reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

1. w polskiej instrukcji montażu (oraz tutaj Britax King Plus Car Seat - Kiddicare - YouTube)wpadłam na informację, że przy zapinaniu tych 5-punktowych pasów na dziecku powinno się potem dociągnąć je ta tasiemką na dole fotelika, jakby pomiędzy nóżkami, aż do usłyszenia kliknięcia. Ciągnę i ciągnę, i nic nie klika, a nie chciałabym zmiażdżyć malucha :) więc ma kliknąć coś, czy po prostu mocno dopasować i już?
2. w jednym z ostatnich wpisów poruszył Pan problem japońskich samochodów, czyli zamki pasów na długich taśmach. Nie zwróciłabym na to uwagi, gdyby nie Pana wpis, a teraz się martwię, czy wybraliśmy dobry fotelik (pisał Pan, że Romer King miałby jeszcze gorzej). Czy może Pan to rozwinąć? Powinniśmy wybrać inny fotelik?

1. W Romerach nie ma tych pykaczy, w Britaxach są - Pani kupiła Romera więc nie będzie klikać. ( żadna strata )
2. W przypadku Romera Kinga i zamków na długich pasach problem jest taki, że zamek może praktycznie wchodzić do na prowadnicę pasa w fotelu i nienaturalnie się wyginać.

( nie da się ocenić zdalnie - w razie czego na podstawie zdjęcia mogę coś więcej powiedzieć w "teorii" )

pozdrawiam serdecznie

reklama
Witam! Z zainteresowaniem śledzę wątek o fotelikach. Mam do Pana (doradcy ds bezpieczeństwa) pytanie: Ponieważ nie wiemy co zrobić córeczka do tej pory jeździ w foteliku 0-13 kg Maxi cosi. Niestety już z niego wyrasta. Córeczka ma rok i miesiąc, waży ok 8 kg ale jest wysoka.Nie wiemy co zrobić małej główka wystaje i nóżki też czy jeszcze czekać z zakupem nowego ( 9-18 kg) czy już można małą wozić w nowym foteliku. Zastanawialiśmy się nad BeSafe iZi Comfort X3 albo Romer. Co Pan by doradził w takiej sytuacji? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że wkładka pogłębiająca z MC została wyjęta ?

Jeżeli tak to jak zawsze 0-13 najdłużej jak to możliwe ale wyłącznie zgodnie z instrukcją, a następnie kolejna grupa wagowa tyle że przodem do kierunku tylko w momencie odpowiedniej wagi oraz możliwości samodzielnego utrzymywania główki przez dziecko.

( jak zawsze tyłem najbezpieczniej ale to ciężki temat )

pozdrawiam

Witam. Panie e-foteliku czy można osobiście przyjechać do Pana sklepu żeby uzyskać profesjonalną pomoc w przymierzeniu i wybraniu najlepszego fotelika? Albo czy ktoś ewentualnie może polecić taki porofesjonalny punkt w Warszawie?

1. W Romerach nie ma tych pykaczy, w Britaxach są - Pani kupiła Romera więc nie będzie klikać. ( żadna strata )
2. W przypadku Romera Kinga i zamków na długich pasach problem jest taki, że zamek może praktycznie wchodzić do na prowadnicę pasa w fotelu i nienaturalnie się wyginać.

( nie da się ocenić zdalnie - w razie czego na podstawie zdjęcia mogę coś więcej powiedzieć w "teorii" )

pozdrawiam serdecznie

Dziękuję za odpowiedź. Zamek na prowadnicę nie wchodzi z tego, co kojarzę, ale jest wysoko, jest na bazie fotelika. Równolegle do niej w zasadzie, ale wysoko. Postaram się zrobić zdjęcie jutro i wrzucić.

