e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Jest jeszcze problem czy kiddy czy cybex. Ciężko w sklepie o fachową poradę i trzeba samemu dociekać który lepszy.
Oba 4 gwiazdkowe - na Plus Cybex Pallas regulacja osłony. Najlepiej przymierzyć.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Jest jeszcze problem czy kiddy czy cybex. Ciężko w sklepie o fachową poradę i trzeba samemu dociekać który lepszy.
Witam wszystkich
Cieszę się że udało mi sie trafić na to forum. O kilku dni pzregladam net i próbuję znaleźć odpowieni dla mojej córci fotelik, ale to strasznie cieżka i trudna sprawa no i oczywiście badzo odpowiedzialna.
Wiem że chce koniecznie fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy ( bo tak jest najbezpieczniej dla szkraba) albo opcjonalnie taki który można do jakiejś wagi montowac tyłem a pożniej trzeba obrócic do przodu (sa takie).
Fotelik będzie montowany w dwóch samochodach, jeden to Peugeot 206 a drugi to Volvo v50, peugeot nie ma isofixu a volvo go ma. Fotelik w kategorii 9-18 (bo tak najbezpieczniej) lub 9-25.
Jeśli chodzi o kategorię 9-25 to znalazłam fotelik Maxi cosi Mobi montowany tyłem, nie potrzeba do niego isofixu ale czy można w razie czego opcjnalnie dokupić, wtedy do volvo z isofixem a do peugeota zapinany z pasami. Dośc mocno brałam go pod uwagę ale niestety nie brał on jeszcze do tej pory udziału w testach ADAC,a to mnie martwi.Poza tym kupno tego fotelika załatwia tylko warunek jazdy tyłem natomiast po jakims czasie córcia wyrośnie i trzebe będzie i tak kupic jeszcze jeden fotelik do 36kg.
Czy są jeszce jakies inne foteliki montowane tyłem w kategorii 9-18 lub 9-25 bez zastosowania isofixu czy tylko z nim????
Proszę o jakies dobre typy w kategorii 9-18 lub 9-25 w werjsi bez isofixu i z isofizem, no i koniecznie montowane tyłem.
Proszę was o radę a szczególnie pana e-foteliki :-)
Czekam niecierpliwie na odpowiedź:-)
Witam wszystkich.
Odniosę się do dość dawnej wypowiedzi.
Otóż moim faworytem również był Romer King Plus dopóki go nie przymierzyłem w samochodzie. Robiłem to z pomocą sprzedawcy, który zaimponował mi znajomością tematu, co niestety nie zdarza się zbyt często.
Moje auto to Opel Astra II. Problem polega na tym, że zamki pasów bezpieczeństwa na tylnej kanapie zamocowane są na zbyt długich linkach (kawałek pasa przytwierdzony do podłogi bagażnika i wystający spod oparcia w przedziale pasażerskim).
Podczas montażu tego fotelika okazało się, że plastikowa część klamry pasa bezpieczeństwa próbuje "wejść do wewnątrz fotelika" w miejscu gdzie za oparcie powinna wchodzić naramienna część pasa bezpieczeństwa. Słyszałem, że taka sytuacja jest niebezpieczna i nie wolno do niej dopuszczać.
Sytuację nieco poprawia skrócenie wspomnianego uchwytu poprzez skręcenie o dwa obroty (patent polecany przez sprzedawcę), jednak plastikowa część klamry wciąż pozostała niebezpiecznie blisko skorupy fotelika i prowadnicy w którą wchodzi pas.
W związku z tym problemem lepiej wypada montaż Maxi Cosi Tobi, ponieważ pas oplatany jest dookoła fotelika zarówno z przodu jak i górną częścią. Jednak Tobi nie siedzi na kanapie samochodu tak sztywno jak Romer King Plus.
Najbardziej natomiast chciałbym zapytać ekspertów o alternatywne modele fotelików, które można bezpiecznie montować w samochodzie, który wyposażony jest w zamki pasów na długich uchwytach.
Może wypowie się też ktoś kto z powodzeniem montował w Astrze II fotelik z grupy 9-18 (isofixu brak).
Witam
Może poradzi mi Pani w wyborze pomiędzy Cybex Pallas Fix,oraz Kiddy Comfort Pro. Czekam na opinie tych modeli i cisza.........
Witam
Byłam wczoraj na przymiarce fotelików i niestety w sieci sklepów Entliczek ich nie mają jeszcze bo to nowy model a pan nie potrafił mi powiedzieć czy będą je wogóle mieć i kiedy. Ogólnie to ten fotelik budzi moje zastrzeżenia przez ta podstawę obrotową, widziałam już taki test fotelika z obrotową podstawą gdzie po poprstu fotelik rozpadał się na kawałki. NIe ma go poza tym w testach ADAC bo to jeszcze nowy model, wieć jak dla mnie jest bardzo wątpliwy.
Proszę mi wyjaśnić na czym polega że fotelik rośnie z dzieckiem na szerokość w ramionach?? Czy ma tak rozszerzane boki jak Bebe confort Iseo Neo plus???. Tego zresztą w testach ADAC też brak:-(
Proszę mi tez wyjaśnić na czym opiera pani swoją opinię że Beb confort Neo źle leży na kanapie??? Jakieś konkretne modele samochodów może pani podać?? Albo czy przymierzała pani może ten fotelik do peugeota 206 lub volvo v50 (ja takie mam), jak tam siedzi???
Miałam okazję zobaczyć montowanie fotelika Britax Firts Class Plus 0-18 montowany przodem i tyłem, niestety jest on ogromny i do ojej 206-tki nie wejdzie więc odpada, poza tym pozycja siedząca była w sumie pozycją leżącą, nie wspomnę już o pozycji całkiem leżącej gdzie dziecko praktycznie leżało jak na podłodze poziomej.
