reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

Maja przespała cała noc w nowym łóżeczku-bez płaczu itp Hurrrrrraaaaa Mam nadzieje ze tak już zostanie i nie jest to jednorazowy wybryk ;-)

reklama
Ilona super:-)
Pianistka 3mam kciuki aby wszystko dobrze poszlo.

u mnie tez wczoraj zaczelo sie oduczanie karmienia nocnego narazie odjelam mu jedna miarke mleka i jedna kaszki.noc niebyla najlepsza:-( Kasiulla co ile dni zmniejszalam Pawlowi mleko o kolejna miarke?? bedziesz przechodzic niedlugo zamiast mleka na herbatke a potem na wode w nocy?

Maja przespała cała noc w nowym łóżeczku-bez płaczu itp Hurrrrrraaaaa Mam nadzieje ze tak już zostanie i nie jest to jednorazowy wybryk ;-)
Super !!!!!

u nas dzis Pawełej zjadł ok 19 mleczka z 120ml tylko ... zbudził sie 3.30 to zostawiłam go w łóżeczkku no i polecialam bo mleko z 2 miarek ... i słysze płaczeeee i płacze to ja szybciej robić ... słysze jakby ten płacz był coraz blizej :o ja odwracam sie a ON STOI ZA MNA :O mysle co jest grane :| maz wyjał zeby przyszedl do mnie? :| ja zachodze do pokoju z Pawciem a tam bok łozeczka zostawił maz otwarty jak usypiał eh ;P i przez to ze sie przestraszyłam i wogole zrobilam normalne mleko :/ wiec Pawliś swoim podstępem zmusił mame do dania normalnego mleka przez pomyłke eh ;P

Gosiu ja przechodzilam roznie ale gdzies 4-5 dni .. bo chciałam aby całkiem sie przyzwyczaił do tego mleka... chyba na 1 miarke za wczesnie przeszlam bo tego pic nie chcial ... wiec jeszcze z 2 noce z 2 miarkami pozniej zoabcze znow na 1 jezeli bedzie ok poczekam z 5 dni i dam wode sama jezeli znow bedzie zle chyba herbate ciepła beda dawała ... zobacyzmy jak zareaguje na 1 miarke

Powiem wam szczerze, jest ciezko, szkoda tylko, ze nikt mnie nie uprzedzil, ze tak ciezko jest odstawic maluszka, teraz mam taki kryzys, ze nie wiem, czy kiedys jeszcze zdecyduje sie na karmienie piersia....
Ale wierze, ze bedzie lepiej.
Trzymajcie za nas kciuki.
Acha, plan jest taki, zeby za kilka dni (jak laktacja sie juz cofnie) wycofac te pozostale dwa karmienia. No a jak bedzie w praktyce, czas pokaze.
Pozdrowka dla mam meczacych sie z usypianiem, odstawianiem, nocnymi pobudkami:)

Pianistko trzymam kciuki bardzo bardzo mocno i aż mi się płakac chce jak myślę że mnie to czeka :(.
O tym na żadnych cholernych szkołach rodzenia nie było oczywiście ani słowa....

W takich dniach jak dziś kiedy obudziłam się z mega wielkim bólem kręgosłupa, a Alicja zaczęła po mnie o 6.00 skakac, dosysac sie do jednego cycka a drugiego ciagac i szczypac - mam dosc i chce skonczyc karmienie. Ale wiem ze jak w ciagu dnia zacznie mi zagladac w bluzke, cieszyc i "mowic" CYCY to nie wytrzymam :(.

Pianistka trzymam kciuki!!!! bardzo mocno!!!
Kasiula to Ci Paweł zrobił psikusa w nocy :) ha ha

ja nie wspominam zle odstawiania od piersi. Obyło się bez płaczu, krzyku ... na szczęście. Młody miał wtede 7-8 mscy i chyba nie był jeszcze swiadomy "co się świeci "

(...)trzymam za Ciebie kciuki &&&&&&&&&&&&&&

Ilona super:-)
Pianistka 3mam kciuki aby wszystko dobrze poszlo.(...)

Pianistko trzymam kciuki bardzo bardzo mocno i aż mi się płakac chce jak myślę że mnie to czeka(...)

Pianistka trzymam kciuki!!!! bardzo mocno!!! (...)

Dziekuje wam za wsparcie i zrozumienie, kochane jestescie!
Kolejna nocka przespana za nami (ze mna i mama w lozku, ale nie mam sumienia pozbywac malej wszystkich przyjemnosci na raz), mala zasnela na cycu ok. 22, w nocy wybudzila sie raz ok. 2 ale uglaskana zasnela i dopiero o 7 dostala cyca, spala jeszcze do 10.
W dzien zazwyczaj spala na dworzu wiec nie bylo problemu z cycem, ale dzis sie nam plany pokrzyzowaly przez szczepienie i musialam uspic w domu, darla sie ok. 20 min. az sie zanosila, no i teraz zasnela mi na poduszce na kolanach. Czeka nas wiec jeszcze dluga droga, ale grunt, ze sa jakies postepy.
Teraz odczekamy ze 2-3 dni i potem sprobujemy pozbawic kolejnego karmienia (i zostanie jedno). Zalezy mi tez, zeby laktacja sama zanikla, nie chce mi sie dusic cyckow po nocy heh:)

Acha, mam pytanie do mam, ktore juz skonczyly karmic piersia: czy dajecie dzieciom mleko albo kaszke nad ranem? Bo jak odstawie to karmienie ranne m.6-7 to bede miala dwa wyjscia - albo dokarmic mlekiem (a to problem bo butli nie lapie) albo wstawac wczesniej... bo do 10 juz mi nie dospi, bo bedzie glodna... poki co zjada mi kaszke na gesto z ok. 90ml wody wieczorem, wiec to za malo na cala noc chyba?

