reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

Twoj na butli wiec sprobuj dawac mleko pol na pol z woda, potem stopniowo coraz wiecej wody i mniej mleka, az sama wode bedzie pil (nie od razu wode). Tak podobno robia i skutkuje - oczywiscie u nas to niewykonalne bo nie tyka butli i nie pija sztucznego mleka (jedynie kasza na gesto lyzeczka).
a tak mozna? brzuch nie bedzie bolał ze tyle wody a mało mieszanki mlecznej ??

reklama
Dziunka - mi jakoś nie pasuje na zęby , bo chyba jeszcze na następne ma czas , chociaż lekarka mówi , ze to mozliwe.

Małgosia on zjadał do tej pory w nocy na dwa razy po 100-150 ml. Teraz troche wiecej. Spradzałam mu w nocy brzuszek- mieciutki, goraczki nie ma. jak tylko wypija co tam jest w butelce zasypia , za godzine znowu se budzi - pije łyka , albo 15 łyków i idzie dalej spać . Dziś próbuje go oszukac herbatka. Martwie sie zeby sie nie przyzwyczaił , ze zasnie w nocy tylko jak cos wypije :/ zobaczymy co dzis bedzie

moze bardziej woda niz herbatka? masz moze wlaczone kaloryfery w sypialni? mozliwe ze jest suche powietrze i chce mu sie pic:/

moj dzis
19
23
3
5.30
7,30
od 100 do 150ml !! :\ jak nie zje placz i nie idzie nic uspokoic dopiero jak butle dostanie :( z piciem próbowałam i tez nic ... najgorsze ze mu te mleko z butki na max 2.30 zaspokaja głód :( chyba zaczniemy troche inaczej i po kąpieli bedziemy jesc normalna kolacje <kanapeczki czy co innego> i dopiero lulu :( nie mam siły .... macie pomysły co zrobic aby Paweł nie jadł tyle w nocy ??

kasia moze to chwilowe? moze jakis skok rozowjowy i potrzebuje wiecej jesc? a jak w dzien? mysle ze to minie za chwile

moze bardziej woda niz herbatka? masz moze wlaczone kaloryfery w sypialni? mozliwe ze jest suche powietrze i chce mu sie pic:/

kasia moze to chwilowe? moze jakis skok rozowjowy i potrzebuje wiecej jesc? a jak w dzien? mysle ze to minie za chwile
niee :) on tak ma zawsze czasem o 23 nie je dopiero ok 2 np ... :) ale kolacja <19> 2 w nocy pobutki i nad ranem <ok7> zawsze było :| czas to zmienic ....... a w dzien je duzo !! dziś np
7-mleko 150ml
9-serek
10.20 <spanie> 100ml kaszy z butli
12 zupka <sporo>
14 ryba po grecku <sporo>
16 ryba <sepił od taty bo wrócił z pracy i jadł>
16.45 <sen> kasza z butli 150ml
19.20 manna 200ml <szok ze az tyle>
i odrazu poszedł spac ....

w miedzy czasie flipsy, biszkopty itp

niee :) on tak ma zawsze czasem o 23 nie je dopiero ok 2 np ... :) ale kolacja <19> 2 w nocy pobutki i nad ranem <ok7> zawsze było :| czas to zmienic ....... a w dzien je duzo !! dziś np
7-mleko 150ml
9-serek
12 zupka <sporo>

Kasiula on stale je szok. Może spróbuj mu wprowadzić 5 posiłków w tym 3 mleczne. Np
7-kaszka/mleko
11-sniadanie
15-obiad
19-mleko/kaszka
w nocy-mleko/kaszka

Do oporu woda/herbata + przekaski typu flipsy itp

Kasia a w nocy podajesz mu mleko zagęszczone czy nie?? może spróbuj mu zagęszczać każdą porcję mleka ,Kuba o 23 dostaje ostatni raz mleko zagęszczone kaszą do takiego stopnia żeby przez smoczek przeszło i potem dopiero rano 6-7 znowu zagęszczone ale mniej niż na noc

Dziunka - mi jakoś nie pasuje na zęby , bo chyba jeszcze na następne ma czas , chociaż lekarka mówi , ze to mozliwe.

Małgosia on zjadał do tej pory w nocy na dwa razy po 100-150 ml. Teraz troche wiecej. Spradzałam mu w nocy brzuszek- mieciutki, goraczki nie ma. jak tylko wypija co tam jest w butelce zasypia , za godzine znowu se budzi - pije łyka , albo 15 łyków i idzie dalej spać . Dziś próbuje go oszukac herbatka. Martwie sie zeby sie nie przyzwyczaił , ze zasnie w nocy tylko jak cos wypije :/ zobaczymy co dzis bedzie

7-mleko 150ml
9-serek
12 zupka <sporo>

wow:) je kurcze wiecej od ignasia a jak sie roznia w wadze;)

eh poczytałam dużo w necie i piszą aby dawać wodę :| ale co podgrzewacz czy w temp pokojowej ? :|
ja daje w temperaturze pokojowej
robię mu taką słabą herbatkę Bobo Vity z owoców
żeby nie biegać w nocy do kuchni to wstawiam samą wodę do termosa
i potrafi tak wydoić nawet 3 butelki 150ml z kupka niekapka ale teraz jest włączone ogrzewanie i jest suche powietrze w mieszkaniu może dlatego tyle pije
kiedyś myślałam że on jest głodny bo tyle wypija i chciałam dać mu mleko ale on za nic w świecie nie chciał

ja daje w temperaturze pokojowej
robię mu taką słabą herbatkę Bobo Vity z owoców
żeby nie biegać w nocy do kuchni to wstawiam samą wodę do termosa
i potrafi tak wydoić nawet 3 butelki 150ml z kupka niekapka ale teraz jest włączone ogrzewanie i jest suche powietrze w mieszkaniu może dlatego tyle pije
kiedyś myślałam że on jest głodny bo tyle wypija i chciałam dać mu mleko ale on za nic w świecie nie chciał

A ja tez mam zaawsze wode ciepła w termosie czy to dzien czy noc :-D i nie musze gotowac tylko mieszam tak aby nie bylo za gorace tzn troche takiej z temp pokojowej troche ciepłej i jest mleko a co do herbaty to zalezy jak jest ciepło ale zazwyczaj kapne mu ciut ciepłej.

U mnie wida nimeralna czy ta przegotowana dla Marcela z temp pokojowej potrafi byc chłodna wiec wole kapnąć ciepłej zeby czasem mu na gardełko czy na chrypke nie poszło jakby wypił takie chłodne a byłby spocony. Wole dmuchac na zimne

Ostatnia edycja:
reklama
a tak mozna? brzuch nie bedzie bolał ze tyle wody a mało mieszanki mlecznej ??

Mozna, moje dwie kol. tak rozrabialy, zeby oduczyc nocnych karmien i z sukcesem:) Pediatra im doradzal. Chodzi o to, zebys z dnia na dzien nie wyskoczyla z sama woda, bo ci nie wezmie jak caly czas pije mleko, tylko stopniowo rozcienczala. Mysle, ze zaszkodziloby tylko, jesli dalabys za duzo mleka w proszku w stosunku do wody, moglby bolec brzuszek, ale jak dasz wiecej wody to nic nie bedzie, smak po malu zalapie i nawet sie nie spostrzeze, jak nie bedzie chcial mleka:)

Do góry