Przymierzałam też King Plusa 9-18 ale jest on też montowany pzrodem, co prawda mało tzreba na niego pasa ale... to dalej przodem. Poza tym jeśli chodzi o regulację pochylenia to bya dośc mała, o wiele lepiej ma się to w Tobim.
I teraz może troche o Tobim, montowaliśmy go w samochodzie (volvo v50) i jest coś co mnie zaniepokoiło, tzn podstawa fotelika nie styka się całkowicie z kapnapą fotela, czy tak może być?? Opiszę może jak to wygląda:-) Więc nie jakbyśmy sobie usiedli na siedzenie to fotelik nie styka się tą częścią gdzie mamy pośladki a tam gdzie jest część udowa to styka się, styka się także oparcie kanapy z tą mała pionową częścią podstawy fotelika. Czy takie coś kompletnie dyskwalifikuje fotelik do auta??
Czy jest jakaś różnica w konstrukcji w Tobim 2009 a 2010 i 2011, czy tylko różnią się tapicerką??? Pytam o to bo ostatnim modelem testowanym był ten z 2009r który dostał 4 *.
Ne odpowiedziała mi pani jeszcze na pytanie jaki konkretny model posłuży dziecku dłuzej a nie tylko do 3r.ż. Który posłuży dłużej na wysokość dziecka i będzie to model z kategorii 9-18 montowany przodem, bo z tych tyłem to chyba nie ma nic oprócz MObiego i Be safe-a
Czy ma ktoś mozę jakieś konkretne informacje o Maxi Cosi MObi ??? oprócz opisów które mozna znależć na kazdej stronie spzradającego ten fotelik, mozę ktoś taki użytkuje bądź czytał jakieś artykuły o nim, (bezpieczeństwo, konstrukcja) Wiem że on nie był testowany ale ogólnie forma Maxi Cosi dobrze wypada w testach ADAC więc bardzo poważnie rozważam kupno takiego fotelika, tylko na razie nie miałam okazji go zobaczyć na żywca i przymierzyć do samochodu bo jest trudno dostępny:-(
Witam wszystkich. Przyznaje, że nie przeczytałam całego wątku, więc jeśli pytanie się już pojawiło to przepraszam. kusi mnie Cybex Pallas ale zastanawiam się czy gdy już nie będę używać tej nakładki to czy dziecko nie będzie mi się wyplątywać z pasów?? W pięciopunktowych jest to chyba niemożliwe a w Cybexie?? Co myślicie??
Witam, już byłem przekonany do Romer SafeFix Plus TT, gdy żona przypomniała mi że czasami wozimy dziecko w aucie babci, a i niedługo żonie również będziemy sprawiać jakieś mniejsze autko (nie wiem jaki rocznik, zakładam że będą tylko pasy bezpieczeństwa). No i pomysł prysnął.
Zastanawiam się teraz jak z tego wybrnąć. Jest Jane EXO Isofix, które może mieć mocowanie TT, jest również Romer Duo Plus, który także funkcjonuje z Top Tether. Zależy mi na najlepszym foteliku (niestety RWF odpada z powodu skomplikowanego montażu itp itd), ale wybór pasy + isofix + top tether powoduje że jest on bardzo mocno zawężony. Czy ktoś miał podobny problem? Jaki fotelik wybrał i dlaczego?
Jane EXO Isofix - 4* w teście 2010
Romer Duo Plus - 4* (ogólnie świetne noty) ale w teście 2007
i jak tu porównać...
Nasz maluch szybko rośnie, dopiero skończył 6 miesięcy, ma 9kg i 74cm, także chwilę czasu jeszcze mam na decyzję ostateczną.
Witam!
Przebrnęłam przez 34 strony tematu i ze względu na brak odpowiedzi na interesujące mnie sprawy postanowiłam po prostu zapytać.Mianowicie poszukuje fotelika w kategorii 15-36,co prawda moja córka waży 12 kilo ale gabarytami idealnie wpasowuje się w tą grupę wagową.Idąc tym tropem przymierzyłam córkę do większości fotelików montowanych ISOFIXEM ,które dostały 4*bezpieczeństwa i nasunęło się kilka pytań:
1)wizualnie najbezpieczniejsze wrażenie sprawia Concord TRANSFORMER T a chodzi mi o to ,że wszystkie pozostałe są dużo płytsze(mniej zabudowane)-czy głębokośc ma rzeczywiście jakieś znaczenie?
2)W tym samym foteliku zaniepokoił mnie z kolei fakt,że zaczepy ISOFIXA są ruchome tzn.na pasach bezpieczeństwa-wydaje mi się żE to zmniejsza stabilność fotelika?
3)trafiłam również na najnowszy model(2011) ROEMER KIDFIX SICT z bocznymi "poduszkami powietrznymi"-czy ze względu na zmiany konstrukcyjne w tym modelu należy się spodziewać nowych testów(a jeśli tak to jak długo może to potrwać) czy można brać "w ciemno"?
4)I to co mnie chyba najbardziej interesuje to zwrociłam uwagę na model ,którego wcześniej nie brałam pod uwagę i nie ma o nim na forum ani słowa a mianowicie CASUALPLAY Protector Fix. W przeciwieństwie do poprzedników ma sporą możliwość rozkładania i na dodatek bez wyjmowania dziecka.Funkcja w moim przypadku bardzo przydatna ale czytając poprzednie posty nie wiem czy tak naprawdę bezpieczna?-chciałabym wiedzieć czy Pan e-fotelik może ma jakieś zdanie na temat tego fotelika i opiniach o nim
Dodam jeszcze że oczywiście przymierzę foteliki do samochodów ale najpierw chciałam zrobić preselekcję.
Z góry dziękuję za odpowiedź.