Super!

ja odwracam sie a ON STOI ZA MNA :O

Hahaha :D

U nas to jakoś naturalnie wszystko się odbywa, idzie swoim torem... W dzień mała pije pierś tylko po pracy, no chyba że ząbkuje, to dosysa się często. Skoro ma to jej ulżyć... Rano ok 6 musi być karmienie bo inaczej nie będzie spać dalej. A tak do 9-tej śpi. Pianistka a czemu chcesz odstawić od porannego karmienia skoro młoda butli nie weźmie? Bo jak dasz pierś to mała pośpi dłużej, Ty będziesz też wyspana. Z czasem mleczko zaniknie i mała sama zrezygnuje. Tak było u mnie z Julką. Karmiłam ją nocami, po miesiącu i z tych karmień zrezygnowała. Piersi nie chciała, ale budziła się na wodę...ale budzi się na nią do tej pory raz w nocy , widocznie takie ma potrzeby. Jeśli chodzi o Asię to widzę jaka masakra jest jak zerwę ją rano bo idziemy zaprowadzić Julię na 7:30 do szkoły. Dostaje wtedy kaszkę i do pierwszej drzemki jest nie do wytrzymania. Jak pośpi do tej 9 to jest super dzieckiem :D Teraz wykombinowaliśmy że A jedzie później o 20 minut do pracy, po drodze więc zdąży zaprowadzić Julkę.

Ogólnie na Twoim miejscu albo bym drastycznie odstawiła WSZYSTKO z dnia na dzień, albo zostawiła jedno-dwa karmienia na kilka tyg. Bo teraz mała najpierw przeżywa szok bo jednego karmienia nie ma, potem kilka dni spokój i znowu szok itd. Trochę wydłużone cierpienie...

(...)Pianistka[/B] a czemu chcesz odstawić od porannego karmienia skoro młoda butli nie weźmie? Bo jak dasz pierś to mała pośpi dłużej, Ty będziesz też wyspana. Z czasem mleczko zaniknie i mała sama zrezygnuje(...)

Dziunka - myslalam o tym, sa tylko dwa sposoby jak wspomnialas - odstawic z dnia na dzien (ale dziecko sie moze wtedy poczuc odrzucone, to za duzy cios i ostatecznosc, zreszta taki mialam zamiar za namowa kolezanek ktore tak zrobily i sie wszystko szybko ulozylo, ale po pierwszej nocy juz wiedzialam, ze nie dam rady psychicznie) albo odstawianie stopniowe, co probuje robic... na razie nie jest zle, choc nocki bywaja rozne. Jedno wiem - chce juz zakonczyc karmienie na dobre, mialam dosc nieprzespanych nocek tym bardziej, ze kiedys mala budzila sie rzadziej, ale ostatnie miesiace to doslownie co 2-3h czasem czesciej, ssala puste piersi bo prawie juz nie mialam pokarmu, az sutki bolaly, strasznie malo mi jadla w dzien, jedyna metoda uspokojenia byl cyc itp... bylam juz tym zmeczona, mialam dosc... a powoli probowalam ograniczac od kilku m-cy i nic nie osiagnelam - mala czasem jadla w dzien dwa razy a czasem cztery, w nocy nadal pobudki byly czesto i gesto. A masz racje, ze to szok dla dziecka musi byc, ale chyba mniejszy niz drastyczne odstawienie? Sa rozne szkoly - niektorzy tlumacza, ze powolne odstawienie jest gorsze, bo dziecku ciezko zrozumiec, dlaczego raz jak chce to dostaje cyca, a raz nie dostaje...
Na razie sprobuje dac jej znow mleko wieczorem - z butli albo niekapka, kiedys nie tykala, ale teraz moze wezmie? Wtedy moze rano dokarmilabym mlekiem na spiocha?

Pianistka a moze lepiej wziasc i zabrac wieczorne karmienie ? na wieczór łyzeczka moze nakarmisz jakas kasze czy cos ... a z rana cyce ... ?

Moze i masz racje? Rano bym dala cyca na spiocha i przynajmniej sie wyspala. Najgorzej bedzie wieczorem, bo musi zjesc wiecej kaszy zeby sie nie wybudzila po godzinie.

reklama
Pianistka
u mnie niestety jak tylko zakończyło się karmienie piersią to Mikołaj zasypia tylko na kolanach na poduszce
pierwsze dni były koszmarne zresztą dwie noce spała z nim córka żeby Mikołaj mnie w nocy nie czół ale i tak bardzo płakał a ja z nim w drugim pokoju
przez jakieś dwa tyg wypijał w nocy jakieś 100ml mleka i to po troszku
potem już nie chciał za żadne skarby i próbowałam zmieniać butelki i kubek nie kapek i nic z tego
więc na noc dostaje kaszkę i w nocy pije mi herbatkę z niekapka a rano koło 6 robię mu kaszkę i śpi mi tak do 8-9 oczywiście wszystko je łyżeczką
mleko to tylko w kaszkach i w jogurtach inne nie wchodzi w grę
budzi się w nocy bardzo często czasami po 10 razy nawet
śpi ze mną więc muszę wstać utulić go i śpi dalej

Do góry