reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
fotelik 9-36kg???? Szukam fotelika9-36 kg - wpadł mi w oko Cybex Pallas Fix, Recaro Young Sport 2.0 oraz Kiddy Comfort Pro. dwa z nich mają z przodu osłonę, recaro pasy. Choć te z osłoną wydają sie bezpieczniejsze to mam obawy że dziecko grubo ubrane nie zmisci sie za osłonę a jak sie zmiesci to bedzie mu ciasno. Na korzyść ich przemawia nota 4 w testach ADAC. Recaro ma 3. Co sądzicie o tych fotelikach i który z nich wybrać? Może jest cos jeszcze ciekawego w tym przedziale cenowym warte zastanowienia?

Wiek teraz 6 mies. Jeszcze sie chwieje troszke ale planuje takie poważniejsze podróże tak ok marca/kwietnia wiec bedzie miał ok 9 mies i chyba bedzie juz siedział sam na całego.

hmm powiem tak: ja osobiście nie uważam żeby foteliki od 9-36 kg były takie super (jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego) mogę jeszcze zapytać dlaczego od 9 do 36kg?? chodzi o to żeby mieć jeden fotelik do końca?? bo np recaro do końca nie starczy dziecko już 6-7 letnie się do niego nie zmieści (sprawdzone) i tak trzeba później kupić ten od 15-36kg, jeśli chodzi o cybex pallas no to starczy do końca ale niestety nie można go odchylić za bardzo do spania co jest niestety minusem bo małe dziecko w trakcie podróży lubi spać a jeśli chodzi o tą osłonę jest ona regulowana ale najlepiej dziecko do takiego fotelika przymierzyć bo niektóre dzieci dostają w nim furii.

Cybex mozna powiedziec skląłda sie z fotelika od 9kg pallas i potem rozkłada sie do fotelika solution x 15-36 kg wiec nie ma tu mowy ze jest do wszystkiego i do niczego, tylko to małe ale - czy nie ma mało miejsca za tym wkładem z tyłu i czy nie bedzie buczał ze ma mało miejsca i do tego cos czego nie wiedziałem ze mało sie przechyla do spania. Jeżeli chodzi o 9-36 to chce mieć taki własnie na cały okres jazdy we foteliku.

osłona fotelika pallas jest delikatnie regulowana ale jest bardzo mało miejsca na nogi, niestety dzieci nie za bardzo chcą siedzieć w tym foteliku ponieważ czują się "ubezwłasnowolnione" i tak jak napisałam dostają furii. Plusem jest osłona , która zabezpiecza wszystkie narządy wewnętrzne dziecka w trakcie wypadku:-). Teraz musi Pan stwierdzić co jest ważniejsze czy wygoda dziecka w dalszej podróży i kupno jednak fotelika od 9-18kg, czy to że fotelik będzie do końca ale dziecku nie za bardzo będzie wygodnie.

Jest jeszcze problem czy kiddy czy cybex. Ciężko w sklepie o fachową poradę i trzeba samemu dociekać który lepszy.

ja osobiście wzięłabym cybexa(jeśli miałabym do wyboru te dwa modele) :-) niby jeden i drugi mają po 4 gwiazdki w ADAC ale za obsługę cybex ma 5 :-)

reklama
Witam wszystkich
Cieszę się że udało mi sie trafić na to forum. O kilku dni pzregladam net i próbuję znaleźć odpowieni dla mojej córci fotelik, ale to strasznie cieżka i trudna sprawa no i oczywiście badzo odpowiedzialna.
Wiem że chce koniecznie fotelik montowany tyłem do kierunku jazdy ( bo tak jest najbezpieczniej dla szkraba) albo opcjonalnie taki który można do jakiejś wagi montowac tyłem a pożniej trzeba obrócic do przodu (sa takie).
Fotelik będzie montowany w dwóch samochodach, jeden to Peugeot 206 a drugi to Volvo v50, peugeot nie ma isofixu a volvo go ma. Fotelik w kategorii 9-18 (bo tak najbezpieczniej) lub 9-25.
Jeśli chodzi o kategorię 9-25 to znalazłam fotelik Maxi cosi Mobi montowany tyłem, nie potrzeba do niego isofixu ale czy można w razie czego opcjnalnie dokupić, wtedy do volvo z isofixem a do peugeota zapinany z pasami. Dośc mocno brałam go pod uwagę ale niestety nie brał on jeszcze do tej pory udziału w testach ADAC,a to mnie martwi.Poza tym kupno tego fotelika załatwia tylko warunek jazdy tyłem natomiast po jakims czasie córcia wyrośnie i trzebe będzie i tak kupic jeszcze jeden fotelik do 36kg.
Czy są jeszce jakies inne foteliki montowane tyłem w kategorii 9-18 lub 9-25 bez zastosowania isofixu czy tylko z nim????

Proszę o jakies dobre typy w kategorii 9-18 lub 9-25 w werjsi bez isofixu i z isofizem, no i koniecznie montowane tyłem.

Proszę was o radę a szczególnie pana e-foteliki :-)

Czekam niecierpliwie na odpowiedź:-)

Do góry