reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Foteik RECARO START jest w 100% sprawny i bezwypadkowy jego stan jest bardzo dobry był stosunkowo mało używany.
Mam taki model jak ten w linku
Fotelik Recaro start w bardzo dobrym stanie - Sprzedajemy.pl

Zastanawia mnie także czy może lepiej zakupić używany fotelik, ale żeby był z "wyższej półki"?
I jeszcze co z polskimi firmami baby desing?4 baby? Jak z testami tych marek?

Ok - to sporo wyjaśnia, trójka jest więc jak jest kompatybilny z autem to jestem na tak.

Odnośnie używek z wyższej półki to kilka stron wcześniej o tym pisaliśmy - jak jest pewność, że fotelik nie brał udziału w żadnym wypadku i nie jest to leciwy staruszek, a ma 4 np 4 gwiazdki a nie 3 i świetnie pasuje do auta to czemu nie.

Polskie firmy niestety nie uświadczyły testów adac i pewnie to prędko nie nastąpi, a szkoda :no:

reklama
cóz obydwa foteliki są bardo drogie (nie znalazłem droższych-bez baz) a na dodatek nie przetestowane wiec bezpieczeństwo jest teoretyczne. że nie wspomnę że skody (ŻADNEJ) nie ma na liście kompatybilności tych fotelików.
chodziło mi o właściwie czy lepiej dla tak rosnącego dziecka następny 9-18 czy porządne 9-36 (ten Guardian pro 2 to zwycięzca w swojej klasie w roku ubiegłym) czy cybex pallas 2 tez b. bezpieczne kwestia jest tylko jak bobas się będzie w tym czuł wiem barier pan nie poleca ale ani one nowe ani...wg skądinąd szacowanych instytucji- niebezpieczne :-D
w 9-18 mam nadzieję że wielokrotnie polecany przez Pana Romer king plus będzie best wyborem i domyślam się że lepszym niż Tobi ze względu na genialny sys montażu mimo że romer był ostatnio testowany 4 lata temu a tobi 3.
btw stara odp można wywalić na śmietnik bo: za fotelik.info
ogólnie testów tych fotelików to jak na lekarstwo a ja raz kupiłem fotelik z wózkiem nie testowany i po miesiącu kupiłem to recaro czyli za to samo zapłaciłem 2 razy + adaptery ofc...wystarczy jedna pomyłka i jedne wyzuty sumienia że syn nie wiadomo czy jest bezpieczny
o imporcie z usa thanks but no thanks
tak wiec dziękuję za poświęcony czas...i chyba poczekam chwile zaraz bobasowi 9 miesięcy pyknie a wagę i tak spełnia pomyślimy z żoną pomacamy...i zdecydujemy jaka klasa i jaki model sadzę że 1 tysiąc powinien wystarczyć 1,5 ..1,6 za te nietestowane rwf to zdecydowana przesada a sam Pan pisał o MC Rubi że się wstrzymać należy do niezależnych testów.
ps. mam nadzieję że się Pan nie obraził to nie jest moim celem a jedynie dyskusja i wymiana poglądów
jeśli by to nie sprawiło problemu to proszę o info czy instalował Pan Kinga w Fabii 1? a jak tak to czy dobrze siedział ?
Pozdrawiam
Michał

1. A dlaczego miałbym się obrażać :no: - bardzo dobrze, że spojrzał Pan na test BeLogic, podejrzewam, że mobi też by oberwał za ciężki montaż (tak - foteliki tyłem do kierunku jazdy na pasy montuje się cholernie ciężko, o czym wielokrotnie pisałem i mało kto to potrafi poprawnie wykonać, ale jak sam Pan przytoczył wynik - składowa bezpieczeństwo na czwórkę, oczywiście słusznie że całościowa ocena ścięta mocno za ciężki montaż bo bez profesjonalnej i fachowej pomocy rodzic może mieć problem z poprawnym montażem)
Akta GracoBeLogic9-25 kg242-52011bd.

2. Moja odpowiedź dotyczy sytuacji: fotelik dla dziecka 7 miesięcznego:

Generalnie jest tak: tak długo tyłem jak się tylko da, tak długo w uprzężach jak się tylko da.

którą oczywiście i zdecydowanie podtrzymuje - dla 7 miesięcznego dziecka dalej bym wybrał jeden z tych 4 fotelików bez dwóch zdań gdyż nie życzę żadnemu dziecku w tym wieku silnego front impactu w foteliku przodem do kierunku jazdy :crazy:

Przeoczyłem to co Pan napisał: czy go potrzymać z dala od samochodu do pierwszych urodzin....trudne acz wykonalne
proszę o pomoc
:sorry:

co jest oczywiście dodatkową opcją - dosyć ciężką do zrealizowania w obecnych czasach, ale jak wykonalną to oczywiście, że na tak.

