reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam,
proszę o poradę jaki fotelik zakupić 9-18 kg do 700-800 zł. Auto w którym będzie jeździć to honda accord z 2004 roku (z isofixem).

W tym przedziale cenowym ciężko będzie o coś dobrego z isofix - prędzej bym stawiał na dobry fotelik bez isofix. Jeżeli budżet by się zwiększył to oczywiście romer safefix plus.

reklama
Witam. Trafiłam na forum szukając fotelika dla synka i widzę same ciekawostki , naprawdę można się tu wiele nauczyć w tej dziedzinie . Super .
Chociaż przyznam , ze dalej mam problem bo widzę , że Pan namawia i słusznie bo na mój " chłopski " ;) rozum o niebo bezpieczniej dla maluszka ,,najdłużej tyłem jak tylko się da i najdłużej w uprzęży jak tylko się da " . niestety nie udało mi się nigdy namówić męża aby zamontować fotelik tyłem do kierunku jazdy chociaż robiłam to z wielkim namaszczeniem przez początkowych kilka miesięcy no i wydaliśmy dodatkową kasę aby kupic fotelik z taką opcją tj. besafe izi combi 0-18 do dziś nie wiem czy przerastał go taki montaż fotelika

Wracając do tematu , serdecznie proszę o radę ponieważ nasz synek ma niewiele ponad trzy latka 105 cm wzrostu i 16,5 kilo wagi do tej pory korzystał ze wspomnianego wcześniej besafe , ale niestety z fotelika wyróśł , zagłówek jest wysunięty na maksa a pasy też już są ciut poniżej barków i teraz co robić jaki wybrać fotelik dla maluszka nie chciałabym aby jeżdził w foteliku bez pięciopunktowych pasów a zarazem w grupie wagowej 15-36 nie udało mi się znależc nic z własnymi pasami jedyny model który znalazłam to RECARO YOUNG SPORT mieści się w grupie pośredniej 9-36 a ta jak się doczytałam nie jest zbyt bezpieczna sama w sobie i co tu robić ?? Poza tym nigdzie nie mogę znależc tego fotelika w testach ADAC chociaż wszyscy sprzedający zapewaniają o jego wysokich notach czy ma pan może jakieś ściągawki na ten temat ;) proszę coś podpowiedzieć , doradzić , co kupić aby maluszek był przede wszystkim bezpieczny .Mamy audi A4 combi niestety bez isofixa :(

Mam tez drugie pytanie w tym foteliku BESAFE IZI COMBI mamy pęknięty boczek i w cale nie z winy jakiegoś zderzenia , na szczęcie , tylko najprawdopodobniej albo zrobiliśmy to my rodzice podczas montażu albo maluszek kiedy gramolił się na fotel tak czy siak siła była nie wielka a jednak pękło :( ( co w mojej ocenie daje ogromny MINUS w tabeli bezpieczeństwa tego fotelika , nawet nie chcę myśleć co by się mogło z nim stać podczas zderzenia ...) czy Pan się może orientuje jaka jest możliwość wymiany uszkodzonej części i gdzie to ewentualnie można zrobić ?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż :)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa zaraz oszaleję - tyle się napisałem dla Pani i wyłączyli mi prąd pod koniec :szok:

To postaram się w skrócie od nowa :sorry:

Oczywiście bardzo rozsądnie szuka Pani czegoś z uprzężą, ale na pocieszenie powiem, że ponad trzy latka na 15-36 to i tak całkiem nieźle.

Jeżeli by postawić pytanie co lepiej wybrać: na chwilę "teoretycznie lepszy 9-36" (chwilowo lepszy bo uprząż) 3 gwiazdkowy, czy lepiej docelowy 4 gwiazdkowy 15-36 który na bank lepiej się sprawdzi jako 15-36?

Ciężko odpowiedzieć :-D - osobiście wolałbym w takiej sytuacji jednak dobry 4 gwiazdkowy 15-36.

Co do Young Sporta to wszyscy ściemniają oczywiście - nie było go w adacu nigdy, za to był w oamtc pod nazwą STM Starlight SP oeamtc.at/?id=2500,,,11158&fid=kisitest_2007/stm_starlightsp.html gdzie wypadł trójkowo ;) EMPFEHLENSWERT czyli godny polecenia.

Z ciekawostek dodam, że Romer myślę że ~ pod koniec marca wypuści na rynek piękne cudo (w sumie to trzy nowe foteliki) Xtensafix - dziecko będzie mogło podróżować w uprzęży, aż do osiągnięcia 25kg!

