reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

reklama
tak
wolałabym kupic w przedziale 9-36 gdyż mam ograniczenia finansowe:(

Kanapa wydaje się być dosyć normalna więc większość fotelików powinna pasować, ale zawsze najlepiej sprawdzić to osobiście.

Cybex Pallas jest bezpiecznym fotelikiem, ale jak jest okazja to również warto przymierzyć do niego dziecko aby sprawdzić jak będzie się w nim czuło (chodzi o tą osłonę)

Pamiętaj, że Cybex Pallas jest dosyć drogi, a nikt o tym nie wspomina, że foteliki z grup 9-36 są mniejsze niż np 15-36 i te 36 kilo jest dosyć mocno naciągane...

Zawsze można pójść np w tańszy fotelik 9-18kg np Maxi Cosi Priori ~599zł a później np Sunshine Kids 15-36 ~449zł, ale to oczywiście Wasz wybór.

Ogólnie do Pallasa nie mam zastrzeżeń, ale przedstawiłem Ci również jego minusy...

Kanapa wydaje się być dosyć normalna więc większość fotelików powinna pasować, ale zawsze najlepiej sprawdzić to osobiście.

Cybex Pallas jest bezpiecznym fotelikiem, ale jak jest okazja to również warto przymierzyć do niego dziecko aby sprawdzić jak będzie się w nim czuło (chodzi o tą osłonę)

Pamiętaj, że Cybex Pallas jest dosyć drogi, a nikt o tym nie wspomina, że foteliki z grup 9-36 są mniejsze niż np 15-36 i te 36 kilo jest dosyć mocno naciągane...

Zawsze można pójść np w tańszy fotelik 9-18kg np Maxi Cosi Priori ~599zł a później np Sunshine Kids 15-36 ~449zł, ale to oczywiście Wasz wybór.

Ogólnie do Pallasa nie mam zastrzeżeń, ale przedstawiłem Ci również jego minusy...
ja mam Cybex Pallas i jestem bardzo zadowolona ,moje dziecko też , zanim jednak kupiliśmy ten fotelik to w sklepie sprawdziliśmy jak się małemu będzie siedziało i cały czas się cieszył , może się bawić zabawkami , czasem jak się wychyla to opiera sobie główkę na tej osłonie albo po prostu ją gryzie :)))
nie jest to najtańszy fotelik ale bezpieczeństwo dziecka jest bezcenne , koleżanka ma taki fotelik i dzieci przeżyły wypadek (czołowe zderzenie) poza tym jak ktoś kupi najpierw 9-25 a później 15-36 to wyda więcej więc może warto odłożyć i kupić za jednym razem

koleżanka ma taki fotelik i dzieci przeżyły wypadek (czołowe zderzenie) poza tym jak ktoś kupi najpierw 9-25 a później 15-36 to wyda więcej więc może warto odłożyć i kupić za jednym razem

Dziękuję za wartościowy udział w dyskusji.

Jak widać bezpieczny fotelik dobrze zamontowany ratuje zdrowie i życie nawet w najgroźniejszych wypadkach.

Dodatkowym zastrzeżeniem z mojej strony do Pallasa jest fakt, że nie on po prostu stoi na kanapie owinięty pasami tak jak w 15-36 - foteliki 9-18 to już inna bajka gdyż można ja praktycznie przytwierdzić na sztywno do kanapy tak, że fotelik nawet nie drgnie o milimetr :)

O ile przy zderzeniu czołowym nie ma to ogromnego znaczenia o tyle przy zderzeniu bocznym taki fotelik niestety musi się przemieścić.

Oczywiście to są tylko moje subiektywne spostrzeżenia i tak jak mówię - najlepiej na żywo porównać kilka sposobów montażu w różnych fotelikach i samemu się przekonać.

Oczywiście dalej podkreślam że Pallas to bezpieczny fotelik gdyż instytut ADAC w swoich testach przeprowadza zderzenia czołowe oraz boczne ;)

Ja po prostu inaczej patrzę na sprawę - takie zboczenie zawodowe, instytut ADAC to jedno, a stabilność i rodzaj montażu to drugie i nie trzeba instytutu żeby zobaczyć jak duża jest różnica w różnych konstrukcjach - kto nie wierzy to zapraszam i chętnie namacalnie wszystko pokażę...

