reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

no nie wiem glowki juz im troche wystawac zaczynaja z fotelikow0-13kg a do tego patrzac na nich mysle ze im nie wygodnie jest.a dzieci musza samodzielnie juz siedziec tak by zmienic tez im foteliki na wieksze? pozdrawiam.

A może jeszcze macie w tych fotelikach niewyjęte wkładki ? Zasada jest tak, że główka nie może wychodzić poza obrys fotelika - co innego w przypadku nóżek, mogą wystawać bez problemu ( dziecku jest mniej wygodnie, ale znacznie bezpieczniej niż w foteliku 9-18 )

Jeżeli chodzi o jazdę przodem do kierunku jazdy tak małego dziecka to absolutną podstawą jest to żeby samodzielnie siedziało to raz,
dwa:

UWAGA SĄ TO SPRAWY BARDZO ISTOTNE:
- Główka 9-miesięcznego noworodka stanowi 25% całkowitej jego masy ciała. Głowa dorosłego mężczyzny to tylko 6% jego masy.
- Innym czynnikiem, który sprawia, że dziecko jest bardziej podatne na obrażenia, jest nierozwinięta miednica. Kości miednicy dziecka (biodrowa, łonowa i kulszowa) w odróżnieniu od miednicy dorosłego są niezrośnięte.
- Kręgi szyjne noworodka zbudowane są z oddzielnych części kostnych połączonych tkanką chrzestną. Inaczej mówiąc - szkielet noworodka jest ciągle miękki. Te chrząstki zmieniają się w kości powyżej 3. roku życia dziecka. Sposób ukształtowania kręgów dorosłego człowieka pomaga więc w tym, by kręgi mogły się trzymać razem, kiedy głowa jest rzucona do przodu pod wpływem gwałtownego hamowania samochodu. Małe dziecko nie ma, niestety, takiej ochrony.

Powyższe 3 punkty są autorstwa Pana Pawła Kurpiewskiego z serwisu fotelik.info ( gorąco polecam lekturę wszystkich materiałów ).

Proszę sobie wyobrazić skoro główka niemowlęcia stanowi 1/4 masy ciała, a kręgi szyjne są "bardzo miękkie" to przy foteliku przodem do kierunku jazdy odcinek szyjny może nie przenieść ( wytrzymać ) takich obciążeń.

Reasumując różnice anatomiczne trzeba pamiętać o tym, że tak małe dziecko powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy tak długo jak to tylko możliwe.

reklama
Witam,
Mam pytanie odnośne fotelika kiddy guardian pro 2.Nasz synek
w chwili obecnej ma 2,5 roku i 17,5kg i 102cm jeżdzi w nim z osłoną tułowia i w związku z nią mam pytanie.Jak długo może on z nią jeździć?
Sprzedawca w sklepie gdzie był kupiony odpowiedział mi przez telefon, że tylko do 18kg.Z góry dziekuję za odpowiedź. aga

Witam,
Mam pytanie odnośne fotelika kiddy guardian pro 2.Nasz synek
w chwili obecnej ma 2,5 roku i 17,5kg i 102cm jeżdzi w nim z osłoną tułowia i w związku z nią mam pytanie.Jak długo może on z nią jeździć?
Sprzedawca w sklepie gdzie był kupiony odpowiedział mi przez telefon, że tylko do 18kg.Z góry dziekuję za odpowiedź. aga

Witam - taka informacja jest zawarta w instrukcji obsługi fotelika i proszę się do niej stosować niezależnie co by inni mówili.

Każdy fotelik jest inny i w różnych momentach demontujemy różne elementy - nie mam przy sobie instrukcji w tej chwili więc nie podpowiem, ale proszę spojrzeć w swoją :tak:

pozdrawiam

Witam

Właśnie zastanawiam się jaki fotelik kupić 0-18. Najważniejsze dla mnie jest bezpieczeństwo oraz łatwość montowania , demontowania.
Myślałem nad KIDDY Energy Pro. Proszę o opinie. Ewentualnie zasugerować co by Pan wybrał? w cenie do 1000 zł. oraz w cenie do 2000 zł.??

czemu 0-18 skoro najbezpieczniejsze są 0-13, 9-18, 15-36 ?

Ile waży dziecko, jaki wiek, jakie auto, model rocznik i czy ma system isofix oraz top tether ?

pzdr

czemu 0-18 skoro najbezpieczniejsze są 0-13, 9-18, 15-36 ?