Odnośnie BeSafe i jego pęknięcia to oczywiście może to być niebezpieczne - większość producentów prowadzi serwisy w Polsce. Jeżeli chodzi o BeSafe to proszę zgłosić się do firmy Marko Zabawki :tak: chyba marko-baby.pl

Powodzenia i pozdrawiam
Piotr

Witam. Mam pytanie do pana e-foteliki. Chce kupić fotelik 15-36 z Isofix i nie wiem jaki najlepiej. Myślałam o Cybex lub Romer, pan w hurtowni odradzał mi Cybexy bo są z boku mało zabudowane i polecał Romery. Myślałam też o BeSafe bo dużo jezdzę i dziecko mi często śpi w samochodzie a w tym foteliku ponoć jest wygodne odchylanie do spania.
Bardzo proszę o pomoc bo czy więcej szukam tym bardziej nie wiem. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

A może recaro?

Oczywiście jak zawsze polecam wszystko co ma 4 gwiazdki w adacu
Foteliki samochodowe - Testy ADAC 2007-2012 - Testy Fotelików

Romer czy Cybex? Oba bezpieczne chociaż zgoda, że Romer ma lepiej rozbudowane osłony boczne.

Besafe - uwaga czwóra tylko z isofix, bez isofix słabo bo trója.

Recaro - oczywiscie Milano bo 4 gwiazdki, jedynie jakosciowo troszke gorzej, ale za to cena jest b niska. cos za cos.

Pozdrawiam

Wczoraj byliśmy w sklepie i mogliśmy przymierzyć foteliki do samochodu (Skoda Roomster). Recaro Young Sport/STM Starlight SP udało się zamontować bardzo stabilnie.
Pracownik sklepu próbował nas wprawdzie przekonać do Kiddy Guardianfix Pro 2 (córeczka nie była zadowolona z półki), ale sam fotelik siedział stabilnie i bezproblemowo.
Ostatecznie córeczka do domu wróciła w STM Starlight SP, z którego wydaje się zadowolona - od razu w drodze usnęła :-)
NO i super - bardzo dziękuję za feedback! Życzę samych bezpiecznych podróży :tak:

Witam ponownie!

Może przyda się informacja dla posiadaczy Toyoty Corolli, sedan. Zdecydowałam się na fotelik King Plus Romera (przedział od 1 do 4 lat) i bardzo polecam. Trzyma się mocno i jest stabilny, przy poprawnym zamontowaniu nie ma szans nim poruszyć (tylna kanapa, za pasażerem). Mój syn ma teraz 14 miesięcy, waży 10 kg, siedzi sobie jak prawdziwy król, jest mu bardzo wygodnie.

Podziękowania dla Pana Piotra!

Pozdrawiam wszystkich!

Karolina

Fantastycznie - bardzo dziękuję za podzielenie się opinią!

Jak król foteliku :-D w końcu King Plus :tak:

Samych bezpiecznych podróży!

Witam :)

czy ktoś może mnie poinformować czym się różńi RECARO YOUNG SPORT od STM Starlight SP , czy to prawda że tylko logo producenta ?? i co za tym idzie ceną ??

i mam pytanie do Pana eksperta e-foteliki słyszałam a raczej czytałam , ze foteliki posiadają swoją datę ważnośći ile to mniej więcej jest czasu czy tyle ile producent daje gwarancji ??? bo zaczyna mi sie to kłócić z faktem iż można kupić fotelik 9-36 bo to oznacza użytkowanie przez dobrych kilka lat czy w tym czasie fotelik straci swoją ważność=bezpieczeństwo dziecka

i tak sobie myślę że może to pękniecie boczku w naszym foteliku to właśńie osłabienie materiału po 2 letnim czasie użytkowania hmm ...może nie warto kupować fotelika na lata bo i tak się sam wcześniej upomni o zmianę ...
przepraszam że tak dociekam , ale dla mnie to naprawdę wazne żeby wybrać dobry fotelik .

Tylko logo i jakość użytych materiałów tapicerskich - reszta bez zmian.

Aaah jaki tam ekspert - ot po prostu zwykły prosty człowiek, który interesuje się tematyką ;-)

Mają, ale tylko teoretyczną - wiadomo, że wszystkie tworzywa sztuczne i nie tylko z biegiem czasu tracą swe właściwości dlatego też wieloletnie foteliki niekoniecznie mogą działać tak samo dobrze jak w latach swej młodości. Odnośnie długości tej daty nie powiem nic konkretnego... (mogę jedynie coś oczywistego - im młodszy tym lepiej).

I słusznie się kłóci dlatego też zawsze polecam 3 kategorie wagowe 0-13 9-18 i 15-36.

