reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam! Zastanawiam się nad fotelikiem 15-36 kg z isofix.
Nie mogę się zdecydować czy cybex solution x2 fix czy romer kidfix sict?
W sumie prawie z przewagą nad Cybexem ale zastanawiam się czy on nie jest za bardzo odsłonięty po bokach, u góry jest fajnie zabudowany a boki puste..? Romer jest szerszy ale moja córka jest bardzo drobna lecz wysoka.
Myślę, że do vw polo 07 będą pasowały;-) Córka ma prawie 3 lata i w obu jej wygodnie.

Ja bez mrugnięcia zawsze jestem za Romer chodź Solution X2 Fix to również świetny produkt, ale brak mu właśnie SICTA ( z kolei Cybex ma bardzo ciekawy patent - regulowana głębokość zagłówka ) :tak:
. Oba fotele z isofix mają listę kompatybilności z autami - tam można to sprawdzić ( obie listy powinny być na naszej stronie w opisie danego fotelika )

Pozdrawiam

reklama
witam na wstepie chcialam Panu podziekowac z odradzenie tzw. podstawki samochodowej mielismy taka tania z marketu i wyniku zwyklego uzytkowania ulamal sie spory kawal styropianu:szok: wole sobie nawet nie wyobrazac co by sie stalo w razie wypadku :crazy:

najgorsze jest to ze moi Rodzice maja do okazjonalnego wozenia mojej Corki w samochodzie fotelik ze styropianu, ale fotelik, nie podstawke strasznie sie tym martwie czy ten fotelik tez sie tak moze polamac??

Proponuję tutaj obejrzeć 1 filmik na głównej stronie:
Foteliki Samochodowe XXL - ponad 130 fotelików w 1 miejscu - Home

Foteliki niby nie całe ze styropianu a dzieją się cuda...

Odnośnie podstawek to poza łamaniem jest znacznie większy problem - ryzyko znalezienia się pasa na szyi dziecka podczas wypadku ( skutki opłakane ) w wyniku braku prowadnic pasa barkowego co uniemożliwia prawidłowe prowadzenie tego pasa.

pozdrawiam

Witam jako że kiedyś pomógł mi Pan wybrać fotelik zwróce się i tym razem. Otóż mam obecnie romera king plus, córka ma 2 latka i nie chętnie chce siedzieć w foteliku, a jak już uda mi się ją przekonać wypina się z pasów, bądź wyciąga raczki z górnych szelek.... Przynajmniej raz w tygodniu jeżdze w trase Bydgoszcz-Szczecin badź Gdańsk, takie podróże są zarówno dla mnie jak i córki strasznie męczące gdyż połowe drogi musze się z nią użerac żeby się nie wypinała... dopóki nie zaśnie ;) ... Chciałabym zmienić fotelik na 15-36 ( kid sict) po informacji Pani w sklepie że jak najbardziej można zmienić... Przymierzałam ją już do tego fotelika i pas przechodzi jak najbardziej prawidłowo, ale no własnie jest ALE.... mam obawy że jest za mała... ale z drugiej strony przy obecnej jeździe bez jakichkolwiek pasów czy ewentualnie pasów dolnych jej bezpieczeństwo schodzi do zera... Proszę o rade

i druga sprawa, czy można wozić dziecko w tym wieku na przednim siedzeniu? i czy poduszka wtedy może być włączona?

z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłam i romer niestety nie pasuje do samochodu.
Decyduję się na Cybexa. Dziecko jest szczupłe i jej wygodnie:tak:

Bardzo dziękuję za odpowiedzi . Już zamówiliśmy fotelik Be safe izi combi x3. Mam nadzieję ,że córeczka równie dobrze będzie znosić podróż w tym foteliku jak i w nosidełku:) A robimy nie małe trasy, 500 km w jedną stronę:) Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam

witam
potrzebuje zmiany fotelika :-) i pomocy w wyborze
zastanawiam sie nad cybex pallas lub kiddy energy pro lub kiddy guardian pro
moje dziecko jest dosc dorbne ma roczek i wazy niecałe 9 kg ale wg mnie jest juz za dlugie na fotelik 0-13 kg, własciwie nie wiem czym sie roznia wymienione przezemnie foteliki. Moze lepiej kupić najpierw mniejszy 0-18 kg? chciałabym zeby nam fotelik posluzyl na dluzej dlatego zastanawiam sie nad tymi fotelikami. Proszę o jakaś opinie na ten temat, ktory jest lepszy itd. ;-) no i czy moje dziecko ze wzgledu na to ze jest drobniutkie nie utopi sie w takim foteliku :-) niestety nie wiem czy gdzies w okolicy sa sklepy z fotelikami wiec nie da rady przypasować synka do fotelika :sorry:

Witam!

