reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

hmm foteliki to trudny temat ja znalazłem na jednej stronce fajne porady video o fotelikach:
VideoRady - z nami dajesz radę - Jak dobrać do dziecka fotelik z odpowiedniego przedziału wagowego?[/url]

O matko - kolejny kłamca udający pomocnego tatusia. ( proszę tutaj nie śmiecić i nie wklejać bzdur )

Ten wspaniały poradnik nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem ani z poradami tak więc dziękujemy za pomoc, ale nie skorzystamy.

reklama
Dziękuję za odpowiedź/

Mam jeszcze dodatkowe pytanie , w sumie mój wybór był na Maxi Cosi Rodi AP ale znalazłem jeszcze fotelik Cybex Solution X2-FIX . CO Pan sądzi który będzie lepszy? Widziałem na zywo tylko MAxi Cosi i miałem wrażeni że jest wąski w okolicy głowy, ż ejest ona maxymalnie schowana . Jak Pan się ustosunkuje do tych 2 modeli.
Z góry dziekuje za odp.

Wybiorę ten który będzie lepiej pasował :)
Jeżeli oba dobrze pasuję to bez dwóch zdań Cybex - posiada bardzo dobry system LSP ( osłon bocznych ) + w tym modelu dołożyli poduszki absorbujące energię podczas uderzenia side impact, zagłówek ma 11 stopni regulacji pion i 3 stopnie głębokości, isofix z opcją schowania go w razie auta bez isofix, a poza tym Cybex był zwycięzcą testu swojej kategorii stiftung warentest.

Jeżeli jeszcze spojrzeć na niską cenę to Cybex z Isofix rozjeżdża MC w przedbiegach :)

Dziękuję bardzo przyznam że troche mi Pan rozjaśnił :) a czy mogę mieć jeszcze jedna prośbę? :) Jak wypada porównanie technologii wykorzystanej w Cybexach i Kiddy, budowa foteli bardzo podobna ale chodzi mi o materialy /nie obicia/ ich zdolności do zabezpieczenia dziecka etc.

Dziękuję bardzo przyznam że troche mi Pan rozjaśnił :) a czy mogę mieć jeszcze jedna prośbę? :) Jak wypada porównanie technologii wykorzystanej w Cybexach i Kiddy, budowa foteli bardzo podobna ale chodzi mi o materialy /nie obicia/ ich zdolności do zabezpieczenia dziecka etc.

Powiem tak - przy 4 gwiazdkowym Kiddy i Cybex różnica materiałów w konstrukcji dla mnie, dla Pani i dla dziecka oraz podczas wypadku nie będzie mieć żadnej różnicy i chyba tylko testy laboratoryjne mogły by opiniować, które są mocniejsze a które słabsze - pytanie po co skoro oba są tak samo bezpieczne.

Jeżeli tak bezpieczny fotelik a konkretnie jego konstrukcja miała by rozpaść się w wypadku to znaczy, że wypadek był tak mocny, że strach pomyśleć co by musiało się podczas niego dziać z dzieckiem. ( odpukać )

Oczywiście materiały mają znaczenie np wspaniały Chicco Proxima rozpada się podczas crash testu,( uprzęże wyrywają się ) ale adac mu tego nie wybaczył :) ( i na półkach stoi dalej )

[video=youtube;TuKYvYLUnDI]http://www.youtube.com/watch?v=TuKYvYLUnDI&feature=related[/video]

Są różne bajery w każdej firmie jak np w Kiddym Honey Comby w Cybex systemy LSP, ale to są raczej detale i nimi nie ma co się sugerować.

Lepiej wybrać ten który będzie lepiej pasował do auta a nie ten który będzie miał lepszy marketing :D

pozdrawiam

Ma Pan rację :) dziś przymierzałyśmy się do Kiddego i nawet w guardian pro córa świetnie się wpasowała cybex był niestety za duży. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie podejście sprzedawcy :( na koniec poinformował mnie że w tego typu fotelach dzieci cierpią, że nie mają możliwości podrapania się w nogę, że za pomocą osłony są dosłownie wgniecione w oparcie, nie ma możliwości jakiegokolwiek ruchu. Córka wprawdzie siedziała w tym fotelu ale powiedział że nie była tak dociśnięta osłoną jak powinna i że to jest męka dla dziecka jazda w takim sprzęcie. U nas ewentualnie wchodzi w grę jeszcze Tobi, będę musiała skonsultować tą klamrę. Auto bez isofix i wybór staje się niewielki :(
Jeszcze jedno, jak to jest z tymi testami, bo od jednego sprzedawcy słyszałam nt. jakiegoś/niepamiętam/ fotelika który za bezpieczeństwo dostał 3, że ta ocena to średnia za test boczny i czołowy i że w bocznym dostał 4 a w czołowym 2 i wyszło ogólnie 3, drugi sprzedawca powiedział że to nieprawda, a ja znowu nie wiem w co wierzyć :)

Proszę nie sugerować się sprzedawcą bo nie jeździł w tym foteliku ;) ( szczególnie jak opowiada głupoty o testach )