Jak powstaną kolejne pytania to proszę się nie krępować :-)

Byłam już zdecydowana na Romer Kidfix SICT ale przerazil mnie trochę ten test Romer Kid Plus SICT - test zderzeniowy, crash test film od e-FOTELIKI.pl - YouTube To jest akurat fotelik bez izofix ale w testach tak samo ma 4*.
Znalazłam też na jakiejś stronie wyniki testów ( teraz nie mogę znaleźć bo bym tu wkleiła) takie dokładne i tam jest że Romer Kidfix ma w zderzeniu bocznym 4* ale w czołowym tylko 3*. Dużo lepiej wg tych testów wypadał Cybex. Już zgłupiałam i sama nie wiem co kupić.
A może lepiej Besafe HTS Besafe iZi UP X3 Fix 2012 1 - YouTube

Cieszę się, że padło to pytanie :tak:

Kiedyś pytałem o to Pana Pawła Kurpiewskiego - odpowiedzią jest świetny artykuł, który rozwieje Pani wątpliwości:

fotelik.info/pl/news/jak-odnosic-sie-do-filmow-z-crash-testow,273.html

Polecam go wszystkim zainteresowanym ;-)

jak to kogoś zainteresuje ....do Fabii (2005 Htb) b. dobrze pasuje Maxi Cosi Tobi- ani drgnie natomiast king ma za wysoko klamrę pasa ( u mnie na metalowym pręcie) i źle wpasowuje się w moją wyprofilowana kanapę(za szeroka podstawa wisi na wyprofilowaniu). Tak wiec the winner is mc cosi tobi pewnie w kolorystyce denim. poza tym imaho w tobim się łatwiej ściąga pasy...za parę dni zakup ;))

Doskonale - dziękuję bardzo ze feedback! :tak:

W najbliższym czasie musze kupić dwa foteliki.
Starszy syn ma 3 lata, waży 17 kg i ma 100cm- wybrałam dla niego Romer Kid Plus Sict.
Młodszy ma 6 miesięcy, waży prawie 9 kg - wybrałam Romer King Plus (oczywiście przesiądzie sie do niego za jakieś 2 miesiące).
Niestety w moim miescie nie mam możliwości przymierzenia fotelikow do samochodów. Dzieci będą jeżdziły głównie Hondą CRV z 1997 roku oraz czasami Peugeotem 307 z 2004.Nie ma isofix-ów. Czy montował Pan może foteliki w tych samochodach? Gdzie można znaleźć listę fotelików kompatyblilnych dla Hondy? Czy mogę wybrać jakieś jeszcze lepsze foteliki bez isofix-ów?

Witam - bardzo mi przykro, ale nie miałem styczności z CRV (307 "chyba" było ok czego proszę nie brać za pewnik) - niestety nie ma list kompatybilności do fotelików uniwersalnych bez isofix :-(

Jeżeli tak wygląda wnętrze:

to może być problem z kingiem z racji na długi taśmy zamków pasa - niestety tylko przymiarka rozwieje wątpliwość.

reklama
Witam!
W niedługim czasie muszę zakupić nowy fotelik 9-18 córeczce, 14 mies, 10 kg, podróżujemy fordem Mondeo z 96 roku. Najchętniej zainwestowała bym w foteliki, które montuje się tyłem do kierunku jazdy, tylko gdzieś tam czytałam, że zajmują dużo miejsca, myśli pan że wejdzie do mojego samochodu jakiś z tych fotelików, zakładając, że mam jeszcze z tyłu dwójkę pasażerów. Dało by się zamontować któryś z tych fotelików na środkowym miejscu z tyłu na pasie biodrowym. A jeśli nie fotelik tyłem to co pan poleca z tej grupy wagowej? Podoba mi się Romer King Plus i Cybex Juno Fix choć w tym drugim przeraża mnie brak 5 punktowych pasów. W swoim mieście nie mam niestety możliwości przymierzenia foteli do auta, wolała bym mieć określony jakiś typ i wtedy poszukania jakiegoś sklepu w innym mieście. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Jeżeli poniższe zdjęcie to Mondeo 96 Zobacz załącznik 516956

to tu również może być problem z kingiem z racji na długie taśmy zamków pasa bezpieczeństwa.

Nowość czyli Max Way tyłem do kierunku jazdy ostatnio bez trudów montowałem w loganie więc w mondeo również może się zmieścić, ale ostrzegam ze moze byc ogromny problem z dostepnoscia do przymiarki - malo sklepow go ma.

Nie znam niestety nic bezpiecznego co da sie zamontowac 2 punktowym pasem bezpieczenstwa.

Np dla JunoFix i Maxi Cosi Tobi takie zamki na dłuższych taśmach to juz nie problem wiec na pewno to jakas alternatywa...

Tak czy siak zycze powodzenia bo nie bedzie latwo i prosze o info jak juz problem zostanie rozwiazany ;-)

Do góry