reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam serdecznie, moja córeczka ma rok i ok 9.5 kg. Już prawie się nie mieści w foteliku 0-13kg, który posiadam (niestety nie ma on testów ADAC).
Zastanawiam się nad wyborem fotelika, moje typy to:
- Recaro Young Sport (córeczka już go mierzyła w sklepie i wydawała się zadowolona, niestety nie miałem okazji przymierzyć w samochodzie)
- Britax Evolva 1-2-3 plus

ew. Romer King Plus lub Maxi Cosi Tobi.

Samochód to Skoda Roomster, z isofix, bez top tether.
Czy montował już Pan któryś z powyższych fotelików w Roomsterze?

Jakie są różnice między tapicerkami w Britaxie/Romerze? Różnice w cenie są dość znaczne (rzędu 200 zł dla Britaxa).

Witam,

Niestety z roomsterem nie miałem jeszcze styczności ale z reguły auta tej marki są mocno przyjazne fotelikom (oczywiście mimo wszystko zawsze tylko przymiarka wyjaśnia temat).

Różnice R/B w tapicerkach są w ich składzie włókien sztucznych, bawełny itp itd (czasem można znaleźć też włókna bambusa :-D) generalnie cudów z tapicerkami nigdy nie było - czasem lepiej kupić najprostszą i do niej tapicerkę letnią...

pozdrawiam

reklama
witam serdecznie moja córeczka ma roczek i waży 13,5 kg chcemy kupić fotelik 9-18 jestem zainteresowana kupnem maxi cosi tobi i romer king plus jeżeli pan by zaproponował coś innego to bardzo bym prosiła chodzi mi przede wszystkim o bezpieczny fotelik dziękuję za odpowiedz .

Wśród fotelików montowanych pasem to dobry wybór - jeżeli jest isofix lub isofix + toptether to oczywiście extraklasa jak np safefix plus, trifix, besafe itd

Witam rozpoczynam poszukiwanie fotelika.Moja córeczka ma 11 miesięcy i waży 9.5 kg.
Szukam fotelika do 500 zł. Samochód jakim się poruszamy to VW Passat kombi 2001r.
Przeglądałam testy, jednak większość fotelików przekracza budżet.Proszę o doradzenie jak najbezpieczniejszego fotelika.
Zapomniałam dodać,że posiadamy fotelik Recaro (wg książeczki 9-36,jednak nie ma on wbudowanych pasów, jest to dosyć stary model)
I zastanawiam się czy kupić 9-18 i przesadzić córkę do Recaro.Czy zainwestować w 9-36?

a jak się ma to do tych testów odnośnie kiddiego? Test fotelików dziecięcych | auto motor i sport

Ten temat już poruszaliśmy w tym wątku:

Zacytuję wypowiedź eksperta Pana Pawła Kurpiewskiego:

To test "gazetowy". Stare manekiny serii P, prędkość niższa niż w ADAC, bo tylko 51 km/h. Żeby stwierdzić, czy to przypadek, czy reguła należałoby przetestować ten fotelik po nieudanym teście jeszcze co najmniej 2 razy. Gazeta tego oczywiście nie robi. Publikuje taki jeden nieudany test robiąc z tego sensację. Przy gazetowym budżecie i podejściu nigdy nie wiadomo, czy to błąd fotelika, montażu czy metody badawczej. Nie bierzemy takich gazetowych testów pod uwagę "na poważnie".

Witam
mam 8 miesięcznego syna który ma w swoim wieku już 10 kg i 80 cm czytać ...duże ..na serio duże bobo- jak na swój wiek...reacro young profi rozciągnięty na maksa...główka na równi z krawędzią fotelika...samochód Skoda fabia htb( z 2005 r) co robić dalej bo nie jestem pewny.....co prawda siedzi stabilnie i w sumie dużo już sam wstaje ale nie wiem czy te nast foteliki ( w dużej mierze jednak siedzące) się dla niego nadają
zastanawiam się nad king plus, tobi, juno (mieszane odczucia odnośnie poduchy)..czy lepiej (bardziej rozciągane) coś z 9-36?? ( pallas 2 / guadian pro 2 )...czy go potrzymać z dala od samochodu do pierwszych urodzin....trudne acz wykonalne
proszę o pomoc
ps. isofix co prawda jest..TT ofc brak ale nie chcę fotela z isofix...bo dziadkowie i moi rodzice go w samochodach go nie maja a fotelik co jakiś czas kiedyś będzie jednak przenoszony miedzy samochodami
ps2 pasy nie mają żadnego trybu samochodowego i już profi było stosunkowo ciężko opleść jak należy

Witam,

Generalnie jest tak: tak długo tyłem jak się tylko da, tak długo w uprzężach jak się tylko da.

Pytałem też kiedyś o podobny problem Pana Pawła Kurpiewskiego cytuję:

Z legalnych produktów tylko MC-Mobi i Graco Belogic mają pasy do 25 kg. Do sprawdzenia objętość dziecka. Rodzic może sobie poradzić ściągając coś z USA, tam jest więcej fotelików z uprzężą do 25 a nawet 40 kg.

Powyższa odpowiedź ma już rok czasu, a na rynku pojawiły się dwa nowe produkty: britax max way oraz britax multi tech 2 - może to jest dobra alternatywa...

