reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam,

Mam pytanie do Pana e-foteliki.
Planuję zakup fotelika w grupie 9-18 kg (ewentualnie 9-25) tyłem do kierunku jazdy. Wybrałam dwa modele: Maxi Cosi Mobi i BeSafe Izi Kid x1. Mamy Forda Focusa combi rocznik 1999, bez systemu isofix. Niestety modelu Mobi nie widzę w testach, do których dotarłam. We wcześniejszych wątkach przeczytałam, że foteliki te zajmują sporo miejsca i nie są polecane do mniejszych aut oraz do częstego przenoszenia z uwagi na trudności w montażu. Fotelik będzie podróżował raczej jednym autem, więc problem montażu będzie raczej jednorazowy. Wobec tego mam pytanie który z podanych fotelików by Pan doradził, ewentualnie jaki inny model z montowanych tyłem i czy ma Pan informacje jak wypadają w testach?

reklama
witam ponownie

Zadowolona --napisałam w ogólnym sensie ,najbardziej chodzi mi o bezpieczeństwo dziecka ,opis jaki znalazłam na stronie e-FOTELIKI tyczy się tego że osłona jest lepszym rozwiązaniem ,niż pasy ........"Unikalną, nowo opracowaną osłonę biodrową fotelika Pallas (zgłoszoną do urzędu patentowego) można przesuwać do przodu i do tyłu, tak by optymalnie dopasować ją do dziecka. Zapewnia ona większą swobodę ruchu dla tułowia, jak również większe bezpieczeństwo w porównaniu z tradycyjnymi 5-punktowymi szelkami bezpieczeństwa, szczególnie w czasie zderzenia czołowego."
Zauważyłam również ,że w większości rodzice zapinają pasy dzieciom raczej luźniej ,żeby nie krępowały dziecka :-(.Nie chcę się kiedyś sama złapać na tym .
Zmartwiło mnie to że ,kanapa mondeo jest dziwna ( a taka wygodna :-)) jeśli jadnak się zdecyduję to konieczna będzie przymiarka .
Chcę wiedzieć czy ta osłona jest naprawdę bezpieczna ,bo z tego co widzę w testach wypadł dobrze ,ale jakoś jest mało przekonywujący dla naszego społeczeństwa .
Wiem że nie ma takiego idealnego fotela ,no chyba żeby to była kapsuła :-),ale chciałbym wybrać jak najbezpieczniejszy fotelik, szkoda tylko że Cybex nie robi w przedziale 9-18kg tak jak Kiddy ,co do kiddy to przymierzałam tam dziecko i ta osłona naprawdę jest tylko przytykana w te rowki i jak przycisnęłam ręką to dosłownie gniecie dzieciaka ,pomyślałam że przy mocniejszym hamowaniu ,dosłownie przygniecie dziecko ,nie wiem czy dobrze myślę ,ale takie odniosłam wrażenie .
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :-)

przepraszam wszystkich że tak długo, ale czasem brakuje czasu ;)

"w większości rodzice zapinają pasy dzieciom raczej luźniej ,żeby nie krępowały dziecka :-("

miałem nadzieję, że to Pani napisze :) - bardzo słuszna uwaga!

Niestety szkoląc rodziców często napotykam największy opór w przypadku naciągania uprzęży.
Bardzo często nawet gdy prawidłowo ściągniemy pasy - dziecko się cieszy, a rodzic ( z reguły mama ) otwiera oczy z przerażenia i nawet kolejna godzina wykładów z fizyki nie pomaga - w oczach mamy widać tylko "nie martw się zaraz mamusia Ci rozluśni pasy" ...

Należy zawsze mocno ściągać pasy - dziecku to nie przeszkadza ( z reguły ) - najczęściej przeszkadza to troskliwym rodzicom ;)

Osłona ( impact shield ) jeżeli dziecko ją polubi jest bardzo ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem - dzięki niej podczas dużego crashu głowa dziecka nie zanurkuje w kierunku stóp.

cytat o osłonie Pallasa:

"Siły działające w czasie wypadku są rozkładane na powierzchnię osłony tułowia i redukowane dzięki amortyzującym materiałom, z których jest wykonana. System ten przypomina napompowaną poduszkę powietrzną i pomaga w znacznym stopniu zmniejszyć siły działające w czasie wypadku. Szelki nie wpinają się w ciało dziecka, a jednocześnie wrażliwe okolice szyi oraz ramion są właściwie chronione."

Co do kanapy to powiedzmy, że tylko jej skrawek jest niestety dziwny - reszta jest ok ;)

"akoś jest mało przekonywujący dla naszego społeczeństwa" - test czy ten fotelik ?