Witam, chciałabym poprosić Pana o pomoc w wyborze fotelika bo mamy nie lada dylemat. Obecnie mamy fotelik INGLESINA MARCO POLO -18kg o taki: http://www.bagaznik.ru/detskie-kresla/images/ 414.jpg
Jednak córka ma w nim ciasnawo już a w cieplejszym ubraniu to już wogóle siedzi w bezruchu. Ma 2lata i 8miesięcy (w styczniu skończy 3l.) waga 12,7kg, wzrost 93cm. Główka już nie jest po środku osłon bocznych fotelika a nieco wyżej (wystaje 1/3 główki powyżej fotelika - czy to jest bezpieczne czy sygnał do zmiany?).
Nie wiem czy wozić ją w tym foteliku aż osiągnie wagę 15kg czy zmieniać teraz. W grę wchodzi zmiana na fotelik 9-25 bądź 9-36, skłaniałam się ku temu drugiemu ze względu na czas użytkowania (Britax Evolva 123, Recaro Young Sport) ale wyczytałam tu, że duże przedziały wagowe nie są zbyt bezpieczne. Z kolei fotelik 9-25 może starczyć na bardzo krótko...
Nie wiem co robić dlatego proszę o radę.
Pozdrawiam :)

Polecam kupić dobry fotel 9-18 np King Plus, a następnie 15-36 np Kid Plus :)

Dziękuję za odpowiedź.

Zdecydowaliśmy się jednak na zobaczenie na żywo i przymierzenie córki do fotelika Pallas- zobaczymy czy będzie jej wygodnie- jeżeli nie to kupimy King Plusa.

Napiszę jaki są moje odczucia po zobaczeniu fotelika.

Pozdrawiam

To ja się też wypowiem bo spędziłam ostatnio baaardzo wiele czasu w necie i wybierałam foteliki.Generalnie od kiedy mam dzieci boję się jeździć samochodem a od czasu wypadku Pati26 to juz w ogóle:( Więc zamiast ceną sugerowałam się bezpieczeństwem i crash-testami. Mój wybór padł na Cybexy-Pallas dla maluszka i Solution lub Free dla trzylatka. Pojechaliśmy obejrzeć i przymierzyć. Przyszła do nas Pani Właścicielka przyniosła Cybexy i przyniosła swoją propozycję Casualplay'e dla obydwu, i bylam bardzo zdziwiona bo cybexy w konstrukcji i stabilności wyglądały jak styropianowe zabawki przy Playach na stalowych stelażach. Naparwdę, jak się wyciagło zagłówek w solution to chwiał się a w playu ani drgnie, nie mamy isofixa tylko zwykłe mocowania. Nie wiem jak Ty Joan-ale jak wsadziłam mojego maluszka do Pallasa to nie widziałam go w tym na dłuższą metę-chyba że po uśpieniu:)
Nasz wybór z którego jestem zadowolona top Casualplay Protector Navigator oraz casualplay Beat s.

To ja się też wypowiem bo spędziłam ostatnio baaardzo wiele czasu w necie i wybierałam foteliki.Generalnie od kiedy mam dzieci boję się jeździć samochodem a od czasu wypadku Pati26 to juz w ogóle:( Więc zamiast ceną sugerowałam się bezpieczeństwem i crash-testami..

Ja też się więcej stresuję odkąd jeżdżę z dzieckiem ;)

Mój wybór padł na Cybexy-Pallas dla maluszka i Solution lub Free dla trzylatka.

Właśnie ten model nam wczoraj zaproponował sprzedawca tj. Cybex solution X (ten bez izofixu, w którym podnoszą się oba "zagłówki" nie tylko jeden), stwierdził, że nie ma sensu kupować 9-25 czy 9-36 mimo że mała waży niespełna 13kg/93wzrostu.. Mierzyliśmy też do samochodu. Trochę przeraża mnie fakt, że nie ma już w nich pozycji spoczynkowej no ale ogólnie fajny fotelik, szkoda, że nie pokazał nam tego Casual. Dziś będę szperała w necie za nimi ;)

reklama
a jaki mi poradzicie fotelik dla Kuby który ma 76cm i 11,5kg (10 miesięcy).Z nosidełka wyrósł już dawno pomimo tego że jest do 13kg.
Zastanawiam się nad fotelikiem,nie wiem czy mogę tu zareklamowac konkretną firmę...ale napiszę Maxi cosi 9-18kg z funkcją lekkiego położenia malucha,czy jakiś inny ?

Do góry