reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam! Właśnie zamówilam fotelik 9-18kg Romer safefix TT(czywiście wcześniej przymierzyłam go do samochodu).
Chcę uzyskać waszą opinie na temat tego modelu?Szczególnie w kwesti bezpieczeństwa.Jak myślicie czy to dobry wybór?
Zastanawiałam sie pomiędzy jane Exo gdyz mam z tej firmy fotelik strata do 13 kg.

Moja córcia ma jutro 9m 11,5 kg i juz niestety wyrosła z tego fotelika tz nozki ma na oparciu zgięte, glowka tak na styk konczy sie z fotelikiem.to juz chyba dobry czas na zmiane?czy jeszcez pojezdzic w kolysce?
Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam !

reklama
Witam! Właśnie zamówilam fotelik 9-18kg Romer safefix TT(czywiście wcześniej przymierzyłam go do samochodu).
Chcę uzyskać waszą opinie na temat tego modelu?Szczególnie w kwesti bezpieczeństwa.Jak myślicie czy to dobry wybór?
Zastanawiałam sie pomiędzy jane Exo gdyz mam z tej firmy fotelik strata do 13 kg.

Moja córcia ma jutro 9m 11,5 kg i juz niestety wyrosła z tego fotelika tz nozki ma na oparciu zgięte, glowka tak na styk konczy sie z fotelikiem.to juz chyba dobry czas na zmiane?czy jeszcez pojezdzic w kolysce?
Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam !

zacznę od końca - nigdy nie spieszymy się z przejściem w kolejne kategorie wagowe, im dłużej damy radę tym lepiej ( szczególnie że rwf to najbezpieczniejsza pozycja ). Dla 0-13 wyznacznikiem jest waga oraz główka nie powinna wychodzić poza obrys fotelika ( zawsze należy sprawdzić czy usunięto już wszystkie wkładki pogłębiające ). Nóżki mogą wychodzić poza obrys fotelika - to żaden problem :)

Odnośnie Romer Safefix Plus TT - doskonały wybór, wg mnie z fotelików przodem do kierunku jazdy w 9-18 isofix jest on najbezpieczniejszy i nie ma dla siebie konkurencji.

Po wpięciu zaczepów isofix proszę pamiętać aby fotel wcisnąć z całej siły w kanapę aż się ugnie :)

pzdr

Ja pozostaję wierna firmie maxi cosi. Polecam ten model url=http://foteliki-samochodowe-dla-dzieci.com.pl/foteliki-samochodowe-maxi-cosi/]Maxi Cosi fotelik samochodowy | Foteliki samochodowe dla dzieci[/url
Pozdrawiam!

wwwowww - to naprawdę niesamowite

...kolejny oszust pozycjoner zaśmieca wątek i dzieli się z nami swoją wiedzą - dzięki za super cenne opinie :-D

witam

poszukuje fotelika dla mojego 4 miesiecznego synka, najlepiej, aby starczyl do 3-4 r.z. . Synek ma juz prawie 70cm i wazy 7kg. Mieszkamy na Malcie wiec material musi byc malopotliwy. Poki co korzystam z zestawu bebeconfort 3 w 1 i niestety fotelik jest do bani bo juz jest za maly i synek strasznie sie w nim poci :(
Bardzo prosze o porade... Przeczytalam mnostwo informacji w necie i teraz to dopiero mam watpliwosci.. W sklepie ogladalam bebeconfort opal i iseos neo.. Wygladaja super, ale czy takie naprawde sa w uzytkowaniu? a moze poszukac cos z chicco?

witam,

krótko i na temat:

1. W grę wchodzi wyłącznie fotelik rwf ( tyłem do kierunku )
2. Wyłącznie bezpieczny = wysokie noty w testach adac
3. Wyłącznie dający stabilnie się zamontować w aucie
4. Nad poceniem się niestety nie zapanujesz - duża powierzchnia styku ciała dziecka z fotelikiem będzie zawsze powodowała pocenie się, a niestety żeby było bezpiecznie musi być jak najmniej luzu.
5. Odnośnie pocenia proponuję np nową tapicerkę Romera Organic Nature - w dotyku rzeczywiście czuć sporą poprawę w porównaniu do innych materiałów. Możesz też spróbować dodatkowe tapicerki Keep Cool z Outlastu również Romera - również poprawiają komfort dziecka ale oczywiście można je stosować wyłącznie z ich fotelikami.

pozdrawiam

bardzo dziekuje za odpowiedz.. Poczytalam o Romer Organic Nature i faktycznie to bylby strzal w 10! :)

proszę uprzejmie - podkreślę tylko, że cudów nie będzie dopóki nie powstaną klimatyzowane foteliki ;-) , ale jak by nie było rodzaj tkaniny oraz jej przepuszczalność ma spore znaczenie...

Jak już zdobędziesz taką tapicerkę to koniecznie zdaj relację.

pzdr!

witam mam dwoch chlopcow blizniaki i chlopcy maja juz po 9500 i sa duzi,nie mieszcza sie juz w 0-13kg wiec zastanawiamy sie nad wyborem fotelikow przodem do kieruku jazdy.Chielismy kupic albo 9-18 albo 9-25 i jaki fotelik byl by w tych przedzialach najodpowiedniejszy i najlepszy, ktre polecacie modele tylko bez bazy isofix. posiadamy narazie samochod renault laguna 97-98 rocznik.wybierajac przedzial 9-25 wydaje mi sie ze dzieci dluzej pojedza niz w 9-18 bo co to jest 8 kg wiadomo kazde dziecko inne jest no ale wiadomo tu jest koszt razy dwa wiec prosze o jakies porady bede bardzo wdzieczna.pozdrawiam

Witam, co do przedziałów, które podałas to radze wybrac 9-18, bo te z przedziału 9-25 nie wypadają dobrze w testach. Ja co prawda z własnego doświadczenia nie mogę polecić żadnego fotelika w tym przedziale, bo sama mam recaro young sport (9-36), ale wiem że dużo mam poleca maxi cosi tobi. W ogóle to proponuje wejść na stronę fotelik.info i sprawdzić jakie oceny maja poszczególne foteliki.

nad 9-36 tez myslelismy tylko ze one sie nie rozkladaja do pol lezenia jak tamte i dlatego, a duzo jezdzimy wiec taka opcja byla by wskazana.

Jeżeli najbezpieczniej i z opcją rozkładania to oczywiście tylko 9-18 - modele wałkowaliśmy milion razy.

Numer 1 to Romer King Plus
Numer 2 Maxi Cosi Tobi

Maxi Cosi Tobi stosuję w sytuacji gdy Romer King Plus nie jest w pełni kompatybilny z danym autem - oba mają 4 gwiazdki oraz podobny kąt pochylenia do pozycji spoczynkowej.

Wracając do Twoich dzieci to może jeszcze mogły by pojeździć w tych 0-13 ? RWF to najbezpieczniejsze rozwiązanie szczególnie dla najmłodszych dzieci, które anatomicznie są że tak brzydko powiem bardzo kruche.

reklama
no nie wiem glowki juz im troche wystawac zaczynaja z fotelikow0-13kg a do tego patrzac na nich mysle ze im nie wygodnie jest.a dzieci musza samodzielnie juz siedziec tak by zmienic tez im foteliki na wieksze? pozdrawiam.

Do góry