Skoro ADAC w przypadku Kiddiego i Cybexa ( z osłonami Impact Shield ) dał wielokrotnie 4 gwiazdki oraz któryś z tych fotelików był najlepszym w testach swojej grupy to dla mnie pewnik - ADAC'owi ufam bezgranicznie.

Co do kapsuły to czuję, że ona nigdy nie ujrzy światła dziennego...

Co do Pallasa to w sumie aż taki wielki on nie jest i raczej do aż 36kg nie wystarczy, więc można go z przymrużeniem oka potraktować jako 9-18 ;) ( już nie mogę doczekać się testów Pallasa na Isofixie - w tym tygodniu otrzymamy pierwsze w Polsce modele ( od PL dystrybutora, ściągane już na rynku są ) - coś czuję, że testach wypadną bardzo dobrze )

Co do osłony w Kiddi to gdyby osłona miała zrobić coś dziecku to na pewno wyszło by to podczas crash testów, więc jestem absolutnie spokojny.

Pozdrawiam Serdecznie

może trochę nie na temat ale może komuś się przyda...
co do isofixa w fordzie, też nie miałam, miałam jedynie miejsce na niego, oryginalne częście w salonie forda do focusa, nie wiem jak do innych kosztowały 60zł :)

ooooj na temat i to bardzo - bardzo cenna uwaga ( może się przydać wielu rodzicom ) dzięki!

Witam,
pewnie malo oryginalnie, ale tez rozwazam zakup fotelika. Czy dokladniej fotelikow - jestem mama blizniakow :-), maluchy zaczynaja juz wyrastac z gondolek. Samochod do ktorego planuje wstawic foteliki to Audi A6 kombi, bez isofixa, jednak najpewniej za jakis czas przesiadziemy sie do innego kombi (postaram sie zeby juz z isofixem). W zwiazku z tym prosze o porade, co kupic zeby bylo bezpiecznie, wygodnie i kompatybilnie z tym autem i jak najwieksza czescia innych kombi. Jak poprzedniczka - rozwazalam Cybex Pallas lub jakies blizej nieokreslone Recaro, czy to sie sprawdzi :eek:? Podobno tamten (Cybex) isofix latwo sie rozklada i umozliwia tym samym opcjonalny montaz w autach bez tego systemu.
Prosze o podpowiedz :)

Witam

Niemiecki kanapy z reguły są kompatybilne z niemieckimi fotelikami chociaż zdarzają się wyjątki.

Z fotelików 9-18 bez isofix Romer King Plus lub maxi cosi Tobi ( 4 gwiazdki ) oba "powinny" pasować, ale zawsze najlepiej to sprawdzić.

"W zwiazku z tym prosze o porade, co kupic zeby bylo bezpiecznie, wygodnie i kompatybilnie z tym autem i jak najwieksza czescia innych kombi"

oooooj ciężko będzie z tymi innymi autami - takie rzeczy to tylko w erze ;) King Plus i Tobi pasują do większości aut, ale pytanie czy Państwa przyszłe auta będą w tej większości...

Co do kategorii 9-36 to Recaro Young Sport, Cybex Pallas i np Comfort Pro sprawdzą się - ja bardzo lubię Recaro mimo iż nie ma 4 gwiazdek ( o zaletach i wadach różnych modeli 9-36 pipsałem wielokrotnie )

pozdrawiam

Witam serdecznie, mam pytanie do naszego eksperta. Otóż po przestudiowaniu testów ADAC, forów itd. mój wybór zawęził się do trzech foteli - Romer king plus (mój faworyt), maxi cosi tobi i ewentualnie bebe confort axiss (pomimo trzech gwiazdek kusząca możliwość obracania fotelika). Domyślam sie który fotelik pan poleci, jednak chciałabym poznać opinie na temat:
1) fotelika bebe confort, czy możliwosć jego obracania nie wpływa ujemnie na jego bezpieczeństwo?
2) w moim mieście nie mam możliwości obejrzenia romera a obawiam się czy będzie pasował do samochodu który dopiero kupię - tj.renault scenica II. Przeglądałam zdjęcia kanapy tylnej(po przeczytaniu pana posta o mondeo) i ta kanapa wygląda podobnie. Czy mógłby pan powiedzieć który z tych 3 fotelików będzie pasował do scenica? I czy wyprofilowanie kanapy pozwoli na stabilne zamocowanie romera?
z góry dziękuję za odpowiedź
daria

Witam

1)
Co do obrotowców to ja jakoś im nie ufam ( chociaż 3 gwiazdki powinny mnie uspokoić... )

Zraził mnie do nich ten crash test ( Emmaljunga First Class po lewej i Renolux 360st "obrotowiec" po prawej stronie )

[video=youtube;rDS1M4tBrBU]http://www.youtube.com/watch?v=rDS1M4tBrBU&feature=player_embedded[/video]

Oczywiście King Plus lub Tobi -

złota porada - najlepiej przymierzyć do auta, do dziecka i wybrać.

srebrna porada - zakup w necie i przymiarka pod warunkiem opcji zwrotu w przypadku braku kompatybilności.

