e-foteliki
doradca ds bezpieczeństwa
Witam serdecznie
Chciałam się dowiedzieć ,czy wybór fotelika jaki chcę dokonać będzie słuszny ,ponieważ nie chcę fotela z pasami zdecydowałam się na Cybex Pallas 9-36 ,myślałam o Kiddy ,ale okazało się że przód który osłania dziecko, tak ot się zakłada bez żadnego zapinania ani blokady ,a Cybex posiada regulację trzy stopniową ,chcę zaznaczyć że posiadam samochód Ford MK 3 2007 r ,chciałam się spytać miłego doradcę czy te foteliki pasują do kanap w tego typu samochodzie i czy będę z niego zadowolona czy nie.
Witam - czemu odrzuca Pani fotele z uprzężami ? Akurat w Mk3 Isofix chyba nie był w standardzie - czy w Pani aucie jest Isofix ?
Co do pytania "czy te foteliki pasują do kanap w tego typu samochodzie i czy będę z niego zadowolona czy nie" odpowiem:
Akurat temat Mondeo Mk3 wałkowaliśmy kilka stron wcześniej dosyć dokładnie - niestety kanapa jest dziwnie wyprofilowana u zbiegu oparcia i siedziska dzięki czemu większość fotelików nie leży na niej stabilnie.
Mondeo w wersji Mk3 przerabiałem wielokrotnie i Maxi Cosi Tobi siedział tam najlepiej...
Co do Pani zadowolenia to: jeżeli bezpieczeństwo Pani dziecka da Pani powód do zadowolenia tudzież np dobrze zamontowany Maxi Cosi Tobi to tak będzie Pani bardzo zadowolona. Co do zadowolenia dziecka - za każdym razem jest to kwestia indywidualna, ale foteliki z osłoną typu impact shield stanowią znacznie większe ryzyko spowodowania frustracji u dziecka niż te z klasycznymi pasami.
Niestety nie odpowiem czy Pallas będzie w pełni kompatybilny z Mondeo gdyż ta kanapa jest strasznie dziwna i tylko przymiarka może rozwiązać te wątpliwości...
W przypadku Kiddiego nie ma absolutnie potrzeby by impact shield był czymś blokowany - pas bezpieczeństwa jktóry trzyma shielda jest wystarczającą gwarancją.
pozdrawiam serdecznie