Witam rozpoczynam poszukiwanie fotelika.Moja córeczka ma 11 miesięcy i waży 9.5 kg.
Szukam fotelika do 500 zł. Samochód jakim się poruszamy to VW Passat kombi 2001r.
Przeglądałam testy, jednak większość fotelików przekracza budżet.Proszę o doradzenie jak najbezpieczniejszego fotelika.
Zapomniałam dodać,że posiadamy fotelik Recaro (wg książeczki 9-36,jednak nie ma on wbudowanych pasów, jest to dosyć stary model)
I zastanawiam się czy kupić 9-18 i przesadzić córkę do Recaro.Czy zainwestować w 9-36?

Hmmm - nie wiem co to za Recaro ma Pani, ile ma lat, w jakim jest stanie, czy jest na 100% bezwypadkowe więc ciężko ocenić czy warto je zostawić.

Rozsądny fotelik 9-18 w tym budżecie to maxi cosi priori sps, jak coś z 9-36 to jak zawsze: young sport, evolva 123 plus, pallas itd itp...

Hmmm - nie wiem co to za Recaro ma Pani, ile ma lat, w jakim jest stanie, czy jest na 100% bezwypadkowe więc ciężko ocenić czy warto je zostawić.

Rozsądny fotelik 9-18 w tym budżecie to maxi cosi priori sps, jak coś z 9-36 to jak zawsze: young sport, evolva 123 plus, pallas itd itp...

Foteik RECARO START jest w 100% sprawny i bezwypadkowy jego stan jest bardzo dobry był stosunkowo mało używany.
Mam taki model jak ten w linku
Fotelik Recaro start w bardzo dobrym stanie - Sprzedajemy.pl

Zastanawia mnie także czy może lepiej zakupić używany fotelik, ale żeby był z "wyższej półki"?
I jeszcze co z polskimi firmami baby desing?4 baby? Jak z testami tych marek?

Witam,

Generalnie jest tak: tak długo tyłem jak się tylko da, tak długo w uprzężach jak się tylko da.

Pytałem też kiedyś o podobny problem Pana Pawła Kurpiewskiego cytuję:

Z legalnych produktów tylko MC-Mobi i Graco Belogic mają pasy do 25 kg. Do sprawdzenia objętość dziecka. Rodzic może sobie poradzić ściągając coś z USA, tam jest więcej fotelików z uprzężą do 25 a nawet 40 kg.

Powyższa odpowiedź ma już rok czasu, a na rynku pojawiły się dwa nowe produkty: britax max way oraz britax multi tech 2 - może to jest dobra alternatywa...

cóz obydwa foteliki są bardo drogie (nie znalazłem droższych-bez baz) a na dodatek nie przetestowane wiec bezpieczeństwo jest teoretyczne. że nie wspomnę że skody (ŻADNEJ) nie ma na liście kompatybilności tych fotelików.
chodziło mi o właściwie czy lepiej dla tak rosnącego dziecka następny 9-18 czy porządne 9-36 (ten Guardian pro 2 to zwycięzca w swojej klasie w roku ubiegłym) czy cybex pallas 2 tez b. bezpieczne kwestia jest tylko jak bobas się będzie w tym czuł wiem barier pan nie poleca ale ani one nowe ani...wg skądinąd szacowanych instytucji- niebezpieczne :-D
w 9-18 mam nadzieję że wielokrotnie polecany przez Pana Romer king plus będzie best wyborem i domyślam się że lepszym niż Tobi ze względu na genialny sys montażu mimo że romer był ostatnio testowany 4 lata temu a tobi 3.

btw stara odp można wywalić na śmietnik bo: za fotelik.info
producent model grupa
sort-1.gif
ocena bezp. obsl. komf. czysz. rok średnia cena gdzie kupić?
Maxi-CosiMobi9-25 kg-
-----943 PLN

ogólnie testów tych fotelików to jak na lekarstwo a ja raz kupiłem fotelik z wózkiem nie testowany i po miesiącu kupiłem to recaro czyli za to samo zapłaciłem 2 razy + adaptery ofc...wystarczy jedna pomyłka i jedne wyzuty sumienia że syn nie wiadomo czy jest bezpieczny
o imporcie z usa thanks but no thanks
tak wiec dziękuję za poświęcony czas...i chyba poczekam chwile zaraz bobasowi 9 miesięcy pyknie a wagę i tak spełnia pomyślimy z żoną pomacamy...i zdecydujemy jaka klasa i jaki model sadzę że 1 tysiąc powinien wystarczyć 1,5 ..1,6 za te nietestowane rwf to zdecydowana przesada a sam Pan pisał o MC Rubi że się wstrzymać należy do niezależnych testów.
ps. mam nadzieję że się Pan nie obraził to nie jest moim celem a jedynie dyskusja i wymiana poglądów

jeśli by to nie sprawiło problemu to proszę o info czy instalował Pan Kinga w Fabii 1? a jak tak to czy dobrze siedział ?

Pozdrawiam
Michał

reklama
Witam.
Mam pytanie byliśmy zdecydowani na maxsi cosi 9-18 lub romer king plus mój syn ma właśnie 10 kg i ledwo na szerokość mieścił się w tych fotelikach, wiec postanowiłam iż będzie to fotelik od 9-36 kg britax evolva 1-2-3 lub baby design bento i właśnie chciała bym wiedzieć co nasz ekspert sądzi o tym foteliku bento z góry dziękuje.
[h=1][/h][h=1][/h]

Do góry