witam ponownie
Zadowolona --napisałam w ogólnym sensie ,najbardziej chodzi mi o bezpieczeństwo dziecka ,opis jaki znalazłam na stronie e-FOTELIKI tyczy się tego że osłona jest lepszym rozwiązaniem ,niż pasy ........"Unikalną, nowo opracowaną osłonę biodrową fotelika Pallas (zgłoszoną do urzędu patentowego) można przesuwać do przodu i do tyłu, tak by optymalnie dopasować ją do dziecka. Zapewnia ona większą swobodę ruchu dla tułowia, jak również większe bezpieczeństwo w porównaniu z tradycyjnymi 5-punktowymi szelkami bezpieczeństwa, szczególnie w czasie zderzenia czołowego."
Zauważyłam również ,że w większości rodzice zapinają pasy dzieciom raczej luźniej ,żeby nie krępowały dziecka :-(.Nie chcę się kiedyś sama złapać na tym .
Zmartwiło mnie to że ,kanapa mondeo jest dziwna ( a taka wygodna :-)) jeśli jadnak się zdecyduję to konieczna będzie przymiarka .
Chcę wiedzieć czy ta osłona jest naprawdę bezpieczna ,bo z tego co widzę w testach wypadł dobrze ,ale jakoś jest mało przekonywujący dla naszego społeczeństwa .
Wiem że nie ma takiego idealnego fotela ,no chyba żeby to była kapsuła :-),ale chciałbym wybrać jak najbezpieczniejszy fotelik, szkoda tylko że Cybex nie robi w przedziale 9-18kg tak jak Kiddy ,co do kiddy to przymierzałam tam dziecko i ta osłona naprawdę jest tylko przytykana w te rowki i jak przycisnęłam ręką to dosłownie gniecie dzieciaka ,pomyślałam że przy mocniejszym hamowaniu ,dosłownie przygniecie dziecko ,nie wiem czy dobrze myślę ,ale takie odniosłam wrażenie .
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :-)
przepraszam wszystkich że tak długo, ale czasem brakuje czasu
"w większości rodzice zapinają pasy dzieciom raczej luźniej ,żeby nie krępowały dziecka :-("
miałem nadzieję, że to Pani napisze
- bardzo słuszna uwaga!
Niestety szkoląc rodziców często napotykam największy opór w przypadku naciągania uprzęży.
Bardzo często nawet gdy prawidłowo ściągniemy pasy - dziecko się cieszy, a rodzic ( z reguły mama ) otwiera oczy z przerażenia i nawet kolejna godzina wykładów z fizyki nie pomaga - w oczach mamy widać tylko "nie martw się zaraz mamusia Ci rozluśni pasy" ...
Należy zawsze mocno ściągać pasy - dziecku to nie przeszkadza ( z reguły ) - najczęściej przeszkadza to troskliwym rodzicom
Osłona ( impact shield ) jeżeli dziecko ją polubi jest bardzo ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem - dzięki niej podczas dużego crashu głowa dziecka nie zanurkuje w kierunku stóp.
cytat o osłonie Pallasa:
"Siły działające w czasie wypadku są rozkładane na powierzchnię osłony tułowia i redukowane dzięki amortyzującym materiałom, z których jest wykonana. System ten przypomina napompowaną poduszkę powietrzną i pomaga w znacznym stopniu zmniejszyć siły działające w czasie wypadku. Szelki nie wpinają się w ciało dziecka, a jednocześnie wrażliwe okolice szyi oraz ramion są właściwie chronione."
Co do kanapy to powiedzmy, że tylko jej skrawek jest niestety dziwny - reszta jest ok
"akoś jest mało przekonywujący dla naszego społeczeństwa" - test czy ten fotelik ?
Skoro ADAC w przypadku Kiddiego i Cybexa ( z osłonami Impact Shield ) dał wielokrotnie 4 gwiazdki oraz któryś z tych fotelików był najlepszym w testach swojej grupy to dla mnie pewnik - ADAC'owi ufam bezgranicznie.
Co do kapsuły to czuję, że ona nigdy nie ujrzy światła dziennego...
Co do Pallasa to w sumie aż taki wielki on nie jest i raczej do aż 36kg nie wystarczy, więc można go z przymrużeniem oka potraktować jako 9-18
( już nie mogę doczekać się testów Pallasa na Isofixie - w tym tygodniu otrzymamy pierwsze w Polsce modele ( od PL dystrybutora, ściągane już na rynku są ) - coś czuję, że testach wypadną bardzo dobrze )
Co do osłony w Kiddi to gdyby osłona miała zrobić coś dziecku to na pewno wyszło by to podczas crash testów, więc jestem absolutnie spokojny.
Pozdrawiam Serdecznie