Na zdjęciu synek w wieku 6,5 miesięca,fotelik Maxi-Cosi Profi 9-18kg(przeznaczenie od około 8m do 4 lat).Używany od około 7.5 miesiąca.
Prędzej nosidełoko Maxi-Cosi Kity 0-13kg. używane do około 9 miesiąca zamiennie z Profi.
Obecnie fotelik po przypieciu pasami rusza się,raczej tak nie powinno być?żle montuje?Popsute pasy?nie wiem?

Obecnie synek ma 15 miesiecy waży ,12 kg i ma 84 cm wz i fotelik jest na styk,jak to jest,że wyrusł z niego?
Widziałem,foteliki innych modeli 9-18,siedziały w nich stersze dzieci i miały jeszcze sporo miejsca na głową.Jak to jest?

Jaki teraz fotelik kupić by starczył na długo?
Bezpieczny nie za drogi.Ze wględu na te 15 miesięcy,żeby mógł w nim spać,choć na pół leżąco i pasy raczej zamontowane w foteliku.
fotelik będzie przewożony WV Golfem 2 i WV polo 91 -(trochę siasno)

Witam jako że kiedyś pomógł mi Pan wybrać fotelik zwróce się i tym razem. Otóż mam obecnie romera king plus, córka ma 2 latka i nie chętnie chce siedzieć w foteliku, a jak już uda mi się ją przekonać wypina się z pasów, bądź wyciąga raczki z górnych szelek.... Przynajmniej raz w tygodniu jeżdze w trase Bydgoszcz-Szczecin badź Gdańsk, takie podróże są zarówno dla mnie jak i córki strasznie męczące gdyż połowe drogi musze się z nią użerac żeby się nie wypinała... dopóki nie zaśnie ;) ... Chciałabym zmienić fotelik na 15-36 ( kid sict) po informacji Pani w sklepie że jak najbardziej można zmienić... Przymierzałam ją już do tego fotelika i pas przechodzi jak najbardziej prawidłowo, ale no własnie jest ALE.... mam obawy że jest za mała... ale z drugiej strony przy obecnej jeździe bez jakichkolwiek pasów czy ewentualnie pasów dolnych jej bezpieczeństwo schodzi do zera... Proszę o rade

i druga sprawa, czy można wozić dziecko w tym wieku na przednim siedzeniu? i czy poduszka wtedy może być włączona?

z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

Należy jeździć w kategorii 9-18 tak długo jak to możliwe - na 15-36 jest trochę za wcześnie.

Może warto spróbować różnych sposobów (przekupstwo, zabawy itp) żeby dziecko chętniej podróżowało w foteliku 9-18 ? (oczywiście łatwo to powiedzieć, ale wiem, że niektórym rodzicom to pomogło, ale wymaga to sporo cierpliwości).

Przecież nie mamy pewności czy w 15-36 nie będzie jeszcze gorzej, a wypadek (odpukać) w sytuacji w której dziecko jest poza uprzężą z reguły kończy się tragicznie. odpukać.

Wg prawa foteliki przodem można przewozić na przednim fotelu. Wg mnie nie należy bo z tyłu jest zawsze bezpieczniej, ale jeżeli sytuacja by do tego zmusiła to fotel na maks do tyłu i poduszka off. (najlepiej pod okiem fachowca żeby to dobrze ocenił).

Przednia poduszka podczas wypadku jest w stanie mocno uszkodzić nogi dziecka jeżeli fotelik jest w niewłaściwym miejscu.

Ciężko mi coś zdalnie poradzić - proszę na podstawie powyższych informacji tak dobrać rozwiązanie aby Pani dziecko jeździło w zapiętej uprzęży bo to rzeczywiście "mało bezpieczne".

Powodzenia!

reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedzi . Już zamówiliśmy fotelik Be safe izi combi x3. Mam nadzieję ,że córeczka równie dobrze będzie znosić podróż w tym foteliku jak i w nosidełku:) A robimy nie małe trasy, 500 km w jedną stronę:) Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam

500km to rzeczywiście sporo - chociaż trasa do Chorwacji to 1500km i też dzieciaki podróżują na takich odcinkach. Wtedy komfort i wygoda danego modelu przechodzi test bojowy ;) (cierpliwość rodziców i dziecka tym bardziej)

Pozdrawiam, bezpiecznych podróży!

Do góry