Witam wszystkich serdecznie w Nowym Roku,
Bardzo przepraszam, że tak długo nie odpowiadam na Państwa pytania - proszę o cierpliwość - mam nadzieję, że za tydzień wrócę na forum i wszystkie wątpliwości wyjaśnię...
Tyle się dzieje w branży fotelików i bezpieczeństwa, że aż głowa puchnie
W tym tygodniu przesłałem artykuł do fotelik.info dotyczący ekonomii bezpieczeństwa, jestem w trakcie pisania drugiego i jak tylko zamknę bieżące sprawy to biorę się za:
- napisanie zupełnie nowego poradnika
- napisanie coś w rodzaju faq'a czyli odpowiedzi na najczęstsze pytania
- postaram się ułożyć podstawowe przykazania dotyczące bezpieczeństwa dzieci w samochodach
Mam nadzieję, że w weekend uda mi się to wszystko napisać, ale nie obiecuję.
Dodatkowo zrobił się tu straszny bałagan, więc założę nowy wątek.
Odnośnie różnych porad i wypowiedzi - niestety nie zdążę we wszystko się wgłębić, ale:
jeśli chodzi o Romera king plusa i zagłówek to testy w adacu będzie miał robione pewnie po około roku od jego wejścia na rynek ( zwykle tak jest)
Muszę niestety wyprowadzić Panią z błędu - zwykle tak nie jest.
Romer King Plus nie jest nowym fotelem więc nie odbędzie dodatkowych testów - w ogóle nie ma w ADAC takiego czegoś jak "zwykle tak jest"
W instytucie ADAC są ściśle określone procedury dotyczące doboru fotelików oraz samych testów - niedługo napiszę o tym.
Plusem Pallasa jest osłona , która zabezpiecza wszystkie narządy wewnętrzne dziecka w trakcie wypadku:-)
Czy rzeczywiście zabezpiecza wszystkie narządy wewnętrzne dziecka ? Czy w takim razie klasyczna uprząż już nie zabezpiecza ?
Czy jest Pani pewna, że tzw impact shield właśnie temu służy ?
Wg mnie - impact shield został stworzony w celu lepszej ochrony i zmniejszenia przeciążeń działających na kręgosłup dziecka w odcinku szyjnym podczas zderzenia czołowego.
Proszę o cierpliwość - wątek będę kontynuował, a jego poziom niedługo wskoczy na wyżyny
Pozdrawiam i do usłyszenia!
PS
Podkreślę, że biorę całkowitą odpowiedzialność za swoje słowa w kwestii bezpieczeństwa lecz nie zawsze jestem w stanie wszystko przejrzeć, przeczytać na forum i przestrzegam przed fałszywymi stereotypami szerzonymi przez "pseudo" fachowców bo może się to tak skończyć : ))))))))))))
Oczywiście proszę by nikt osobiście nie brał tego do siebie - nie piszę o nikim konkretnie. Niestety bardzo często czytuję na różnych forach przedziwne wywody o bezpieczeństwie i fotelikach co szczerze przyprawia mnie o mdłości, a później Ci biedni rodzice kierowani fałszywymi stereotypami podejmują złe decyzje oraz szerzą dalej brednie...