzęży i gdybym to ja miał wybierać - postawiłbym na fotelik z uprzężą tyłem do kierunku jazdy, to samo tylko przodem i na 3 miejscu poduchę, barierę etc (też przodem)...

4. Oczywiście import z usa to trudny temat - też bym się tego nie podjął, ale to zawsze alternatywa w krytycznych sytuacjach.

5. W przypadku musowego wyboru dla 7 miesięcznego dziecka - wolę nietestowane rwf, lub dwójkowe z czwórką za bezpieczeństwo niż przodem do kierunku jazdy, ale jeżeli mogą Państwo czekać to ok...

6. Montowałem, ale niestety jakiś czas temu i nie pamiętam jak wyglądała sprawa...

Powodzenia :tak:

Witam.
Mam pytanie byliśmy zdecydowani na maxsi cosi 9-18 lub romer king plus mój syn ma właśnie 10 kg i ledwo na szerokość mieścił się w tych fotelikach, wiec postanowiłam iż będzie to fotelik od 9-36 kg britax evolva 1-2-3 lub baby design bento i właśnie chciała bym wiedzieć co nasz ekspert sądzi o tym foteliku bento z góry dziękuje.

Ahh jaki tam ekspert ;-) - po prostu coś tam wiem i interesuje się tematem, prawdziwy ekspert to Pan Paweł Kurpiewski z fotelik.info i nie ukrywam że najlepiej żeby każdy rodzic przestudiował jego wszystkie artykuły (nie było by mnie o co pytać wtedy :-D).

Wracając do pytania - niestety nie miałem do czynienia z tym fotelikiem więc nie czuję się na siłach do zabrania głosu w jego sprawie...

hehe mój ma 8 miesięcy 7 ma Pani z Oktawią :-D wagę i wzrost maja nasze bobasy podobną (chyba czas przestać myśleć że mój synek jest duży)
recaro young profi główka nie ma jak wystawać w sumie...bo fotelik się zwęża ku górze (ramiona nie wejdą :biggrin2:) na razie wchodzi .23 listopada pyknie 9 miesięcy to się w grudniu rozejrzę po sklepach echh niestety już w gorączce świątecznej:no: ;p;)

niestety fotelik muszę wyjmować bo parkuję pod chmurką a znajomemu ostatnio się włamali i to wcale nie po radio ;)) czyli trudny/bardzo trudny montaż nie wchodzi w grę i dlatego nast pewno będzie king (o ile minie będzie właśnie po kanapie latał ;) lub ew kiddy (niska waga i łatwy montaż nie koniecznie guardian ...moze energy pro2/ cybex którego jeszcze nie widziałem oba bezpieczne na 4 cybex ma nawet na 5)a pierwsza jazda (dalej) będzie na święta kiedy mu pyknie 10 miesięcy
tak wiec też podtrzymuje:biggrin2: przemęczymy się te 3 tygodnie i pojedziemy pooglądać....sklepów parę jest ( w sumie znam i wiem jak trafić do trzech ) może sprzedawcy będą tak mili i pozwolą przymierzyć do auta chociaż...ten okres świąteczny...nic to poczekamy zobaczymy.

jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas i życzymy miłego dnia:happy:

Michał i Kamilek ;))

hehe mój ma 8 miesięcy 7 ma Pani z Oktawią :-D wagę i wzrost maja nasze bobasy podobną (chyba czas przestać myśleć że mój synek jest duży)
recaro young profi główka nie ma jak wystawać w sumie...bo fotelik się zwęża ku górze (ramiona nie wejdą :biggrin2:) na razie wchodzi .23 listopada pyknie 9 miesięcy to się w grudniu rozejrzę po sklepach echh niestety już w gorączce świątecznej:no: ;p;)

niestety fotelik muszę wyjmować bo parkuję pod chmurką a znajomemu ostatnio się włamali i to wcale nie po radio ;)) czyli trudny/bardzo trudny montaż nie wchodzi w grę i dlatego nast pewno będzie king (o ile minie będzie właśnie po kanapie latał ;) lub ew kiddy (niska waga i łatwy montaż nie koniecznie guardian ...moze energy pro2/ cybex którego jeszcze nie widziałem oba bezpieczne na 4 cybex ma nawet na 5)a pierwsza jazda (dalej) będzie na święta kiedy mu pyknie 10 miesięcy
tak wiec też podtrzymuje:biggrin2: przemęczymy się te 3 tygodnie i pojedziemy pooglądać....sklepów parę jest ( w sumie znam i wiem jak trafić do trzech ) może sprzedawcy będą tak mili i pozwolą przymierzyć do auta chociaż...ten okres świąteczny...nic to poczekamy zobaczymy.

jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas i życzymy miłego dnia:happy:

Michał i Kamilek ;))

No problem ;-) powodzenia i do usłyszenia

Witam,
proszę o poradę jaki fotelik zakupić 9-18 kg do 700-800 zł. Auto w którym będzie jeździć to honda accord z 2004 roku (z isofixem).

