reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

1. w polskiej instrukcji montażu (oraz tutaj Britax King Plus Car Seat - Kiddicare - YouTube)wpadłam na informację, że przy zapinaniu tych 5-punktowych pasów na dziecku powinno się potem dociągnąć je ta tasiemką na dole fotelika, jakby pomiędzy nóżkami, aż do usłyszenia kliknięcia. Ciągnę i ciągnę, i nic nie klika, a nie chciałabym zmiażdżyć malucha :) więc ma kliknąć coś, czy po prostu mocno dopasować i już?
2. w jednym z ostatnich wpisów poruszył Pan problem japońskich samochodów, czyli zamki pasów na długich taśmach. Nie zwróciłabym na to uwagi, gdyby nie Pana wpis, a teraz się martwię, czy wybraliśmy dobry fotelik (pisał Pan, że Romer King miałby jeszcze gorzej). Czy może Pan to rozwinąć? Powinniśmy wybrać inny fotelik?

1. W Romerach nie ma tych pykaczy, w Britaxach są - Pani kupiła Romera więc nie będzie klikać. ( żadna strata )
2. W przypadku Romera Kinga i zamków na długich pasach problem jest taki, że zamek może praktycznie wchodzić do na prowadnicę pasa w fotelu i nienaturalnie się wyginać.

( nie da się ocenić zdalnie - w razie czego na podstawie zdjęcia mogę coś więcej powiedzieć w "teorii" )

pozdrawiam serdecznie

reklama
Witam! Z zainteresowaniem śledzę wątek o fotelikach. Mam do Pana (doradcy ds bezpieczeństwa) pytanie: Ponieważ nie wiemy co zrobić córeczka do tej pory jeździ w foteliku 0-13 kg Maxi cosi. Niestety już z niego wyrasta. Córeczka ma rok i miesiąc, waży ok 8 kg ale jest wysoka.Nie wiemy co zrobić małej główka wystaje i nóżki też czy jeszcze czekać z zakupem nowego ( 9-18 kg) czy już można małą wozić w nowym foteliku. Zastanawialiśmy się nad BeSafe iZi Comfort X3 albo Romer. Co Pan by doradził w takiej sytuacji? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że wkładka pogłębiająca z MC została wyjęta ?

Jeżeli tak to jak zawsze 0-13 najdłużej jak to możliwe ale wyłącznie zgodnie z instrukcją, a następnie kolejna grupa wagowa tyle że przodem do kierunku tylko w momencie odpowiedniej wagi oraz możliwości samodzielnego utrzymywania główki przez dziecko.

( jak zawsze tyłem najbezpieczniej ale to ciężki temat )

pozdrawiam

Witam. Panie e-foteliku czy można osobiście przyjechać do Pana sklepu żeby uzyskać profesjonalną pomoc w przymierzeniu i wybraniu najlepszego fotelika? Albo czy ktoś ewentualnie może polecić taki porofesjonalny punkt w Warszawie?

1. W Romerach nie ma tych pykaczy, w Britaxach są - Pani kupiła Romera więc nie będzie klikać. ( żadna strata )
2. W przypadku Romera Kinga i zamków na długich pasach problem jest taki, że zamek może praktycznie wchodzić do na prowadnicę pasa w fotelu i nienaturalnie się wyginać.

( nie da się ocenić zdalnie - w razie czego na podstawie zdjęcia mogę coś więcej powiedzieć w "teorii" )

pozdrawiam serdecznie

Dziękuję za odpowiedź. Zamek na prowadnicę nie wchodzi z tego, co kojarzę, ale jest wysoko, jest na bazie fotelika. Równolegle do niej w zasadzie, ale wysoko. Postaram się zrobić zdjęcie jutro i wrzucić.