2)
Co Scenica II to niepokojące wylgąta ten profil pomiędzy oparciem a siedziskiem ( podobnie jak w Mondeo - chyba od siebie ściągali )

1006uw.jpg

Podejrzewam, że King Plus może mieć ciężko na takim profilu - z reguły tam gdzie King Plus nie może tam Tobi siedzi idealnie.

pozdrawiam

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze fotelika 9-18kg.

Fotelik przede wszytkim ma być bezpieczny( wszystkie z wybranych mają 4pkt). Fotelik będzie dosyć często przekładany z auta (BMW 520 2007) do auta (Kia Soul 2009). Wybrałam 4 foteliki:

Maxi Cosi Pearl
Roemer Safefix Plus
Roemer Safix Plus TT oraz
Besafe Izi Comfort X3.

Który z nich jest najlepszy? Może ma Pan inne propozycje?

Proszę mi pomóc dokonać wyboru.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ania

witam - czy w obu autach jest Isofix oraz system Top Tether ?

Witam! Ja również zastanawiam się nad wyborem fotelika dla naszej córci. Mąż jest bardzo zainteresowany fotelikiem Recaro Young Sport :) ja chciałabym mieć jakąś alternatywę w wyborze może ktoś mógłby mi doradzić jakiś ciekawy model.

w sumie co drugi post w tym wątku objawia wiele alternatyw - na pewno coś Pani znajdzie :)

Witam ponownie
Zamówiłam już tan fotelik ,ciężko było bo nikt ze sprzedających nie wiedział czy pasuje do mondeo czy nie ,pewnie w poniedziałek będę już go mieć ,jak tylko dam go do samochodu to poinformuję WAS ,czy pasuje ,wiem kupiliśmy na (pałę ) jak to się mówi ,ale u nas nigdzie nie było można przymierzyć ,bo po prostu ich nie ma :-(,ale mamy możliwość zwrotu w ciągu 10 dni :-)
Pozdrawiam

Ten czyli - Pallas ? Z niecierpliwością czekam na opinie...

Witam,

Mam pytanie do Pana e-foteliki.
Planuję zakup fotelika w grupie 9-18 kg (ewentualnie 9-25) tyłem do kierunku jazdy. Wybrałam dwa modele: Maxi Cosi Mobi i BeSafe Izi Kid x1. Mamy Forda Focusa combi rocznik 1999, bez systemu isofix. Niestety modelu Mobi nie widzę w testach, do których dotarłam. We wcześniejszych wątkach przeczytałam, że foteliki te zajmują sporo miejsca i nie są polecane do mniejszych aut oraz do częstego przenoszenia z uwagi na trudności w montażu. Fotelik będzie podróżował raczej jednym autem, więc problem montażu będzie raczej jednorazowy. Wobec tego mam pytanie który z podanych fotelików by Pan doradził, ewentualnie jaki inny model z montowanych tyłem i czy ma Pan informacje jak wypadają w testach?

witam - tyłem do kierunku = świetny wybór!

Mobi niestety nie odbył testów, ale miałem przyjemność brać udział w jego oględzinach, montażu itp i na mnie zrobił bardzo dobre wrażenie - czy woził bym w nim swoje dziecko ? Tak. Jeżeli porządnie go Państwo zamontują w aucie to będzie forteca.

iZi Kid to grupa 0-18 ( ile waży dziecko ? )... W 9-18 BeSafe ma model iZi COMFORT ale niestety przodem do kierunku jazdy.

Najlepiej gdyby mieli Państwo dziecko z minimalną wagą np 2 kg, samochód z isofix to wtedy iZi Kid Isofix był by fantastyczny :)

W przypadku auta bez ISofix ( ważna jest jeszcze waga Państwa dziecka ) to chyba najlepszym optimum będzie Mobi pod warunkiem, że będzie kompatybilny...

pozdrawiam

reklama
witam.
Wczoraj przebrnęłam przez te 27 stron, uff. Jestem na etapie wyboru fotelika 15-35 .Córa, prawie 3 lata, wazy ok. 18 kg, więc chyba czas najwyższy na zmianę.Na podstawi Pańskich uwag biore pod uwagę kilka:Sunshine Kids, Kiddy discovery Pro, Cybex Solution X i jeszcze Concord Lift Evo Pt 3. Obejrzałam je i tearaz się zastanawiam, który z nich wybrać? :eek:Mamy Opla Zafirę bez isofix. Może coś Pan jeszcze podpowie? :-)
Pozdrawiam serdecznie.

Do góry