Witam. Trafiłam na forum szukając fotelika dla synka i widzę same ciekawostki , naprawdę można się tu wiele nauczyć w tej dziedzinie . Super .
Chociaż przyznam , ze dalej mam problem bo widzę , że Pan namawia i słusznie bo na mój " chłopski " ;) rozum o niebo bezpieczniej dla maluszka ,,najdłużej tyłem jak tylko się da i najdłużej w uprzęży jak tylko się da " . niestety nie udało mi się nigdy namówić męża aby zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy chociaż robiłam to z wielkim namaszczeniem przez początkowych kilka miesięcy no i wydaliśmy dodatkową kasę aby kupic fotelik z taką opcją tj. besafe izi combi 0-18 do dziś nie wiem czy przerastał go taki montaż fotelika

Wracając do tematu , serdecznie proszę o radę ponieważ nasz synek ma niewiele ponad trzy latka 105 cm wzrostu i 16,5 kilo wagi do tej pory korzystał ze wspomnianego wcześniej besafe , ale niestety z fotelika wyróśł , zagłówek jest wysunięty na maksa a pasy też już są ciut poniżej barków i teraz co robić jaki wybrać fotelik dla maluszka nie chciałabym aby jeżdził w foteliku bez pięciopunktowych pasów a zarazem w grupie wagowej 15-36 nie udało mi się znależc nic z własnymi pasami jedyny model który znalazłam to RECARO YOUNG SPORT mieści się w grupie pośredniej 9-36 a ta jak się doczytałam nie jest zbyt bezpieczna sama w sobie i co tu robić ?? Poza tym nigdzie nie mogę znależc tego fotelika w testach ADAC chociaż wszyscy sprzedający zapewaniają o jego wysokich notach czy ma pan może jakieś ściągawki na ten temat ;) proszę coś podpowiedzieć , doradzić , co kupić aby maluszek był przede wszystkim bezpieczny .Mamy audi A4 combi niestety bez isofixa :(

Mam tez drugie pytanie w tym foteliku BESAFE IZI COMBI mamy pęknięty boczek i w cale nie z winy jakiegoś zderzenia , na szczęcie , tylko najprawdopodobniej albo zrobiliśmy to my rodzice podczas montażu albo maluszek kiedy gramolił się na fotel tak czy siak siła była nie wielka a jednak pękło :( ( co w mojej ocenie daje ogromny MINUS w tabeli bezpieczeństwa tego fotelika , nawet nie chcę myśleć co by się mogło z nim stać podczas zderzenia ...) czy Pan się może orientuje jaka jest możliwość wymiany uszkodzonej części i gdzie to ewentualnie można zrobić ?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż :)

Witam. Mam pytanie do pana e-foteliki. Chce kupić fotelik 15-36 z Isofix i nie wiem jaki najlepiej. Myślałam o Cybex lub Romer, pan w hurtowni odradzał mi Cybexy bo są z boku mało zabudowane i polecał Romery. Myślałam też o BeSafe bo dużo jezdzę i dziecko mi często śpi w samochodzie a w tym foteliku ponoć jest wygodne odchylanie do spania.
Bardzo proszę o pomoc bo czy więcej szukam tym bardziej nie wiem. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

A może recaro?

reklama
Witam serdecznie, moja córeczka ma rok i ok 9.5 kg. Już prawie się nie mieści w foteliku 0-13kg, który posiadam (niestety nie ma on testów ADAC).
Zastanawiam się nad wyborem fotelika, moje typy to:
- Recaro Young Sport (córeczka już go mierzyła w sklepie i wydawała się zadowolona, niestety nie miałem okazji przymierzyć w samochodzie)
- Britax Evolva 1-2-3 plus

Wczoraj byliśmy w sklepie i mogliśmy przymierzyć foteliki do samochodu (Skoda Roomster). Recaro Young Sport/STM Starlight SP udało się zamontować bardzo stabilnie.
Pracownik sklepu próbował nas wprawdzie przekonać do Kiddy Guardianfix Pro 2 (córeczka nie była zadowolona z półki), ale sam fotelik siedział stabilnie i bezproblemowo.
Ostatecznie córeczka do domu wróciła w STM Starlight SP, z którego wydaje się zadowolona - od razu w drodze usnęła :-)

Do góry