reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
Jeśli kupuje się pierwszy fotelik dla dziecka (i nie tylko pierwszy w sumie) to tylko i wyłącznie nowy! Na allegro czasem można dostać używane, ale co z tego, że będzie tańszy skoro nigdy nie masz pewności, czy on przypadkiem nie jest powypadkowy? Moim skromnym zdaniem bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze i naprawdę nie ma co w takim przypadku ryzykować zakupem jakiegoś używanego sprzętu.Nie oglądałam programu w TVN ale to chyba jest oczywiste, przynajmniej dla mnie.

Czy ktoś miał taki problem, że pasy w samochodzie z tyłu były za krótkie do typowych fotelików 0-13kg?

trochę mnie nie było... - dzięki koledzy za pomoc w wątku.

Tak - jest to dosyć częsty problem i mamy do wyboru 3 wyjścia:

1. Jeżeli brakuje dosłownie tylko kilka cm pasa to bez problemu możemy go zapiąć tylko trzeba trochę innej techniki - klamrę wpinamy w zamek pod koniec montażu a sam fotelik unosimy lekko tyłem ku pionowi - oczywiście dopuszczam to rozwiązanie tylko w momencie w którym po zapięciu go leży on stabilnie na kanapie a nie wisi na pasie!

2. Kupujemy bazę isofix bądź też na pasy - w nich długość pasa wymagana do montażu jest minimalna

3. Kupujemy inne auto

4. Jeżeli obecny fotelik nie posiada opcji montażu na bazach bądź też marnie wypadł w testach = kupujemy inny, bezpieczny który da się zamontować na bazie.

pzdr

Witam,
Przestudiowałem ten temat i chyba zdecyduję się na Recaro Young Profi Plus i od razu baza do niego ISOFIX. I tutaj powstaję pytanie czy taka baza będzie kompatybilna z każdym innym fotelikiem Recaro 9-18 ?? :-)

Wchodzi jeszcze w grę Maxi Cosi ale baza jest dużo droższa od Recarowskiej, jakaś różnica jakościowa ?? :dry:

Doszukałem się informacji przy foteliki Maxi Cosi Cabrio ( http://e-foteliki.pl/maxi-cosi-cabrio-fix-intense-red.html ):
Ten model jak wszystkie inne foteliki Maxi-Cosi dla dzieci do 13 kg przy pomocy specjalnych adapterów można montować na stelażach wózków takich firm jak:
arrow.gif
MUTSY

Czy takie adaptory są w komplecie ?? :-)

a czemu Young Profi ?

Nie lepiej złapać 5 gwiazdek z ADAC z Romer Baby Safe Plus 2 lub Maxi Cosi Cabrio Fix skoro baza też ma być ?

( różnica w porównaniu do Recaro powyżej )

z każdym innym fotelikiem kompatybilna nie jest

adaptery nie są w komplecie z fotelikami

Wyprzedzając pytanie o różnice pomiędzy Baby Safe Plus a MC Cabrio na bazie ( oba 5 gwiazdek ) różnica jest taka że Romer ma 5 punktowe uprzęże a MC 3 punktowe.

pzdr

W sumie ma Pan rację :) ale czy zakupując MC Cabrio i chcąc użytkować bazę ISOFix dalej czyli przy 9-18 muszę zakupić model Family Fix i później MC Pearl ?? Bo chyba nic innego później nie podepnę ??

Dokładnie - FamilyFix i Pearl ( 4 gwiazdy )
Q
FamilyFix jest ok - trochę na początku może przerażać bo świeci, gra i tańczy, ale generalnie jest to dosyć ciekawe gdyż na różne sposoby informuje nas o "poprawności" montażu

poprawność jedynie jeżeli chodzi o zapięcie isofix, poprawne zapięcie fotelika na bazie.

pzdr

reklama
Do góry