Ile waży dziecko, jaki wiek, jakie auto, model rocznik i czy ma system isofix oraz top tether ?

pzdr

Przepraszam, miałem na myśli 9-18. Dziecko ma 9 kg, 10 miesięcy. Samochody są dwa Chrysler Pacifica 2008( z tyłu są dwa fotele jak z przodu) oraz Jeep Commander 2009 - nie wiem czy posiadają te systemy o których piszesz, jak to sprawdzić? . Dlatego ważne jest dla mnie głównie łatwość w montażu i demontażu, bezpieczeństwo oraz to aby dziecko nie pociło się. Mam czasami do przejechania 430 km( rodzina żony tak daleko mieszka ;p) i jak jest ciepło to dziecko bardzo się poci.

W załączniku zdjęcia tylnych siedzeń.

Proszę o radę.

Witam ponownie,
radziłam się już na tym forum Panów ekspertów :) wybrałam fotelik Jane EXO isofix przedział wagowy 9-18kg i jestem bardzo zadowolona a mój synek chyba jeszcze bardziej. Fotel jest bardzo wygodny - Janek uwielbia w nim jeździć a dzięki regulacji oparcia można go odchylić do tyłu w czasie snu aby główka nie opadała :) Problem w tym że moje WIELKIE dziecko ma 17 miesięcy a już waży 15,5kg i mierzy 92 cm więc jak tak dalej pójdzie to będę musiała kupić kolejny fotelik (na szczęście już ostatni) z przedziału 15-36 kg szybciej niż mi się wydaje :) (do 4 lat Jaśka pewnie obecny fotelik nie dociągnie) no i teraz pytanie o te ostatnie foteliki.... bo mając pozytywne doświadczenie z isofixem przy 9-18kg chciałabym kontynuować ten typ mocowania przy fotelach 15-36kg (swoją drogą czy w tej grupie wagowej tj, 15-36kg isofix nie jest bezpieczniejszy od standardowego mocowania?). Reasumując chciałabym bezpieczny fotel z grupy 15-36kg z systemem isofix (czy są w ogóle jakieś które zdobyły 5 gwiazdek ADAC) Cena nie gra roli - Jasiek i jego bezpieczeństwo jest najważniejsze!!!!!!!
Pozdrawiam
Justyna

Przepraszam, miałem na myśli 9-18. Dziecko ma 9 kg, 10 miesięcy. Samochody są dwa Chrysler Pacifica 2008( z tyłu są dwa fotele jak z przodu) oraz Jeep Commander 2009 - nie wiem czy posiadają te systemy o których piszesz, jak to sprawdzić? . Dlatego ważne jest dla mnie głównie łatwość w montażu i demontażu, bezpieczeństwo oraz to aby dziecko nie pociło się. Mam czasami do przejechania 430 km( rodzina żony tak daleko mieszka ;p) i jak jest ciepło to dziecko bardzo się poci.

W załączniku zdjęcia tylnych siedzeń.

Proszę o radę.

Jeżeli chodzi o isofix i toptether to w tym wątku to opisywałem ( razem ze zdjęciami ) - proszę poszukać.

Auta są dosyć nowe więc podejrzewam, że mogą posiadać isofix bądź oba systemy ( isofix + tt ) - trzeba to ustalić zanim przejdziemy do konkretnego wyboru.

Tak czy siak przy dwóch autach i jednym fotelu nie obejdzie się bez przymiarek w przypadku fotela montowanego klasycznie ( pasami ) w celu sprawdzenia kompatybilności.

Jeżeli jednak auta posiadają isofix to np firma Romer posiada listę kompatybilności swoich foteli z poszczególnymi autami i wtedy sprawa staje się łatwiejsza.

jeżeli chodzi o tt to przypadkiem znalazłem mój post:

1.htm36.gif

reklama
Jeżeli chodzi o isofix i toptether to w tym wątku to opisywałem ( razem ze zdjęciami ) - proszę poszukać.

Auta są dosyć nowe więc podejrzewam, że mogą posiadać isofix bądź oba systemy ( isofix + tt ) - trzeba to ustalić zanim przejdziemy do konkretnego wyboru.

Tak czy siak przy dwóch autach i jednym fotelu nie obejdzie się bez przymiarek w przypadku fotela montowanego klasycznie ( pasami ) w celu sprawdzenia kompatybilności.

Jeżeli jednak auta posiadają isofix to np firma Romer posiada listę kompatybilności swoich foteli z poszczególnymi autami i wtedy sprawa staje się łatwiejsza.

jeżeli chodzi o tt to przypadkiem znalazłem mój post:

1.htm36.gif

Witam

Jeep posiada oba systemy, natomiast chrysler tylko isofix, nie ma tt. W związku z tym co by Pan polecił?

Do góry