3. Bariery - polecam wszystko co ma dobre noty w adac, a czasem w pewnych sytuacjach nawet coś bez not (tu np Mobi, Max Way), ale owszem osobiście jestem zwolennikiem klasycznych uprzęży i gdybym to ja miał wybierać - postawiłbym na fotelik z uprzężą tyłem do kierunku jazdy, to samo tylko przodem i na 3 miejscu poduchę, barierę etc (też przodem)...

4. Oczywiście import z usa to trudny temat - też bym się tego nie podjął, ale to zawsze alternatywa w krytycznych sytuacjach.

5. W przypadku musowego wyboru dla 7 miesięcznego dziecka - wolę nietestowane rwf, lub dwójkowe z czwórką za bezpieczeństwo niż przodem do kierunku jazdy, ale jeżeli mogą Państwo czekać to ok...

6. Montowałem, ale niestety jakiś czas temu i nie pamiętam jak wyglądała sprawa...

Powodzenia :tak:

Witam.
Mam pytanie byliśmy zdecydowani na maxsi cosi 9-18 lub romer king plus mój syn ma właśnie 10 kg i ledwo na szerokość mieścił się w tych fotelikach, wiec postanowiłam iż będzie to fotelik od 9-36 kg britax evolva 1-2-3 lub baby design bento i właśnie chciała bym wiedzieć co nasz ekspert sądzi o tym foteliku bento z góry dziękuje.

Ahh jaki tam ekspert ;-) - po prostu coś tam wiem i interesuje się tematem, prawdziwy ekspert to Pan Paweł Kurpiewski z fotelik.info i nie ukrywam że najlepiej żeby każdy rodzic przestudiował jego wszystkie artykuły (nie było by mnie o co pytać wtedy :-D).

Wracając do pytania - niestety nie miałem do czynienia z tym fotelikiem więc nie czuję się na siłach do zabrania głosu w jego sprawie...

hehe mój ma 8 miesięcy 7 ma Pani z Oktawią :-D wagę i wzrost maja nasze bobasy podobną (chyba czas przestać myśleć że mój synek jest duży)
recaro young profi główka nie ma jak wystawać w sumie...bo fotelik się zwęża ku górze (ramiona nie wejdą :biggrin2:) na razie wchodzi .23 listopada pyknie 9 miesięcy to się w grudniu rozejrzę po sklepach echh niestety już w gorączce świątecznej:no: ;p;)

niestety fotelik muszę wyjmować bo parkuję pod chmurką a znajomemu ostatnio się włamali i to wcale nie po radio ;)) czyli trudny/bardzo trudny montaż nie wchodzi w grę i dlatego nast pewno będzie king (o ile minie będzie właśnie po kanapie latał ;) lub ew kiddy (niska waga i łatwy montaż nie koniecznie guardian ...moze energy pro2/ cybex którego jeszcze nie widziałem oba bezpieczne na 4 cybex ma nawet na 5)a pierwsza jazda (dalej) będzie na święta kiedy mu pyknie 10 miesięcy
tak wiec też podtrzymuje:biggrin2: przemęczymy się te 3 tygodnie i pojedziemy pooglądać....sklepów parę jest ( w sumie znam i wiem jak trafić do trzech ) może sprzedawcy będą tak mili i pozwolą przymierzyć do auta chociaż...ten okres świąteczny...nic to poczekamy zobaczymy.

jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas i życzymy miłego dnia:happy:

Michał i Kamilek ;))

hehe mój ma 8 miesięcy 7 ma Pani z Oktawią :-D wagę i wzrost maja nasze bobasy podobną (chyba czas przestać myśleć że mój synek jest duży)
recaro young profi główka nie ma jak wystawać w sumie...bo fotelik się zwęża ku górze (ramiona nie wejdą :biggrin2:) na razie wchodzi .23 listopada pyknie 9 miesięcy to się w grudniu rozejrzę po sklepach echh niestety już w gorączce świątecznej:no: ;p;)

niestety fotelik muszę wyjmować bo parkuję pod chmurką a znajomemu ostatnio się włamali i to wcale nie po radio ;)) czyli trudny/bardzo trudny montaż nie wchodzi w grę i dlatego nast pewno będzie king (o ile minie będzie właśnie po kanapie latał ;) lub ew kiddy (niska waga i łatwy montaż nie koniecznie guardian ...moze energy pro2/ cybex którego jeszcze nie widziałem oba bezpieczne na 4 cybex ma nawet na 5)a pierwsza jazda (dalej) będzie na święta kiedy mu pyknie 10 miesięcy
tak wiec też podtrzymuje:biggrin2: przemęczymy się te 3 tygodnie i pojedziemy pooglądać....sklepów parę jest ( w sumie znam i wiem jak trafić do trzech ) może sprzedawcy będą tak mili i pozwolą przymierzyć do auta chociaż...ten okres świąteczny...nic to poczekamy zobaczymy.

jeszcze raz dziękuje za poświęcony czas i życzymy miłego dnia:happy:

Michał i Kamilek ;))

No problem ;-) powodzenia i do usłyszenia

Witam,
proszę o poradę jaki fotelik zakupić 9-18 kg do 700-800 zł. Auto w którym będzie jeździć to honda accord z 2004 roku (z isofixem).

