Ktoś tu kiedyś wspominał, że King Plus nie pasował mu do auta. Szczerze powiedziawszy jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, jeszcze nie spotkałem się z sytuacja aby ten fotelik nie pasował do jakiegoś auta, ogólnie jeśli chodzi o problemy z fotelami to zdarzały się albo w przedziale 0-13( pasy w niektórych autach bywają za krótkie), albo w przedziale 15-36. Nie spotkałem się z tym aby w grupie 9-18 był jakikolwiek problem z fotelikami.
Co do fotela Britax Prince to niestety nie mogę się wypowiedzieć na jego temat, bo go nigdy nie widziałem. W testach ma trójkę, jak jest z funkcjonalnością nie mam pojęcia. Z Romerów/Britaxów polecam............kto zgadnie?:]
Witam wszystkich.
Odniosę się do dość dawnej wypowiedzi.
Otóż moim faworytem również był Romer King Plus dopóki go nie przymierzyłem w samochodzie. Robiłem to z pomocą sprzedawcy, który zaimponował mi znajomością tematu, co niestety nie zdarza się zbyt często.
Moje auto to Opel Astra II. Problem polega na tym, że zamki pasów bezpieczeństwa na tylnej kanapie zamocowane są na zbyt długich linkach (kawałek pasa przytwierdzony do podłogi bagażnika i wystający spod oparcia w przedziale pasażerskim).
Podczas montażu tego fotelika okazało się, że plastikowa część klamry pasa bezpieczeństwa próbuje "wejść do wewnątrz fotelika" w miejscu gdzie za oparcie powinna wchodzić naramienna część pasa bezpieczeństwa. Słyszałem, że taka sytuacja jest niebezpieczna i nie wolno do niej dopuszczać.
Sytuację nieco poprawia skrócenie wspomnianego uchwytu poprzez skręcenie o dwa obroty (patent polecany przez sprzedawcę), jednak plastikowa część klamry wciąż pozostała niebezpiecznie blisko skorupy fotelika i prowadnicy w którą wchodzi pas.
W związku z tym problemem lepiej wypada montaż Maxi Cosi Tobi, ponieważ pas oplatany jest dookoła fotelika zarówno z przodu jak i górną częścią. Jednak Tobi nie siedzi na kanapie samochodu tak sztywno jak Romer King Plus.
Najbardziej natomiast chciałbym zapytać ekspertów o alternatywne modele fotelików, które można bezpiecznie montować w samochodzie, który wyposażony jest w zamki pasów na długich uchwytach.
Może wypowie się też ktoś kto z powodzeniem montował w Astrze II fotelik z grupy 9-18 (isofixu brak).