Co do instrukcji i tego klikania, właśnie to jest najlepsze, że w PL wersji instrukcji jest o tym wspomniane, w innych językach już nie. Dlatego się zastanawiałam, ale skoro jest Pan pewien, że ma nie klikać to zaufam Panu w tym temacie. Domyślam się, że to niewielka strata.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wkładka z Maxi Cosi jest wyjęta oczywiście. Jednak musimy zmienić fotelik bo córeczka za dużo "wystaje" . Zdecydowaliśmy kupić Be safe izi combi x3 ( 0-18), montowany tyłem a później przodem do kierunku jazdy.
Kiedyś przymierzaliśmy ten fotelik w Audi a4 kombi niestety kanapa jest pod kątem i nie da się uzyskać trybu lezącego gdy fotelik jest tyłem do kierunku jazdy. Niby ten fotelik idealnie pasuje do samochodów amerykańskich.
Mam pytanie: czy klin włożony pod fotelik aby wyrównać poziom kanapy wpłynie na bezpieczeństwo? Ktoś tak sobie poradził ale czy to jest odpowiednie -
i.imgur.com/RaHvs.jpg
Pozdrawiam.

Witam! Zastanawiam się nad fotelikiem 15-36 kg z isofix.
Nie mogę się zdecydować czy cybex solution x2 fix czy romer kidfix sict?
W sumie prawie z przewagą nad Cybexem ale zastanawiam się czy on nie jest za bardzo odsłonięty po bokach, u góry jest fajnie zabudowany a boki puste..? Romer jest szerszy ale moja córka jest bardzo drobna lecz wysoka.
Myślę, że do vw polo 07 będą pasowały;-) Córka ma prawie 3 lata i w obu jej wygodnie.

witam na wstepie chcialam Panu podziekowac z odradzenie tzw. podstawki samochodowej mielismy taka tania z marketu i wyniku zwyklego uzytkowania ulamal sie spory kawal styropianu:szok: wole sobie nawet nie wyobrazac co by sie stalo w razie wypadku :crazy:

najgorsze jest to ze moi Rodzice maja do okazjonalnego wozenia mojej Corki w samochodzie fotelik ze styropianu, ale fotelik, nie podstawke strasznie sie tym martwie czy ten fotelik tez sie tak moze polamac??

Witam. Panie e-foteliku czy można osobiście przyjechać do Pana sklepu żeby uzyskać profesjonalną pomoc w przymierzeniu i wybraniu najlepszego fotelika? Albo czy ktoś ewentualnie może polecić taki porofesjonalny punkt w Warszawie?

Witam,

Obecnie posiadamy magazyn w Michałowicach i w razie potrzeby odbioru osobistego mogę pojawić się na miejscu i potwierdzić stabilność oraz zrobić gratisowe szkolenie.

Po przeniesieniu z Warszawy do Michałowic sklep stacjonarny na Woli został zamknięty i dopiero szukam nowego miejsca...

Dziękuję za odpowiedź. Zamek na prowadnicę nie wchodzi z tego, co kojarzę, ale jest wysoko, jest na bazie fotelika. Równolegle do niej w zasadzie, ale wysoko. Postaram się zrobić zdjęcie jutro i wrzucić.

Co do instrukcji i tego klikania, właśnie to jest najlepsze, że w PL wersji instrukcji jest o tym wspomniane, w innych językach już nie. Dlatego się zastanawiałam, ale skoro jest Pan pewien, że ma nie klikać to zaufam Panu w tym temacie. Domyślam się, że to niewielka strata.

Będą zdjęcia będziemy myśleć :) ( klikanie wg mnie klika zawsze za wcześnie - ja wolę ciaśniej dociągać uprzęże )

reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wkładka z Maxi Cosi jest wyjęta oczywiście. Jednak musimy zmienić fotelik bo córeczka za dużo "wystaje" . Zdecydowaliśmy kupić Be safe izi combi x3 ( 0-18), montowany tyłem a później przodem do kierunku jazdy.
Kiedyś przymierzaliśmy ten fotelik w Audi a4 kombi niestety kanapa jest pod kątem i nie da się uzyskać trybu lezącego gdy fotelik jest tyłem do kierunku jazdy. Niby ten fotelik idealnie pasuje do samochodów amerykańskich.
Mam pytanie: czy klin włożony pod fotelik aby wyrównać poziom kanapy wpłynie na bezpieczeństwo? Ktoś tak sobie poradził ale czy to jest odpowiednie -
Pozdrawiam.

Oj zdecydowanie nie - świadome kupowane fotelika który z założenia jest niekompatybilny to zły pomysł. ( wpłynie )

Do góry