Co do instrukcji i tego klikania, właśnie to jest najlepsze, że w PL wersji instrukcji jest o tym wspomniane, w innych językach już nie. Dlatego się zastanawiałam, ale skoro jest Pan pewien, że ma nie klikać to zaufam Panu w tym temacie. Domyślam się, że to niewielka strata.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wkładka z Maxi Cosi jest wyjęta oczywiście. Jednak musimy zmienić fotelik bo córeczka za dużo "wystaje" . Zdecydowaliśmy kupić Be safe izi combi x3 ( 0-18), montowany tyłem a później przodem do kierunku jazdy.
Kiedyś przymierzaliśmy ten fotelik w Audi a4 kombi niestety kanapa jest pod kątem i nie da się uzyskać trybu lezącego gdy fotelik jest tyłem do kierunku jazdy. Niby ten fotelik idealnie pasuje do samochodów amerykańskich.
Mam pytanie: czy klin włożony pod fotelik aby wyrównać poziom kanapy wpłynie na bezpieczeństwo? Ktoś tak sobie poradził ale czy to jest odpowiednie -
i.imgur.com/RaHvs.jpg
Pozdrawiam.

Witam! Zastanawiam się nad fotelikiem 15-36 kg z isofix.
Nie mogę się zdecydować czy cybex solution x2 fix czy romer kidfix sict?
W sumie prawie z przewagą nad Cybexem ale zastanawiam się czy on nie jest za bardzo odsłonięty po bokach, u góry jest fajnie zabudowany a boki puste..? Romer jest szerszy ale moja córka jest bardzo drobna lecz wysoka.
Myślę, że do vw polo 07 będą pasowały;-) Córka ma prawie 3 lata i w obu jej wygodnie.

witam na wstepie chcialam Panu podziekowac z odradzenie tzw. podstawki samochodowej mielismy taka tania z marketu i wyniku zwyklego uzytkowania ulamal sie spory kawal styropianu:szok: wole sobie nawet nie wyobrazac co by sie stalo w razie wypadku :crazy:

najgorsze jest to ze moi Rodzice maja do okazjonalnego wozenia mojej Corki w samochodzie fotelik ze styropianu, ale fotelik, nie podstawke strasznie sie tym martwie czy ten fotelik tez sie tak moze polamac??

Witam. Panie e-foteliku czy można osobiście przyjechać do Pana sklepu żeby uzyskać profesjonalną pomoc w przymierzeniu i wybraniu najlepszego fotelika? Albo czy ktoś ewentualnie może polecić taki porofesjonalny punkt w Warszawie?

Witam,

Obecnie posiadamy magazyn w Michałowicach i w razie potrzeby odbioru osobistego mogę pojawić się na miejscu i potwierdzić stabilność oraz zrobić gratisowe szkolenie.

Po przeniesieniu z Warszawy do Michałowic sklep stacjonarny na Woli został zamknięty i dopiero szukam nowego miejsca...

Dziękuję za odpowiedź. Zamek na prowadnicę nie wchodzi z tego, co kojarzę, ale jest wysoko, jest na bazie fotelika. Równolegle do niej w zasadzie, ale wysoko. Postaram się zrobić zdjęcie jutro i wrzucić.

Co do instrukcji i tego klikania, właśnie to jest najlepsze, że w PL wersji instrukcji jest o tym wspomniane, w innych językach już nie. Dlatego się zastanawiałam, ale skoro jest Pan pewien, że ma nie klikać to zaufam Panu w tym temacie. Domyślam się, że to niewielka strata.

Będą zdjęcia będziemy myśleć :) ( klikanie wg mnie klika zawsze za wcześnie - ja wolę ciaśniej dociągać uprzęże )

reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wkładka z Maxi Cosi jest wyjęta oczywiście. Jednak musimy zmienić fotelik bo córeczka za dużo "wystaje" . Zdecydowaliśmy kupić Be safe izi combi x3 ( 0-18), montowany tyłem a później przodem do kierunku jazdy.
Kiedyś przymierzaliśmy ten fotelik w Audi a4 kombi niestety kanapa jest pod kątem i nie da się uzyskać trybu lezącego gdy fotelik jest tyłem do kierunku jazdy. Niby ten fotelik idealnie pasuje do samochodów amerykańskich.
Mam pytanie: czy klin włożony pod fotelik aby wyrównać poziom kanapy wpłynie na bezpieczeństwo? Ktoś tak sobie poradził ale czy to jest odpowiednie -
Pozdrawiam.

Oj zdecydowanie nie - świadome kupowane fotelika który z założenia jest niekompatybilny to zły pomysł. ( wpłynie )

Do góry