Witam. Trafiłam na forum szukając fotelika dla synka i widzę same ciekawostki , naprawdę można się tu wiele nauczyć w tej dziedzinie . Super .
Chociaż przyznam , ze dalej mam problem bo widzę , że Pan namawia i słusznie bo na mój " chłopski " ;) rozum o niebo bezpieczniej dla maluszka ,,najdłużej tyłem jak tylko się da i najdłużej w uprzęży jak tylko się da " . niestety nie udało mi się nigdy namówić męża aby zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy chociaż robiłam to z wielkim namaszczeniem przez początkowych kilka miesięcy no i wydaliśmy dodatkową kasę aby kupic fotelik z taką opcją tj. besafe izi combi 0-18 do dziś nie wiem czy przerastał go taki montaż fotelika

Wracając do tematu , serdecznie proszę o radę ponieważ nasz synek ma niewiele ponad trzy latka 105 cm wzrostu i 16,5 kilo wagi do tej pory korzystał ze wspomnianego wcześniej besafe , ale niestety z fotelika wyróśł , zagłówek jest wysunięty na maksa a pasy też już są ciut poniżej barków i teraz co robić jaki wybrać fotelik dla maluszka nie chciałabym aby jeżdził w foteliku bez pięciopunktowych pasów a zarazem w grupie wagowej 15-36 nie udało mi się znależc nic z własnymi pasami jedyny model który znalazłam to RECARO YOUNG SPORT mieści się w grupie pośredniej 9-36 a ta jak się doczytałam nie jest zbyt bezpieczna sama w sobie i co tu robić ?? Poza tym nigdzie nie mogę znależc tego fotelika w testach ADAC chociaż wszyscy sprzedający zapewaniają o jego wysokich notach czy ma pan może jakieś ściągawki na ten temat ;) proszę coś podpowiedzieć , doradzić , co kupić aby maluszek był przede wszystkim bezpieczny .Mamy audi A4 combi niestety bez isofixa :(

Mam tez drugie pytanie w tym foteliku BESAFE IZI COMBI mamy pęknięty boczek i w cale nie z winy jakiegoś zderzenia , na szczęcie , tylko najprawdopodobniej albo zrobiliśmy to my rodzice podczas montażu albo maluszek kiedy gramolił się na fotel tak czy siak siła była nie wielka a jednak pękło :( ( co w mojej ocenie daje ogromny MINUS w tabeli bezpieczeństwa tego fotelika , nawet nie chcę myśleć co by się mogło z nim stać podczas zderzenia ...) czy Pan się może orientuje jaka jest możliwość wymiany uszkodzonej części i gdzie to ewentualnie można zrobić ?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż :)

Witam. Mam pytanie do pana e-foteliki. Chce kupić fotelik 15-36 z Isofix i nie wiem jaki najlepiej. Myślałam o Cybex lub Romer, pan w hurtowni odradzał mi Cybexy bo są z boku mało zabudowane i polecał Romery. Myślałam też o BeSafe bo dużo jezdzę i dziecko mi często śpi w samochodzie a w tym foteliku ponoć jest wygodne odchylanie do spania.
Bardzo proszę o pomoc bo czy więcej szukam tym bardziej nie wiem. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

A może recaro?

reklama
Witam serdecznie, moja córeczka ma rok i ok 9.5 kg. Już prawie się nie mieści w foteliku 0-13kg, który posiadam (niestety nie ma on testów ADAC).
Zastanawiam się nad wyborem fotelika, moje typy to:
- Recaro Young Sport (córeczka już go mierzyła w sklepie i wydawała się zadowolona, niestety nie miałem okazji przymierzyć w samochodzie)
- Britax Evolva 1-2-3 plus

Wczoraj byliśmy w sklepie i mogliśmy przymierzyć foteliki do samochodu (Skoda Roomster). Recaro Young Sport/STM Starlight SP udało się zamontować bardzo stabilnie.
Pracownik sklepu próbował nas wprawdzie przekonać do Kiddy Guardianfix Pro 2 (córeczka nie była zadowolona z półki), ale sam fotelik siedział stabilnie i bezproblemowo.
Ostatecznie córeczka do domu wróciła w STM Starlight SP, z którego wydaje się zadowolona - od razu w drodze usnęła :-)

Do góry