Najlepiej konsultować to ze swoim dzieckiem chociaż czasem nie jest łatwo. ( niektóre dzieciak latają z tymi osłonami i są w niebo wzięte, inne nawet nie dadzą jej do siebie zbliżyć )

Odnośnie ADAC-u to ocena końcowa składa się z ocen składowych. ( jeżeli w składowej bezpieczeństwo fotelik da ciała obojętnie czy to front czy side impact to nie ma mowy aby ocena za jeden z tych parametrów podnosiła ocenę końcową za bezpieczeństwo czyli jeżeli fotelik wypada słabo w teście bocznym to nie dostanie niezłej oceny za fakt, że nieźle było przy front impact )

W latach 2007-2010 oceny składające się na ocenę końcową były przyznawane za:
bezpieczeństwo, obsługa, komfort, czyszczenie ( no i dopiero po tym ocena końcowa )

i bardzo często bywało tak, że fotelik miał czwórę za bezpieczeństwo ale np gorzej było z obsługą i ocena końcowa spadała.

No i w obecnym 2011 roku sporo się zmieniło bo:
Instytut ADAC zmienił kryteria ocenienia fotelików w porównaniu do lat ubiegłych. Instytut nie przyznaje już ocen fotelikom samochodowym za komfort. Pozycję komfort zastąpiono oceną za zawartość substancji szkodliwych oraz rakotwórczych w foteliku. Instytut ADAC oczywiście obniża ocenę końcową za zawartość szkodliwych substancji. Dodatkowo bardzo ważną zmianą jest dodanie oceny za ergonomię jak część składową obsługi fotelika.

Niedawno opublikowałem ( w tłumaczeniu składowych na nasz język ) wyniki testów adac od 2007 do 2011 roku ( zawarłem tam wszystkie składowe oceny ) link - testy fotelików

Witam
Już jestem po przymiarce i dokładnie wiem co oznacza sformułowanie fotelik forteca;) Zdecydowałam się na Besafe izi combi x3 isofix, zamontowany ani drgnie, tyłem do kierunku jazdy, a miejsca na nogi jest sporo.
Jeszcze raz dziękuję za rady.
Pozdrawiam

Witam
Już jestem po przymiarce i dokładnie wiem co oznacza sformułowanie fotelik forteca;) Zdecydowałam się na Besafe izi combi x3 isofix, zamontowany ani drgnie, tyłem do kierunku jazdy, a miejsca na nogi jest sporo.
Jeszcze raz dziękuję za rady.
Pozdrawiam

Świetny wybór - nie ma to jak forteca i to jeszcze tyłem do kierunku :)

pozdrawiam

To ja jeszcze pozwolę sobie trochę Pana pomęczyć :) Jak powinno się patrzeć na foteliki tylem do kierunku jazdu np. MC Mobi, wszyscy mówią że ten sposób przewożenia dziecka jest najbezpieczniejszy, ale z drugiej strony z tego co mi wiadomo żaden z tego typu fotelików nie ma testów. Czy można porównywać np. MC Mobi z Kiddym? Powiedzmy że te dwa modele swietnie pasują do samochodu. Czy w ogóle warto podejmować ryzyko, no bo niby nie wiadomo jak w trakcie kolizji taki fotelik /Mobi/ się zachowa. Z tego co patrzylam wszystkie testowane foteliki z Maxi Cosi otrzymywały conajmniej 3 za bezpieczeństwo, więc wydaje się że i Mobi powinien byc bezpieczny, sama juz nie wiem :(

reklama
To ja jeszcze pozwolę sobie trochę Pana pomęczyć :) Jak powinno się patrzeć na foteliki tylem do kierunku jazdu np. MC Mobi, wszyscy mówią że ten sposób przewożenia dziecka jest najbezpieczniejszy, ale z drugiej strony z tego co mi wiadomo żaden z tego typu fotelików nie ma testów. Czy można porównywać np. MC Mobi z Kiddym? Powiedzmy że te dwa modele swietnie pasują do samochodu. Czy w ogóle warto podejmować ryzyko, no bo niby nie wiadomo jak w trakcie kolizji taki fotelik /Mobi/ się zachowa. Z tego co patrzylam wszystkie testowane foteliki z Maxi Cosi otrzymywały conajmniej 3 za bezpieczeństwo, więc wydaje się że i Mobi powinien byc bezpieczny, sama juz nie wiem :(

Wg mnie warto jeżeli ktoś poprawnie zamontuje Mobiego to jest forteca i musi być bezpiecznie ( ale to moja prywatna opinia )

Jeżeli miał bym porównać kiddiego z 4 gwiazdami i mobiego to wybór był trudny mimo iż oczywiście tyłem jest zawsze bezpieczniej to nigdy nie mamy 100% pewności jak Mobi zachował by się podczas testu ADAC.

Przeszedł homologację więc crash test odbył i zdał egzamin ale dla przykładu śmieciowy Chicco Proxima również a w Adacu się rozleciał więc nie mamy jednoznacznej odpowiedzi.

Powiem tak - swoje dziecko woził bym w Mobim bez obaw, ale to też moja prywatna opinia :)

pozdrawiam

Do góry